Протестът вече не е срещу горивата, социален е!



Исканията на шофьорите показаха, че основният проблем са ниските доходи – на дъното на ЕС


Карането на кола в България става скъпо удоволствие. Голям лукс, който не могат да си позволят мнозина. Това заявиха днес част от демонстрантите, включили се в протеста срещу горивата в Бургас.

Впечатление направиха исканията им: недопускането на поскъпването на „Гражданската отговорност” и преразглеждането на решението за по-високите данъци за старите автомобили (над 70 % от автопарка в България, б.а.).

Всичко това показа, че автошествието вече не е срещу горивата, а е социално – България е страната с най-ниски доходи, на дъното сме на ЕС, основните стоки от ежедневното потребление поскъпват, а заплатите не растат с очаквания темп. За всяко семейство е същинско изпитание да върже месечния си бюджет, предвид поскъпналите основни продукти.

В този протест, носещ флага на поскъпналите горива, малцина забелязаха, че тази тема сякаш остана на заден план и се изтъкнаха нови, чисто социални искания. Факт е, че в последната седмица горивата са поевтинели и очевидно тенденцията е в тази посока, но не заради протестите, а заради поевтиняването на петрола на световните борси.

Председателят на петролната и газова асоциация Андрей Делчев днес подробно обясни пред Българското национално радио защо горивата достигнаха до 2,50 лева на литър през октомври.

„Цените се качиха в началото на октомври, но в момента се забелязва тенденция на спадане, която е пропорционална на поевтиняването на суровия петрол. Обективната причина за това поскъпване бе извън нашата територия – на световния пазар, където суровият петрол нарасна със 17,5 %”, отчете Делчев.

Стойността, която е достигнал суровия петрол преди 2 седмици е 4-годишен връх -85 долара за барел. Сега цената е под 70 долара за барел.

На пазара влияят редица фактори, анализаторите са объркани, дават се прогнози, които не се сбъдват. Мнозина очакваха цената да премине границата от 100 долара за барел, но тя тръгна надолу.  България е вносител на петрол, няма как цената да е различна от тази на световните борси и да не следваме тези пазари”, подчерта той и допълни, че горивата в България са едни от най-евтините в ЕС.

Андрей Делчев на практика е прав – цените в България са ниски, но и доходите ни са доста под средните за ЕС и всяко поскъпване, повдига социалното напрежение.

Полезен ход трудно може да се намери. Единият вариант е държавата намали ДДС-о от 20 на 9 %, както е в Люксембург и тогава цената на горивата ще е социално поносима, но ако се направи това, ще трябва да се съкратят разходите в други сфери, примерно образование, здравеопазване, вътрешна сигурност.

Другата е да се работи за подобряването на икономическата среда в България и по-бързото повишаване на доходите до средните за ЕС. 

Автор: Иван КОЛЕВ


Четете още:

🔴 Хиляди старозагорци излизат на протест срещу Ньойския договор

🔴 106 години от победата на Дръзки над Хамидие

🔴 Германска компания ще разкрие 700 работни места в района на Русе





Източник: flagman





Коментари

горе