Шанс за живот за всяко неродено дете



Д-р Петя Чавеева е акушер-гинеколог, специалист по фетална медицина. Завършва Медицински университет в София през 2007 г. В периода 2006-2007 г. посещава кръжок по Акушерство и гинекология, воден от доц. Атанас Щерев, и остава да се обучава и работи в екипа на Медицински комплекс "Д-р Щерев”.

През 2010-2013 година д-р Чавеева преминава тригодишна специализация под ръководството на проф. Кипрос Николаидес по фетална медицина и фетална ендоскопска хирургия към King's College Hospital в Лондон, Великобритания. През 2012 година придобива диплома по фетална медицина с компетентност в следните направления: първи триместър скрининг тест за бройни хромозомни аномалии, фетална морфология през втори триместър, проследяване на рискови бременности – едноплодна и многоплодна, доплер оценка на феталното състояние и изследване за цервикална недостатъчност. Придобива и сертификат за компетентност по фетална ехокардиография от проф. Линдзи Алън.

Д-р Чавеева е обучен специалист по инвазивни диагностични процедури Хорионбиопсия/Амниоцентеза. Последната година от обучението на д-р Чавеева в школата на проф. Николаидес преминава в областта на високоспециализираната ендоскопска фетална хирургия – лазерна коагулация на кръвоносни анастомози при усложнение на монохориална плацентация и миниинвазивна фетоскопия.

През 2014 и 2015 година д-р Чавеева прилага в Медицински комплекс "Д-р Щерев” за пръв път в България три иновативни оперативни техники на нуждаещите се бебета още в майчината утроба - фетална лазерна хирургия за лечение на трансфузионен синдром, вътреутробно кръвопреливане и миниинвазивна операция на вродена диафрагмална херния.

Здравейте, д-р Чавеева. Доколко феталната медицина осигурява шанс за живот за всяко неродено дете?
На първо място целта на феталната медицина е да се насочи вниманието върху здравето на развиващото се в корема на мама бебе още в най-ранен период след неговото зачеване, за да се изключат най-честите хромозомни дефекти. Това се прави чрез първи триместър скрининг тест. Впоследствие в определени срокове на бременността се извършват високоспециализирани прегледи със специална ултразвукова апаратура, които правят подробен оглед на правилното развитие на плода и всички негови органи и системи (т.нар. "фетална морфология").

В последните седмици на бременността отново се извършва специализиран преглед с включване на ултразвукова доплерова диагностика, който проследява кръвотока в различни съдове на развиващото се бебе, на пъпната връв и маточните артерии. Целта на всички тези прегледи е да бъде направена оценка на това как се развива и как се чувства бебето в майчината утроба. За съжаление, нерядко по време на прегледите при специалист по фетална медицина, се установяват отклонения и аномалии, които изискват медицинска намеса или важни решения от страна на семейството. Положителното е, че модерните достижения на феталната медицина дават възможност дадени проблеми с развиващото се бебе да бъдат уловени още в най-ранен етап и да се предприемат мерки за тяхната терапия още преди раждането, ако е възможно, или да се подготвят действия за незабавни постнатални животоспасяващи действия.

Така много случаи при нашите най-малки пациенти, които в миналото са завършвали фатално, днес могат да бъдат успешно лекувани и, въпреки трудностите, да бъде спасен живот.


Шанс за живот за всяко неродено дете Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Кои са най-сериозните предизвикателства, пред които сте изправени вие, специалистите по фетална медицина?
Бременността, когато всичко се развива нормално, може да е прекрасен период за едни бъдещи родители. Ние сме много щастливи, когато при нашите специализирани прегледи, след неинвазивни изследвания или след инвазивни процедури, когато се наложат такива, имаме възможност да кажем на бременната жена, че всичко с тяхното бебе е наред.

