Как да се справите със злобния и вечно критикуващ колега?



Всеки от нас има по един колега, който не само е критикар, но е и ужасно злобен

Според една теория всеки човек е нещо средно аритметично на петимата, с които общува най-често. Така е, първо, защото си избирате кой да влезе в близкото ви обкръжение – действа някаква неведома сила на привличане или отблъскване. Освен това поведението на хората, с които най-често общувате, е заразително.

Особеността е, че приятелите си можете да избирате, но за жалост в работата се налага да имате твърде чести връзки с хора, които може и да не ви допадат. Законът за средно аритметичното обаче продължава да действа, и то силно, защото с един-двама-трима неприятни колеги прекарвате поне по 8 часа 5 дни в седмицата. Като сметнете, това е по-дълго време, отколкото сте с приятелите или даже с партньора си. И изведнъж тези кофти хора започват да ви влияят силно. Без да искате и без да се усетите, сякаш попивате от тях онова, което мразите в тях. Доказано е с маса изследвания. Макар че психолозите изтъкват и нещо утешително – установили са, че все пак негативното е по-малко инфекциозно от положителното. Трябва обаче съвсем съзнателно да се контролирате.

Другият проблем с лошите колеги е как да ги неутрализирате, за да не вредят на кариерата ви

Психолозите съветват да се стараете да постигате и двете цели едновременно – хем да не заприличвате на неприятните хора, като им отвръщате със същото поведение, хем категорично да минимизирате вредите, които искат да ви нанесат.

Критикарят

Той е още злобар и некадърник, защото способният човек обикновено критикува градивно, с желание да изтъкне слабости и грешки, за да бъдат поправени в името на общия успех. И никога не се държи пренебрежително към чуждите предложения или работа. А критикарят рядко има интересни идеи, не е особено талантлив и трудолюбив. Развихря се да отрича, да посочва пропуски само за да унижи публично колегата си. Често е дребнаво заядлив, язвителен, дори груб. Често критикува не предложението или постижението, а личността на колегата си. Смята, че така блести.

И това наистина е единственият начин да се изяви – нали няма свои идеи

Противодействието: Когато всекидневно общувате с такъв човек, е много лесно да се заразите. Да влезете в същия тон не само като отговаряте на критикаря, ами и някой път да си позволите подобно поведение към трети колега било директно в лицето, било в коментари зад гърба. Внимавайте непрекъснато, пазете се, не искате да станете и вие злобар и критикар.

А когато се насочва срещу вас, ще се справите с този тип неприятен колега, като не се отбранявате, а ударите по неговите слаби страни. Помолете го учтиво да предложи алтернатива на вашето решение или съвсем конкретни промени по него. Бъдете сигурни, че ще се стресне, защото, както обикновено, не са го осенили идеи. Повторете упражнението 2-3 пъти и той постепенно ще се откаже да критикува вас, ще се насочи към по-малко хладнокръвно реагиращи и даващи отпор колеги.


Четете още:

🔴 Лош кредит, ЧСИ и как да действаме в тази ситуация

🔴 Симона Алексова: Не е справедливо на приемния родител да дават 800, а на майката – 100 лева

🔴 Наум Шопов вече е истински лекар в "Пирогов"





Източник: po-krasivi





Коментари

горе