"А аз кога ще умра?" - покъртителен разказ на детски хирург:



Този покъртителен разказ на  хирург няма да остави никого безразличен:

"Преди около 15 години, през нощта, при мен влезе сестра от спешното отделение .

- Пациент в тежко състояние във втората операционна!

Аз забързах натам, екипът вече се беше събрал, а на масата лежеше момиченце около шестгодишно. Докато се обличах и миех, научих подробностите. При автомобилна катастрофа пострадало четиричленно семейство. Баща, майка и две деца: близнаци, момче и момиче. Момичето пострадало най-много: ударът попаднал в областта на дясната задна врата, където седяло детето. Майката, бащата и брат й почти не пострадали - само драскотини и хематоми. Била им оказана първа помощ на място.

Момичето имаше фрактури, зачервявания наранявания, разкъсни рани и голяма кръвозагуба.

След няколко минути дойде кръвния тест и заедно с него новината, че кръвната група е трета положителна, каквато нямаме в момента. Въпросът бе критичен - момичето бе в тежко състояние, въпрос на броени минути. Спешно направихме кръвен тест на родителите. Бащата - втора, майката - четвърта група. Спомнихме си за братчето-близнак. Той, разбира се, бе трета група.

Те седяха на пейка в чакалнята. Майката - цялата в сълзи, бащата - бледен, момчето - с отчаяние в очите. Дрехите му бяха изцапани с кръвта на сестра му. Приближих се до него, приклекнах, така че очите ни бяха на същото ниво.

- Сестра ти много страда - казах аз.

- Да, знам - изхлипа момчето и потърка очички с юмруци. - Когато катастрофирахме, тя се удари силно. Държах я в скута си, тя плачеше, после спря и заспа.

- Искаш ли да я спасиш? Тогава трябва да вземем от кръвта ти за нея.

Той спря да плаче, огледа се, мислеше, въздъхна тежко и кимна. Посочих сестрата.

- Това е леля Света. Тя ще те отведе до стаята за лечение и ще ти вземе кръв. Леля Света е много добра, няма да боли изобщо.

- Добре - момчето пое дълбоко дъх и протегна ръка към майка си. - Обичам те, мамо! Ти си най-добрата! - После към бащата - И теб те обичам, тате. Благодаря за мотора.

Света го заведе в стаята за лечение, а аз влязох в операционната.

След операцията, когато момичето вече беше прехвърлено в интензивно отделение, се върнах в чакалнята. Забелязах, че нашият малък герой лежеше на дивана в стаята за лечение, завит с одеяло. Света го бе оставила да си почине, след като му взе кръв. Приближих се до него.

- Къде е Катя? - попита момчето.

- Тя спи. Ще се оправи. Ти я спаси.

- А аз кога ще умра?

- Ами ...

не съвсем скоро, когато станеш много стар.

Отначало не схванах последния му въпрос, но после ми хрумна: момчето си мислеше, че ще умре, след като му бяхме взели кръвта. Затова се сбогуваше с родителите си. Той беше сто процента сигурен, че ще умре. И бе готов да пожертва живота си за сестра си. Разбирате ли какъв подвиг бе извършил? Най-истинския. Изминаха много години и все още се просълзявам всеки път, когато си спомням тази история ..."


Четете още:

🔴 От една кофичка кисело мляко излизат цяла планина от тези чудни мекички - ето точните пропорции за тестото:

🔴 29-годишната Петя само отиде до тоалетната, но ѝ се случи истинско чудо и тя благослови този ден

🔴 От президентството опровергаха Слави Трифонов: Нито лев държавни пари не са похарчени за съпругата на президента в Катовице





Източник: За Жената





Коментари

горе