Нинова обяви пет фирми за "лицата на политико-олигархичните обвързаности за 2019-а и за много години напред"



БСП и Корнелия Нинова стартираха новата парламентарна година с изброяване имената на пет фирми, които били лицата на политико-олигархичните обвързаности.

Днес Народното събрание започна работа за новата 2019-а година с традиционните изявления от името на парламентарните групи, пише флагман.бг.

Председателката на БСП Корнелия Нинова обяви: „Докато хиляди български семейства трудно си плащат ежедневните сметки, докато бяха „поздравени” за Коледа с високи цени, пет фирми получиха огромен коледен подарък – 1,35 милиарда за строителство на магистрали. Магистралите са необходими на България и на Европа, разбира се, но тук тези пари се раздадоха извън закона, извън правила, без обществени поръчки, без конкурс или търг - при това на някои фирми, срещу които текат разследвания за злоупотреби със средства. И питаме – по какви критерии ги избрахте, уважаеми управляващи и г-н премиер? Защото единственият, който виждаме, е това, че тези фирми организираха протеста срещу Българската социалистическа партия за искана проверка за съмнения за корупция в строителството на магистрали. И всички знаем какво се случва, как продължава моделът на политико-олигархически обвързаности в България, дори и тези десет дни на 2019 г., но всички мълчим. Някъде си ги говорим по кабинетите тези неща, но мисля, че е време да се чуят оттук поименно имената на тези обвързаности. А те са – 1,35 милиарда извън закон и ред за „Пътностроителна техника груп”, „Главболгарстрой”, „Хидрострой”, „Пътстрой 92” и „Трейс груп”. Ето ги имената и лицата на политико-олигархичните обвързаности за 2019-а и за много години напред.”

Нинова каза още, питайки: „Вярно ли е, че вече има преведени аванси на тези фирми и защо се бърза преди изборите извън всякакви правила да се приключи с тези процедури – отговорите оставям на вас, уважаеми българи”.

Припомняме, че на 12 декември Министерският съвет съобщи, че е отпуснал допълнителни средства в размер до 1 349 856 000 лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2018 г., за изграждането на 134,2 км от АМ „Хемус“ между Боаза и път I-5 Русе - Велико Търново.
Парите са от така наречения излишък и не са гласувани от Народното събрание. Според експерти превеждането на тези средства е незаконно.

В речта си за новия парламентарен сезон Корнелия Нинова обяви, че властта ни е вкарала в международни скандали, визирайки актуалните проблеми с въвеждането на електронните винетки и с „отвлечения” либийски кораб на пристанището в Бургас.
Управляващите обвинили авторитетна австрийска фирма за казуса с винетките. Според Нинова обаче причините за проблемите се коренят в некадърността на българските власти.

Тя заяви, че БСП ще сезира Европейската комисия за неправомерна държавна помощ заради превеждането на 1,35 млрд. лева на петте фирми, както и за концесията на летище „София”.

Лидерката на соцпартията за пореден път се обяви за извънредни парламентарни избори.
Това контрастира с изявлението на другата опозиционна партия – ДПС. Председателят на формацията Мустафа Карадайъ на практика цитира последните тези на лидера си Ахмед Доган. От ДПС се обявиха за нов модел за управление, но в рамките на този парламент, който трябвало да постигне визия за догонващо развитие в рамките на Европейския съюз.
Карадайъ разкритикува управляващите за постоянно генерираните скандали и липсата на реформи.


Четете още:

🔴 Трагедията е огромна! Двама сноубордисти са загинали в лавината над Банско, а други двама...

🔴 Февруари топъл, март – непредвидим! Какво време ни очаква?

🔴 Ходжите не го споделят, защото това ще намали приходите им-Изчистване на дома от негативна енергия и ако е направена черна магия





Източник: Petel





Коментари

горе