Български турист описа минусите на Истанбул и разкри от какво да се предпазваме там



Истанбул е един от най-популярните градове сред туристите. Той е обвит с ореола на историята и мистерията, което му придава особен чар.
 

Мнозина мечтаят да пътуват до Истанбул, донякъде идеализирайки този град. 
Днес искам да напиша за недостатъците на почивката в Истанбул, споделя българин, който е бил многократно в най-големия турски град: 

"Моля, не тълкувайте мнението ми като напълно отрицателно! Хареса ми този град и може би ще се върна повече от веднъж. Но за някои недостатъци, по мое мнение, определено си заслужава да се пише.

Между другото, Истанбул е отлично място за разглеждане на забележителности, но за плажна ваканция очевидно трябва да отидете на друго място. Тук, разбира се, има плажове, но морето не блести с чистота. За плажен отдих е по-добре на Средиземно море.

А сега малко повече за минусите:

1. Първата и може би основната неприятна страна са местата, където има активна търговия - поведението на търговците. Разбирам всичко, хората тук търгуват не от едно хилядолетие, те носят това поведение в кръвта си. Но ми се струва, че на малко хора им е приятно да бъдат бутани с постоянни викове и да хващат ръцете им. По принцип това най-често се случва на Капалъ чарши или Египетския базар, както и в туристическата част на района Фатих. На улица "Истиклял", например, много рядко ще срещнете такова поведение.

2. Цените за посещение на музеите, по мое мнение, са твърде високи. И непрекъснато растат. През изминалата година Министерството на туризма повиши цените два пъти. Настина 2 пъти, а не с няколко процента. Разбирам всичко, има криза в страната, спад на лирата и т.н. но си остава едно неприятно усещане.

3. Много хора на улицата. В резултат на това - опашки в музеи и другите атракции. Знам, че за мнозина такава навалица от хора причинява дискомфорт. Въпреки че е трудно да го наречем минус на 100%, някои харесват, когато има повече хора наоколо. Всичко е  индивидуално.

4. Неприятна миризма на чешмяната вода в квартал Султанахмет. Бил съм в 3 хотела в този район, ситуацията е еднаква навсякъде. Няма проблем в района на площад "Таксим". Възможно е това да са чисто териториални проблеми, но не е много приятно...

5. Градът е доста мръсен. Липсата на кошове силно се отразява. И въпреки факта, че постоянно почистват и метат, броят на цигарените фасове и други боклуци е огромен, особено на пренаселените места. Най-вероятно отсъствието на кошчета е свързано с терористични заплахи, но това явно засяга чистотата на града.

6. Всички търговци и сервитьори лъжат, опитвайки се  да ви примамят в своето заведение. Те обещават, че при тях е най-вкусно, евтино, много добро качество и т.н.

След няколко крачки ще намерите по-евтини и не по-лоши места. Измамите и опитите за изцеждане на туристите процъфтяват навсякъде, но може би ще отделя отделна статия за тази особеност на Турция."


Четете още:

🔴 Проф. Неделчо Цачев: Все повече млади хора страдат от коксартроза след травма

🔴 Готова съм да се разделя с всеки свой медал, за да помогна (ВИДЕО)

🔴 Катя Паскалева: непокорната скитница на българското кино





Източник: Блиц





Коментари

горе