Те са най- обичаните цветя от любителите цветари, ето и как да си ги гледаме вкъщи и да цъфтят цяла година



Теменужки - как правилно да се вкореняват листата им

Стайните теменужки са едни от най-обичаните цветя от любителите цветари. Те не заемат много място и при добри грижи цъфтят през цялата година.

Поставяйки си за цел да разширят своята колекция от теменужки, начинаещите цветари се питат: “Как е правилно да се вкореняват листата на теменужките? Каква почва да се използва за това? Какви грешки трябва да се избягват при
засаждането?”.

Отговорите на част от тези въпроси ще даде тази статия.

Съдържание:

1. Избор на листа
2. Подготовка на листата
3. Вкореняване
4. Видео “Как се размножават теменужки”

Избор на листа

Най-лесният и достъпен начин за аматьори да увеличат броя на теменужките на перваза на своя прозорец е размножаването им чрез използване листни резници. И, разбира се, за тази процедура е нужен лист, от който ще се развие младото растение. Ако посадъчният материал е вял и слаб, то и получените от него растения едва ли ще се окажат жизнеспособни.

За предпочитане е да се вземат за размножаване листа, които растат по-високо, на третия или на втория ред. Там те са добре оформени, израснали са достатъчно и имат ясно изразен тургор.

Листата, използвани за размножаване на теменужката трябва да бъдат здрави. Ако предпочитате да получите листа за разсад по пощата, то голяма е вероятността те да бъдат лишени от добър външен вид, повехнали и изгубили жизнеността си при транспортирането. Лишени за дълго време от вода и обичайните грижи, растенията губят способността си да формират нова коренова система и вкореняването им няма да е възможно.

Теменужки - как правилно да се вкореняват листата им

Цветарите с опит в развъждането на теменужки, не препоръчват за размножаване на стайни растения използването на леторасти, получени от листата на родителското растение или от тези на най-ниските редове. Като правило, тази част от теменужката е най-стара и вероятно вече е загубила своята жизненост. Освен това голяма е вероятността да се заразят “децата” с паразити, живеещи на стъблото, около което в близост са разположени листата на първия ред.

Подготовка на листата

Когато листото за вкореняване е избрано, време е да се среже. Някои собственици на теменужки игнорират тази стъпка и просто откъсват дръжката на листото, което са харесали. Но опитните цветари препоръчват използване на режещ инструмент с острие, което е достатъчно остро (канцеларски нож или бръснач). Срязването трябва да се направи с предварително дезинфекциран инструмент под ъгъл четиридесет и пет градуса към ствола на растението, като се внимава да не се повреди теменужката.

Теменужки - как правилно да се вкореняват листата им

Листа от теменужка в пластмасови чашки

Мястото на срязването е необходимо да се обработи с прах от активен въглен като обилно, но без да се прекалява, се поръси там, където е направена “операция”, а самото листо от теменужката трябва да се постави в ниско концентриран разтвор на калиев перманганат. Случва се посадъчният материал да се получи от другаде. Първото нещо, което трябва да направите е да поставите листото от теменужка, предназначено за вкореняване в продължение на няколко часа в топла вода със стайна температура.

Вкореняване

Първоначално ще имате нужда от преварена вода и активен въглен (една таблетка е достатъчна). Необходимо е да се разтвори таблетката активен въглен в съд с вряла вода, за да се образува разтвор приблизително около 200 мл.(около една чаша). Желателно е да се обнови среза в случай, че повърхността е успяла да изсъхне, а при необходимост трябва да се направи нов.

След това трябва да се постави приготвеното листо в съд с вода, като дълбочината на потапяне не трябва да надвишава един сантиметър. Нужно е да се следи нивото на водата и периодично да се добавя нова. Водата има свойството да се изпарява, особено на по-топло, както и трябва да се държи разсада.

Теменужки - как правилно да се вкореняват листата им

След кратък период от време листото трябва да пусне корени (с дължина примерно около един сантиметър), разбира се, ако всичко е направено правилно. Но ако забележите гниене, засегнатата част на дръжката на листото се отстранява и всички действия до тук свързани с размножаването на теменужки трябва да се повторят.

Повечето цветари използват способността на теменужката да пуска корени от родителските листа директно в почвата. За да продължите с вкореняването, на дъното на еднократни пластмасови чашки (прозрачни) направете дренажни отвори, които ще служат за отстраняване на излишната влага. След това покрийте дъното с равномерен слой от пенопласт или керамзит.

След всички предварителни процедури напълнете чашките с леко влажна почва. Мястото, където да поставите бъдещите “деца” трябва да изберете така, че да не е на пряка слънчева светлина, но да е на топло. Трябва да се избягва течение, доколкото е възможно. Поливането на разсада се извършва внимателно, по малко, когато изсъхне почвата. Когато листото малко поизрасне, то трябва да бъде преместено в друг съд.

Теменужки - как правилно да се вкореняват листата им

При нормална влажност количеството на водата за теменужките трябва да бъде достатъчно за няколко дни. Изобилието на течност влияе отрицателно върху растенията. Ако нивото на влажност на въздуха е доста ниско, възможно е да се покрият чашките с разсада с найлонова обвивка.

Процесът на размножаване на теменужките чрез листни резници не се ограничава само до образуването на корени. Когато теменужките израснат малко, те ще трябва да се разсадят и да се поставят на ново място за пребиваване. Само тогава те ще могат да зарадват собствениците си с нежен и красив цвят.


Четете още:

🔴 Мощна съставка премахва тъмни петна и кръгове около очите, старчески петна-Приготвяте си кречето у дома!

🔴 Най-добрите напитки за почистване на черния дроб

🔴 Нумероложка алармира: Днес може да се преобърне живота ви!





Източник: За Жената





Коментари

горе