Актрисата от "Откраднат живот" Ернестина Шинова: Д-р Стаменова не е кучка, влюбена е в д-р Врабчев  





Актрисата Ернестина Шинова играе една от важните роли в най-хитовия български сериал „Откраднат живот”. Тя не крие, че филмът се снима с голям ентусиазъм и хъс от целия екип. А сред актьорите няма битка кой е по-по-най, тъй като на всеки персонаж му идва времето да влезе в „едър план”. Ернестина разкрива любопитни подробности за снимачния процес и героите от сериала. Тя коментира и новия сезон на „ВИП Брадър”, в който сама участва преди няколко години.

- Как си обяснявате големия зрителски успех на „Откраднат живот”, някои зрители го предпочитат и пред турските сапунки, които владеят екрана?

- Първо, че не е турски. Това е едно от основните неща. Второ, сценарият е много добре написан, прилича на всичко онова, което се случва в живота – никой не е само добър или само лош. Няма само бяло и черно. Има обрати, изненади, характерите се променят, израстват в драматични обстоятелства, каквито предлага лекарската професия. Зрителите много лесно свикват с образите и на мен ми става мило и готино, като вземат да тълкуват героите в страницата на сериала: „Как можа Банков да направи това”, „Как можа Стаменова да направи онова. Тя уж беше смела, защо се уплаши”. Говорят за персонажите като за живи хора, от това по-голямо признание за сценаристите и екипа няма. Дори жената, която чисти декора в „Бояна”, се вълнува от героите. Когато минеш покрай нея, ти казва дали те харесва, дали не. Вчера питах един човек на улицата дали това е синя или зелена зона, за да пусна есемес. А той ми каза: „Че вие, лекарите, нали можете да спирате където искате”. Той беше убеден, че аз съм лекар.

- Как се чувствате в кожата на ортопеда д-р Стаменова?

- Аз много дълго живея с този персонаж и много го обикнах. Тя е сложен образ, не е много прозрачна. Повечето персонажи имат някакво точно лице, етикет. Моята героиня е силна жена, много е преживяла, много е загубила, за да стане такава корава. Но в крайна сметка е много човечна. Зад маската на груба на моменти жена има златно сърце.

- Ако е влюбена в д-р Врабчев, защо понякога е толкова студена с него?

- Да, те си имат някакви отношения. Но тя се пази. Стаменова не е просто някаква кучка, има си мотиви за поведението и те излизат по-нататък в сериала. Но не знам как ще се развият отношенията ми с Врабчев. Това е едно от другите неща, които ме привличат в „Откраднат живот”. Обикновено всеки актьор, като получи предложение за роля, има пред себе си сценарий и той му следва линията, изиграва ролята плътно, и така. Това тук го нямаме. Не знам дали Стаменова ще остане с Врабчев, дали те ще се обичат до края, или ще се разделят. Правим всичко в крачка. Получаваш 3 сценария за 3 серии и в рамките на тези три серии следваш някаква линия. След това идват други три. Това изисква огромни усилия и на сценаристи, и на режисьори, и на актьори. Много е трудно, когато не знаеш финала, когато не можеш да погледнеш характера на героя отдалеч. Но пък ние затова сме много жесток екип, което е заслуга на продуцента, който ни събра.

- Какво харесва Стаменова в д-р Врабчев?

- Това, че е като нея. Той също е самотник, също е малко циник, но не е лош човек. Дори когато се заяжда, когато прави интриги – той направи не една и две, го прави, защото тя го е зарязала, защото нещо не му върви, защото е отчаян... Както е и в живота. Никой не се ражда лош, всеки има причини да бъде такъв. И когато тия причини са ти ясни, някак успяваш да простиш. И разбира се, харесвам чувството му за хумор, то е типично лекарско, малко цинично. Да не говорим, че актьорът Дани Рашев ми е много близък приятел.

- Мъжът ви Андрей Слабаков дава ли ви съвети за ролята, прави ли ви забележки?

- От време на време ми прави забележки, като гледа. Но иначе какви съвети да ми дава, той не знае как ще се развие образът. Казва ми за нещо, че е можело по-дълбоко да го изиграя, веднъж не беше доволен – смяташе, че по-леко трябва да се изиграе пиянската сцена между жените. Има си някакви негови си виждания.

- Дразни ли ви това?

- Не, в някои случаи е прав, в други смятам, че аз съм права. То ако имаше рецепта, всички щяхме да играем перфектно, да бъдем велики. Понякога човек трябва да се движи от чувството си. Може не Слабаков, може цял свят да ми казва, че не съм права, аз знам, че познавам героинята най-добре и знам, че това е правилното за нея.

- Може ли днес актьорът да се издържа от снимките на сериал?

- Не, за съжаление. Може би затова не можем да се посветим изцяло на проект, който толкова много ни харесва. Но това е ситуацията в България, тя е такава не само за артистите, а за всички. Естествено, че ако играех тази роля в толкова успешен сериал в една Италия например, щеше да е друго положението от финансова гледна точка. Но такава ни е държавата.

- Вие участвахте в един от сезоните на „ВИП Брадър”, следите ли сега шоуто и кой персонаж ви отблъсква най-силно?

- Нямам много възможност да го следя. Но от това, което съм видяла, това момченце Кулагин ми се струва много неприятно. Особено начинът, по който се държа с Мира Добрева и глупостите, които изсипа по неин адрес. Ти търсиш да уязвиш публичния образ на някого, което е много непочтено и грозно. Ако аз бях вътре, щях да скоча. Мира е много почтена и достойна майка на децата си и съпруга на Жоро Торнев. Някой нима мисли, че тя е влязла в Къщата, за да седне да се закача с млади момчета, което никога досега в живота не е правила. Какви са тия глупости! Много е долно! Имам чувството, че у някои хора има желание да си отмъщават на известните. Известните също си имат достатъчно проблеми. Нима някой си мисли, че Мира Добрева се е заринала с пари?! Ако е така, какво ще прави в „Биг Брадър”?! Влиза за забавление, за да слуша глупостите на Кулагин? Еми не, не е така. Мислят, че Стефан също влиза за кеф, за веселбата? Не е така. Ако аз бях в тазгодишния формат, сигурно нямаше да издържа.

Вероника Йорданова


Четете още:

🔴 Бившият съпруг на Виктория Маринова: И да убием с камъни Северин, няма да си я върнем

🔴 Горивата поскъпват рекордно

🔴 Стефка Съботинова - Притури се планината (Оригинал-Видео)





Източник: Ретро





Коментари

горе