Емоцията на бъдещите родители в мига, в който показваме крачето, ръчичката, пръстчетата или личицето на тяхното дете, е голяма и тя ни зарежда с положителна енергия. Трудно е обаче, когато трябва да съобщим на една двойка, която очаква най-голямата радост, че с бебето им има проблем. Освен лекари, ние сме и добри психолози с персонално отношение към всеки пациент. Без значение каква е новината, която съобщаваме, ние заставаме до доверилите ни се жени и двойки и извървяваме с тях необходимия път.

Кога и как подпомагате чудесата да се случат, въпреки тежките трудности?
Чудесата в Медицински комплекс "Д-р Щерев" се случват още при зачеването на мечтаното бебе. Моите колеги, репродуктивни специалисти, понякога вършат чудеса, за да дадат шанс за  бременност, на считани за безнадеждни случаи. Щастлива съм, че съм част от екип, който след като близо 30 години е пионер в асистираните репродуктивни технологии, от 2013 г. насам е водещ център в България по фетална и пренатална медицина.

В нашата болница за пръв път у нас извършихме успешно лечение на бебета още в майчината утроба при няколко много тежки проблеми на плода като трансфузионен синдром, селективна фетална ретардация между плодовете, вродена диафрагмална херния, фетална анемия и други. Разбира се, за да бъде постигнат цялостен успех при някои от тези тежки усложнения, е нужен интердисциплинарен подход и кооперация на лекари от различни специалности – акушер-гинеколози, специалисти по фетална медицина, неонатолози, детски хирурзи и други.

Заедно с екипа на Медицински комплекс "Д-р Щерев" сте пионери в разрешаването на вътреутробни проблеми, които можеха да костват живота на няколко от най-малките ви пациенти. Разкажете за тези забележителни случаи?
Всеки от тези случаи е строго индивидуален и тяхната история и много дълга, за да може да бъде представена накратко. Ще се опитам да кажа няколко думи за самата методика.

Шанс за живот за всяко неродено дете Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Феталната лазерна хирургия представлява миниинвазивна процедура, която се прилага при различни проблеми при многоплодна бременност, с цел да се предотврати опасността от загуба на плода/плодовете още в майчината утроба. На първо място - при монохориални бременности (при еднояйчни близнаци, споделящи една и съща плацента), усложнени с трансфузионен синдром. Той се среща при една на всеки десет бременности при еднояйчни близнаци. Характеризира се с небалансирани кръвоносни съдове между плодовете. Така едното бебе се развива като "донор", а другото е "реципиент".

Състоянието застрашава живота и на двете бебета. В сектора по фетална медицина на Медицински комплекс "Д-р Щерев" вече сме извършили 11 лазер коагулации чрез ендоскопска фетална хирургия (трансфузионен синдром или селективна фетална ретардация между плодовете и др.), благодарение на които са родени живи и здрави бебета.

Миниинвазивната вътреутробна операция на плода с поставяне на балон катетър е друга иновативна техника, която прилагаме. Причина за интервенцията е диагностицирането на бременност с диафрагмална херния на плода. Това е състояние, при което се наблюдава компресия на белите дробове от навлезли коремни органи през отвор в диафрагмата. Операцията е много сложна и изисква прецизна подготовка. При нея проникваме през корема на майката, достигаме плода и през устата на бебето достигаме до гласните му връзки и под тях раздуваме катетър.

Интервенцията дава възможност на белите дробове на плода да се развият. Така се стига до успешно раждане и последваща традиционна хирургическа корекция на диафрагмалната херния. Както казах, щастливата развръзка и спасяването на малкия пациент при тези случаи е възможно благодарение на перфектната обща работа на специалисти по фетална медицина, по детска хирургия и по неонатология от няколко лечебни заведения.

Вътреутробното кръвопреливане на плода е манипулация, която се прави при някои усложнения, които настъпват по време на бременност. Когато има конфликт между кръвната група на бебето и тази на майката, създадените антитела могат да атакуват червените кръвни клетки на бебето и да ги разрушат. Това води до състояние, което бива обусловено като анемия на плода.

