Билките и подправките – слабо известни полезни свойства



Неслучайно една от първите асоциации на много хора със „здраве“ е „билки“. Дори в малки количества тези растения оказват благоприятен ефект върху нашия организъм. Най-често се сещаме за тях обаче, когато вече сме загубили това здраве и болни прибягваме до народната медицина, варейки чай от най-различни билки. В ежедневието си обаче рядко прибягваме до полезните свойства на билките, които могат да ни помогнат не само при моментните, но и при хроничните заболявания. Много подправки пък имат също толкова полезни свойства, колкото и билките, но те са слабо известни за обикновения човек, поради което, ако случайно използваме някакви подправки, то е заряди техните вкусови, но не и здравословни качества. Някои от най-полезните билки са:

1. Градинския чай – без съмнение една от най-подценяваните билки, която често консумираме в чаени миксове, но на която рядко обръщаме внимание. Редица полезни вещества правят градинския чай една от най-полезните за мозъка билки. Редовната му консумация засилва паметта и предпазва от Алцхаймер. Освен като билка може да се консумира и като подправка.

2. Розмарин – по-известен като подправка розмаринът може да подобри здравословните качества на почти всяко ястие. Експерименти доказват, че в добавка към месо розмаринът значително намалява количеството отделяни хетероциклични амини, които могат да бъдат канцерогенни в големи количества. Освен това розмаринът подпомага умствената дейност.

3. Мащерка – макар да е по-популярна като лек срещу кашлица слабо известен факт е, че мащерката е и изключително силен антиоксидант, което прави употребата ѝ, когато човек е здрав също толкова необходима, колкото и когато е болен. Освен като чай може да се ползва и като подправка, особено популярна във френската кухня.

4. Куркума – изключително силен антиоксидант, намалява риска от рак (особено на дебелото черво), заболявания на сърцето, има и противовъзпалителни свойства. Особено полезна е за черния дроб. Действа благоприятно на мозъка, може да предпази от Алцхаймер. Не е препоръчително обаче да се взима от хора с язви и стомашни проблеми, тъй като в големи количества може да увреди стомаха

5. Джинджифил – особено популярен в последно време. Джинджифилът засилва имунната система, действа благоприятно на стомаха и потиска натрупването на млечна киселина в тъканите, което го прави подходящ за хора, излагащи се на физически натоварвания

6. Кардамон – сравнително рядко използвана подправка с изненадващо полезни свойства. Действа благоприятно на стомашно-чревния тракт и има слаб тонизиращ ефект; подобрява настроението и може да послужи като афродизиак.

7. Карамфил – макар популярен като име карамфилът рядко намира приложение в нашата кухня; въпреки това той може да спомогне за здравето на черния дроб, а редовната му консумация предпазва от диабет; полезен е за костната система и има анти-мутагенни свойства

8. Бахар – бахарът съдържа редки есенциални мастни киселини като евгенол, което прави консумацията му изключително полезна. Има силни антимикробни свойства и може да действа като обезболяващо. Има богато съдържание на витамини, особено А и С, и минерали.

9. Босилек – изключително богат на антиоксиданти – в пъти повече от спанака, може да се използва за направата на сос Песто, популярен в италианската кухня, има и антибактериални свойства и може да помогне за освежаване на дъха и поддържане на хигиена в устната кухина; полезен е за сърдечно-съдовата система, може да намали и количеството на вредния холестерол, богат е и на витамини и минерали, както и на омега-3 мастни киселини.

10. Магданоз – проучвания върху животни сочат, че магданозът намаля риска от рак, най-вече на гърдата и белия дроб; това се дължи на изключително високите нива на антиоксиданти; някои проучвания сочат и че облекчава симптомите на ревматизъм.

Всички тези растения, добре познати на всички нас, могат значително да подобрят здравословните качества на храната ни, ако положим дори минимални усилия да засилим присъствието им в менюто ни. Разбира се, предозирането не е препоръчително и подобно на всичко друго и те трябва да се консумират с мярка.


Четете още:

🔴 Убитата рейнджърка - жертва на любовен триъгълник

🔴 Покъртителна изповед на съпруга на Вера Иванова, шефката на "Смелите майки": Тя заряза децата си заради чужд мъж, открадна ми сина и къщ

🔴 Български турист описа минусите на Истанбул и разкри от какво да се предпазваме там





Източник: spisanie





Коментари

горе