120 хиляди българи работят на Острова



Точно 100 години след смъртта по време на Първата световна война на британския артилерист Ейбрахам Джоунс неговото семейство намери гроба му в Пловдив и остави там медалите му.

Дейв и Бернадет Джоунс разучавали семейната история, когато попаднали на интересната история за загиналия по време на войната прачичо. На 12 ноември, когато по традиция на Централните гробища в Пловдив се провежда възпоменателна церемония на загиналите военослужещи и цивилни от Великобритания, семейство Джоунс се поклониха пред гроба на своя роднина. Ейбрахам Джоунс си отишъл от този свят съвсем млад – едва на 24 години. Починал е точно преди 100 години – на 6 ноември 1918г. Не е бил убит в битка. Бил е много болен и е издъхнал от пневмония. В британската армия е служел, като артилерист. За краткия си живот в село до Манчестър не е успял да създаде семейство, но пък за сметка на това е имал приятелки. Това разказа след възпоменателната церемония в Пловдив Дейв Джоунс.

На възпоменателната церемония в Пловдив присъстваха посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс и зам.-посланика на Ирландия Катрин Лолър, както и областният управител Здравко Димитров и зам.-кмета на община Пловдив Георги Титюков. 54 са надгробните плочи в Пловдив на британците, загинали по време на Първата световна война.

„120 000 българи работят във Великобритания в момента и допринасят за развитието на британската икономика. Техният статус няма да се промени след Брекзит. Всичко ще зависи от изхода на споразуменията, нонамеренията са българите като цяло да са добре дошли, да могат да посещават, да учат, да работят във Великобритания свободно. Въпреки това за в бъдеще със сигурност ще има нови споразумения, които обаче няма да влязат в сила преди 2021-ва година”, заяви в отговор на журналистически въпрос посланик Хопкинс. Тя подчерта, че се очаква развитие на преговорите за Брекзит в следващите месеци, посочва monitor.bg


Четете още:

🔴 Над 1 милион българи ще напуснат родината

🔴 Обичам ви, прекрасни, свободни български медии

🔴 Историята на една млада българка в Лондон





Източник: novini.london





Коментари

горе