Когато е достигната границата на норма и абнорма, се налага вътреутробно (интраутеринно) кръвопреливане. Анемията при плода може да се появи и вследствие на вирусни инфекции или при наличие на многоплодна еднояйчна бременност. Благодарение на възможността за вътреутробно преливане на кръв подобни случаи са лечими в сектора по фетална медицина на Медицински комплекс "Д-р Щерев". В началото на тази година, благодарение на внедрената иновативна техника и проведената успешно манипулация, за радост на всички, се роди едно прекрасно бебе.


Шанс за живот за всяко неродено дете Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Какво е усещането, когато шансът за успех при такива случаи е минимален и трябва да се осланяш на опита, усета и техниката?
Отговорността към нероденото бебче и неговите родители в такива случаи е огромна. Лично аз се осланям на натрупаната практика и тригодишно специализирано обучение с практическа насоченост в известната школа на проф. Кипрос Николаидес от британската болница King’s College Hospital. Разбира се, всеки случай е индивидуален, а в медицината рядко има готови рецепти и често бързата реакция, натрупания опит и познания, наред с интуицията на лекаря, могат да се окажат решаващи.

До каква степен иновативните технологии са в помощ на успешното разрешаване на подобен тип проблеми?
В нашата специалност високотехнологичната и прецизна апаратура са изключително важни. Специалистите по фетална медицина не биха могли да получат тези резултати, без да разполагат със скъпоструващо иновативно оборудване като ултразвукови апарати, лазер, фетоскоп и така нататък. Аз съм щастлива, че от няколко години Медицински комплекс "Д-р Щерев" инвестира в развитието на изключително модерен сектор по фетална и пренатална медицина, оборудван с последно поколение апаратура за прилагане на възможностите на съвременното майчино-фетално здравеопазване.

В кой момент от бременността на жената специалистите по фетална медицина могат да установят, че има сериозен проблем?
Първият преглед при специалист по фетална медицина е един от най-важните прегледи по време на цялата бременност – това е първи триместър скрининг теста за хромозомни аномалии. Изследването се провежда между 11 и 13 гестационна седмица. Чрез този скрининг се получава важна информация за нормалното развитие на плода и самата бременност още в самото ѝ начало. Препоръчително е всяка жена, без значение от възрастта и дали е бременна с едно бебе, или с близнаци, да извърши този специализиран преглед.

Шанс за живот за всяко неродено дете Thinkstock/Guliver

Съдейки по своята практика, кои са най-важните прогностични изследвания по време на бременността и развитието на бъдещото дете?
Освен споменатия първи триместър скрининг тест препоръчително на всяка бременна да бъде направена фетална морфология в 19-23 гестационна седмица и късна фетална морфология с доплерово изследване в периода 30-32 гестационна седмица. Описаните прегледи при специалист по фетална медицина са интегрална част от качественото проследяване на една бременност. Те дават голямо спокойствие както на бременната жена и на двойката като цяло, така и на проследяващия акушер-гинеколог, че бременността протича нормално, а бебето се развива добре.

Коя според вас ще е следващата най-сериозна стъпка на феталната медицина за спасяване на бъдещи човешки животи?
Феталната медицина е постигнала голям напредък, но тепърва предстои да отбележи бурно развитие. Надявам се в близко бъдеще да разширим обхвата на оперативните интервенции, които ще могат да се извършват перинатално, за да можем да терапевтираме още в майчината утроба състояния, които понастоящем изискват оперативна намеса непосредствено след раждането. Така ще можем да помогнем на повече нуждаещи се жени и двойки да чуят най-радостния звук – звънкият смях на своето бебе у дома!


Четете още:

🔴 Опознай България: Геопарк Искър-Панега

🔴 Ева от "Тоника" разказва какво всъщност е направила след смъртта на Гого

🔴 Как Гунди, без малко, щял да стане волейболист!





Източник: jenite





Коментари

горе