Въвеждат изрична забрана за шамарите на деца



Въвеждане на пълна и изрична забрана за телесно наказание над деца и криминализиране на домашното насилие предвижда проект на Национална стратегия за детето (2019-2030 г.).

Тя е публикувана за обществено обсъждане, след което ще бъде разгледана и гласувана от Министерския съвет.

Планираните мерки в 73-страничния документ, изготвен от работна група към Националния съвет за закрила на детето, са обособени в пет области: здраве и здравословен начин на живот; качествено образование за всички деца; семейна среда, алтернативна грижа и стандарт на живот; сигурна среда и достъп до правосъдие; отдих и свободно време/детско всекидневие, пише OFFNews.

В него е заложено още въвеждане на патронажна грижа под формата на редовни домашни посещения от медицинско лице за всички деца на възраст 0 – 3 г.

В документа не е посочено точно кога в рамките на периода ще бъде въведен домашният патронаж, но се уточнява, че предстои създаването на пътна карта.

Една от целите е България да постигне средните показатели на ЕС за медицински персонал, достъп до педиатрична грижа, стоматологична грижа, имунизации, болнично лечение и намаляване на детската смъртност. Тя у нас е два пъти по-висока от средната за ЕС.

В стратегията е предвидено разширяване на мрежата от детски кухни в страната и създаване на програми за осигуряване на здравословно и пълноценно хранене на децата до 3-годишна възраст, които се отглеждат в семейства в неравностойно положение; увеличаване обхвата на деца в предучилищна и училищна подготовка с цел постигане на 33% обхват сред децата до 3 г. и 95% обхват в групата между 4 и 7 г.


Четете още:

🔴 Нинова обяви пет фирми за "лицата на политико-олигархичните обвързаности за 2019-а и за много години напред"

🔴 Трагедията е огромна! Двама сноубордисти са загинали в лавината над Банско, а други двама...

🔴 Февруари топъл, март – непредвидим! Какво време ни очаква?





Източник: dunavmost





Коментари

горе