Стефан Данаилов в битка с паркинсон



Лекува го най-добрият невролог  - акад. Лъчезар Трайков, има надежди, казва лекарят

Любимият на поколения актьор Стефан Данаилов от известно време нови има сериозни здравословни проблеми.

Те не са свързани с лимфома, от който той страда от години.

Заради това Стефан Данаилов спря да ходи в Народното събрание, но дава съвети от дома си по новите закони. Негови препоръки са били вписани (и приети) в промени в закона за киното.

Такъв помнят от преди 40 г. и повече години нашите баби и дядовци.

Даже студентите му

от НАТФИЗ ходят на

лекции у тях,

защото не е в добра физическа форма, макар ментално да е в перфектна такава.

Наблюдава го и го лекува лично известният невролог акад. Лъчезар Трайков, при когото той ходи редовно на прегледи. Предписва му най-новите терапии и най-модерни лекарства за борбата с болестта на Паркинсон.

Лекарят е убеден и гарантира, че състоянието му ще се подобри в най-скоро време. Уви, Данаилов вече не владее и двете си ръце. Има болки и в раменете и тремор.

Стефан Данаилов

напоследък изобщо

не излиза от дома си. Много го е разтърсила и загубата на сестра му Росица.

Данаилов не поема никакви ангажименти, камо ли роли в постановки, макар да има куп покани. Заговори се за съвместен проект с актрисата Аня Пенчева, но това се оказа  само добро намерение, а не факт. Дано да се случи.

Единственото, което го крепи, са неговите студенти.

Всяка събота и неделя те го посещават в дома му, където Мастера продължава да ги учи на театрално изкуство и пък те го зареждат със своята енергия. А знаете ли как ги посреща? На масата винаги има руска салата и кисели краставички, хайвер и разни рибки. Е, и с малко водка. Казва им "наздраве"!

Мастера не се е отказал да играе “Пигмалион” в Народния театър. Мина 400-ното представление. Набира сили да се яви отново на първата сцена.

Проф. Стефан

Ламбов Данаилов,

наричан още Ламбо и Мастера, е един от най-известните, обичани и талантливи български актьори - с над 150 роли в киното, театъра и телевизията, заслужил артист (1975 г.) и народен (1983 г.), дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик от БСП, министър на културата в правителството на Сергей Станишев от 17 август 2005 г., депутат.

Роден е на 9 декември 1942 г. в София.

Мечтае да стане моряк в гражданския флот, защото морето винаги го е привличало, макар че няма “морска” кръв.

Първите му роли в киното са във филмите “Понеделник сутрин”, “Морето” и “С дъх на бадеми”.

Популярността му идва още след участието в ролята на Иван Загубански от филма “Първият куриер”, но избухва с невиждана сила, когато на телевизионния екран се появяват сериите от филма “На всеки километър” (1969 г.).


Четете още:

🔴 Млада българка призова всички: Нека да няма псувни на протестите, вместо това да пеем химна и да покажем истинския си дух

🔴 Внимание! 12-годишно дете изчезна в Стамболийски, виждали ли сте го?

🔴 Оставка! В руините на победата!*





Източник: 24 часа





Коментари

горе