Лекари от Бургас с важни съвети относно грипа





„Не се поддавайте на слухове, а се доверявайте на специалистите. Това се отнася, както за грипната епидемия, така и за лечението на инфекцията“, каза  д-р Величка Григорова от Регионална здравна инспекция в Бургас.

Какъв е новият грип, определя специализираната лаборатория в София. Според вирусолозите, той се нарича „Мичиган“. Засяга младите хора, бременните жени - активната част от населението.
„В първите дни от тази седмица случаите в Бургас бяха повече, но днес се свързахме с личните лекари, от които получаваме инфирмация и разбрахме, че болните са доста намалели. Продължаваме да следим заболеваемостта“, обяснява д-р Григорова.
По повод епидемиологичната обстановката в Бургаски регион д-р Григорова добавя: „Тук, в лабораториите, се определя дали грипът е тип „А“ или „Б“. Тази година е завишен броят на грип „А“. Той протича по-тежко и много пъти с усложнения“.

В момента има нарастване на случаите на остри респираторни заболявания и грип, но в рамките на нормално за сезона. Това е така наречения предепидемичен период. Все още няма достатъчен брой регистрирани случаи, за да бъде обявена грипна епидемия. Д-р Григорова напомня, че не е задължително всяка година непременно да се стигне до обявяване на епидемия.
Грип с антибиотик не се лекува, трябва да се използват антивирусни препарати, предписани от личния лекар. Когато не се реагира навреме, към вирусната инфекция може да се прибави и бактериална. Тогава вече, се налага да се приемат и антибиотици. Самолечението не е желателно, особено при хората с хронични заболявания, съветват специалистите.


Четете още:

🔴 4-те най-раними зодии, които крият чувствата си

🔴 Ново менте! Кашкавал от нишесте

🔴 Вечният Валери Петров





Източник: Актуално





Коментари

горе