Най-голямата тайна на България

Киселото зеле - афродизиакът, който бори депресиятаХрупкаво и кисело зеле е оцеляло през вековете и неотменно присъства на масата ни. По целия свят го употребяват различни култури, хиляди са рецептите и начините на приготвяне.

Киселото зеле е много богато на витамини. Само двеста грама от него покриват почти половината дневна нужда от витамин С. В зелето има също така витамин В6, който спомага за по-доброто усвояване на белтъка, затова е препоръчително да се поднася като гарнитура към месни ястия.

В киселото зеле се съдържа витамин U, който прекрасно помага за справяне със зимната депресия, възстановява нервната система и повишава устойчивостта на стрес.

Освен витамини в него се съдържа голямо количество никотинова киселина, осигуряваща нормалното протичане на жизненоважни клетъчни процеси и придаваща блясък на косата и здравина на ноктите.

Съдържат се и много микроелементи като калий, желязо, магнезий, цинк. Киселото зеле е отлично профилактично средство против язва на коремната стена и дванадесетопръстника.

Структурата на зелето способства за по-добро храносмилане и подобрява микрофлората на стомашния тракт. Като общо укрепва имунитета и регулира обмяната на веществата. Има и целебен ефект при стомашни болки.

"); } else { document.write(" "); }
Полезно е и като начин да поддържаме фигурата си. Калоричността му е по-малка даже и от нискокалоричното свежо зеле. Същевременно при консумация създава чувство за засищане. Тартроновата киселина в него спомага за превръщането на захарта и другите въглехидрати в мас.

Киселото зеле е естествена виагра - повишава сексуалното желание. Освен това помага при безсъние - успокоява нервната система, намалява активността на щитовидната жлеза.

Специалистите препоръчват при липса на апетит да се пие по 100 грама зелев сок на ден. А не само против махмурлук, както е по стара българска традиция.

То повишава и имунитета, затова е хубаво 2-3 пъти в седмицата да се яде кисело зеле, подправено с олио или зехтин.

Макар ползата от него да е безспорна, все пак трябва да се внимава, ако имате повишена стомашна киселинност, заболяване на подстомашната жлеза, бъбречна недостатъчност, камъни в жлъчката или хипертония.

Така че след толкова убедителни доводи как да не сервираме поне три пъти седмично салата от кисело зеле с червен пипер и олио по български.Източник: Марица

Следваща статия:
Скромният титан от Канзас разчувства българско Чикаго

Коментари

Видео на деня

горе