“Над смълчаните полета” за “Бойко песнопойко”



Точно преди 50 години - през 1960 г., в ефира на БНР прозвучава за първи път една от най-обичаните детски песни - “Над смълчаните полета пеят медени звънчета”. Тя е пусната в радиопредаването за деца “Бойко песнопойко”, изпълнена от актрисата Славка Славова.

“Не знам защо предаването е било кръстено така, вероятно за благозвучие. Но за него всеки месец е написвана по една нова детска песен”, разказва генералният директор на БНР Валерий Тодоров.

По същото време е създаден и Детският радиохор, чийто диригент вече 50 години е Христо Недялков. Негова е и музиката към песента, чието оригинално име е “Зимна приказка”.

Именно тя е една от песните, с които радиохорът тръгва след 2-3 години по турнета и стига до Япония. И до ден днешен това е най-популярната наша музикална формация там.

Карикатура на автора й Христо Недялков сред японски ученици.

Дотолкова, че “Над смълчаните полета” вече е в японските учебници по пеене за четвърти и шести клас заедно с още 5 други песни на Парашкев Хаджиев и Петър Ступел.

“Със “Зимна приказка” ще участваме във фестивал на анимационното кино в Хирошима през юни”, обяви Тодоров. БНР, което този месец навършва 75 години, вече е поръчало анимация към песента. Детският радиохор ще я изпълни на японски, а към записа ще има и караоке.


Четете още:

🔴 Деси Банова призна: Бях на косъм от смъртта!

🔴 Прогноза: Северин ще лежи 30 г., няма алтернатива на самопризнанията

🔴 Български лекари спасиха живот с уникална за света операция





Източник: 24 часа





Коментари

горе