Суеверия и поверия, свързани с иконите у дома, които задължително трябва да знаете!



В по-далечни време не във всяка къща е имало икона. Само знатни родове са можели и имали тази вещ в домовете си. Тя винаги била поставяне на специално място – Червения ъгъл. Членовете на семейството почитали иконата, молели се преди нея, искали помощ в трудни времена, говорели й. 

Иконата е един от символите на вярата, святостта и духовността. 

В миналото било забранено иконата да се изнася извън къщата, да се дава, да се продава или подарява. Иконата била и винаги ще бъде ангел-пазител на семейството и дома.

Сега иконата може да бъде намерена в почти всеки дома. По правило тя се предава от поколение на поколение. Но това правило важи в много малко български семейства.

Възниква въпросът – възможно ли е да дарите, подарите или на вас да ви дадат икона? Какво е мнението на църквата по този въпрос? Има ли поверия и суеверия относно даването на иконата? Как да изберем правилната икона? Как може иконата вместо да ни помогне да ни навлече куп поразии и нещастие.

Знаци и суеверия 
Една икона е специален предмет. Много от поверията и суеверията, свързани с нея са достигнали при нас от древни времена. В миналото в България е било нормално една икона да се предава от поколение на поколение. Нови образи на светците не можеха да се купят просто така. Знатните семейства, които са имали икона в домовете си, почти винаги ги купували или от чужбина или пък ги поръчвали на иконописец. 

Важно поверие гласи, че образите на светците не можеха да се дадат на непознати. Смятало се, че такъв подарък ще донесе някакво нещастие. Нашите предшественици забелязали, че след молитвата пред дарената икона състоянието на здравето може да се влоши. В същото време, ако роднините дадат иконата си един на друг, това е добър знак. Например, една икона, дадена на дете, му помага през целия му живот и то получава благословия. Ако един от членовете на семейството сериозно се разболее, можеха да му дадат икона с надеждата за бързо изцеление. 

Важно: Ако даден човек сам е нарисувал иконата, направил е бродерия върху тъканта или е измайсторил нещо друго по нея, то е по-добре да я запази за себе си, отколкото да я подари на някого. Свещеният образ може да включва негативните му мисли, които надделяват над светците. Най-важното нещо е да се даде икона само с добри намерения, мисли и искрено желаят всичко най-добро да се случи на бъдещия й собственик. При избора и подаряване на иконата, човекът, който прави това, трябва да бъде със светло сърце, мисли и душа. 

Важно е да се обърне внимание и на условията, когато подаряването на иконата предвещава наистина негативни последици:
-    иконата не може да бъде подарена на смаляваща се Луна, тя ще донесе само негатив на новия собственик и неговото семейство. 
-    Не можете да обгърнете светия образ в плътна материя – това вещае тежка и продължителна болест на новия собственик и семейството му. 
-    Ако подарената икона често пада от мястото, където сте я сложили, то това  означава, че финансовите проблеми ще налегнат семейството. 
-    Ако върху рамката или стъклото се намират неравности, то това значи, че между членовете на семейството ще започнат кавги, скандали и конфликти. 
-    Петна върху самата икона, рамката или стъклото вещаят болести, главно за децата в дома. 
-    След като получите иконата като подарък, трябва периодично да я избърсвате от прах. Ако светият образ бързо се зацапва, очаквайте неприятности. 
-    Ако иконата падне и стъклото не е счупено, вие или членовете на вашето семейство скоро ще бъдете предадени. 
-    Ако образът на светеца непрекъснато виси неравномерно, без значение колко го поправяте, вие имате врагове, които ви мислят злото. Този знак като цяло предупреждава семейството за сериозна опасност. 
-    Ако не можете лесно да намерите място за подарената икона, то това значи, че мощен отрицателен ефект е направен върху човека, на който е подарена, или неговото семейство – нещо като зли уроки, че даже и проклятие. В този случай е необходимо да се извърши почистване на енергия у дома.

Мнението на църквата 
Църквата е обединена в своето мнение - възможно е и дори е необходимо да се подаряват икони. Смята се, че такъв подарък символизира най-искрените и добри чувства и че той ще стане истински талисман за собственика си и неговото семейство и ще им помогне в трудни времена. 

Чрез присъствието в къщата, една икона може да помогне да се отървете от кавги, гняв и проблеми. Иконата помага да се намери вътрешен баланс, укрепи вярата, духа, прави собствениците спокойни и по-мили и обичащи се. 

Няма никакво значение каква е рамката на иконата – от злато, сребро или пък е дървена. Значението на такъв дар се определя от добрите намерения на човека, който я е подарил. Иконата в дървената рамка не е по-ниска в святостта си с по-скъпите, които са с рамка от злато или сребро. 

Църквата одобрява такъв дар, най-важното е първо да се консултирате със свещеник, за да избере подходящата за случая икона, след това тя трябва да бъде осветена. Само така тя ще донесе щастие, мир и любов не само на човека, на който е подарена, но и на този, който я е дарил.


Четете още:

🔴 Д-р Веселин Пиронски: Създадох терапия за дискова херния, защото имам четири

🔴 Строителят Велин Чаушев: От 2 г. ваяскулптури с резачка

🔴 Чудовищно: Дете стана звездичка, чиновници си купиха нови джипове. За елита нещата се разрешават много бързо





Източник: Блиц





Коментари

горе