Църквата направи революционна промяна седмица преди постите! Вече е разрешено да…



Църквата извърши революционна промяна в коледните пости. Висши духовници казаха пред „Телеграф“, че пържените картофи и вафлите са разрешени по време на въздържанието. Случайно попаднали количества животинска мазнина в чипса или млякото във вафли не са грях пред Бога.
 
За това успокоиха от Българската православна църква в навечерието на коледния пост, който започва идния петък и ще продължи до Бъдни вечер включително.
 
Рибата ще бъде разрешена без сряда и петък, но месото остава забранено. Все повече вярващи, които стриктно спазват постите, се притесняват, че в чипа или пържените с олио картофи може да е попаднала животинска мазнина. Други пък са повярвали на етикетите на купуваните от тях стоки, особено на различните видове сладки.
 
БП, обаче, е категорична, че хора, нарушили по незнание и не по своя вина строгия коледен пост, не са извършили грях и имат право на покаяние и изповед.
 
„Постът не е самоцел, а средство за усъвършенстване на духа, за смирение на човека и възвисяването му до Бога. Той е основно средство за борба с похотите, изкушенията и слабостите и път към вечното спасение. Наистина има много вярващи, които се притесняват относно евентуалното наличие на животински мазнини в постната храна. Но в Светото писание е казано, че не това, което влиза в устата, осквернява човека, а това, което излиза от нея. И ако поради незнание употребим една или друга храна, която може да съдържа остатъци от животински мазнини, това няма да ни бъде вменено за грях“, каза Негово Високопреосвещенство архиерейският наместник на Бургаската духовна околия отец Севастиян.


Четете още:

🔴 Какво да правим при бъбречна криза (+рецепта на Петър Дънов)

🔴 Те са най- обичаните цветя от любителите цветари, ето и как да си ги гледаме вкъщи и да цъфтят цяла година

🔴 Мощна съставка премахва тъмни петна и кръгове около очите, старчески петна-Приготвяте си кречето у дома!





Източник: Блиц





Коментари

горе