ЧИЧОВОТО ХОРО - напълни ми ДУШАТА! Вижте и вие това известно хоро, идващо от Северна България!

Какво ще е времето през януари 2019Януари 2019 ще донесе средни месечни температури около и над нормата, а месечното количество на валежите близо до нормата и под нея. Ниските температури през януари ще са около -13 и -8 градуса, а високите около 10 и 15 градуса, предава за БТА Анастасия Кирилова, дежурният синоптик от БАН.
 
По нейните думи месецът ще започне с главно слънчево и дори топло време.

В ниските места ще е мъгливо или с висока облачност.

Средата на първата десетдневка ще премине атмосферно смущение. Облачността ще се увеличи, ще има и валежи, отначало от дъжд, но с понижението на температурите в Северна България и високите полета дъждът ще преминава в сняг. Впоследствие атмосферата ще се стабилизира и през следващите дни ще е без валежи.
 

В края на първото и през първите дни от второто десетдневие на януари ще преобладава облачно време, с чести превалявания, в по-голямата част от страната от сняг.

Температурите ще се понижат, оставайки близки или по-високи от обичайните за средата на януари. 

През втората половина от периода ще се затопли, повече в планините, където ще има и повече слънце, а в равнинната част от страната ще остава предимно облачно и мъгливо.

Изгледите за третото десетдневие са температурите да се задържат над климатичната норма, а вероятността за валежи е относително по-малка, прогнозира Анастасия Кирилова.


 
Климатичната справка на НИМХ-БАН определя януари като най-студения месец от годинатаи обикновено той определя характера на зимата - мека, нормална или сурова. Времето през месеца обикновено е облачно и мъгливо. При нахлувания на студен въздух от северозапад и североизток вали сняг и се създават условия за снежни виелици, особено в Северна България.

 

Средният брой на дните със снежна покривка през януари в Северозападна България е около 20, а по Черноморието - от 2 до 5. В планините често духат силни ветрове, обикновено от северозапад и югозапад. През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна. При нахлувания на арктичен въздух след изясняване са достигани най-ниските температури в повечето райони на страната - абсолютният минимум за страната ни е минус 38,3 градуса, измерен в Трън през 1947 г.

През януари има и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса.

Средната месечна температура в Северна България и високите полета през януари е между минус 2 и 1 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на река Струма - от 1 до 3 градуса, а в планинските райони - между минус 7 и минус 3 градуса.
 
Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната е между 30 и 60 литвана квадратен метър, а в планините и в най-южните райони - между 60 и 110 литра на квадратен метър.Източник: За Жената

Следваща статия:
Новата визия на Къци Вапцаров-Дори и да се вгледате, пак не може да го познаете!

Коментари

Видео на деня

горе