Галина Бартолова ръководи четири клуба за народни хора в областта с над 140 участници



Ентусиастката завършва етнография във ВТУ и е напът да сбъдне детската си мечта да бъде учител по танци

 

ГАЛИНА БАРТОЛОВА Е НАПЪТ ДА СБЪДНЕ ДЕТСКАТА СИ МЕЧТА И ДА има диплом за учител по народни танци. Тя завършва етнография във ВТУ и тази година ще се дипломира, а после замисля да дозавърши в Пловдив и да се сдобие с мечтаната диплома. Документът всъщност едва ли ще й бъде нужен, защото за последните няколко години тя успя да направи 4 клуба за народни танци в областта с над 140 самодейци, които вместо фитнес тропат вечер народни хора за разтоварване.

Галина е от Полски Тръмбеш и започва да играе народни хора на около 12 години, естествено, в „Полянци“. Тази любов остава завинаги, а с нея тя е омаяла и съпруга си Боян, който работи в Областната полиция. 10-годишният им син Александър пък свири на кавал, на ударни и играе в един от клубовете на мама в Ресен. Галина Бартолова има и салон за красота в Полски Тръмбеш „Лина“, за който напоследък има все по-малко време заради следването и ръководенето на съставите.

„Ресенски япрак” скоро ще стане на 4 години. В него играят 35 души, сред които има и детска група от 15 хлапета. Клубът за народни танци в селото има вече три международни участия с отличия от Белград, Букурещ и Гърция, където през миналото лято грабнаха наградата на публиката на международен фолкфестивал. Тук играе и инспектор Бартолов, който обикновено е знаменосецът на състава. Самодейците ползват и автентичните народни носии, които пази игуменът на Преображенския манастир отец Георги и ги дава на клуба при всяко участие.

ТОЧНО ПРЕДИ ГОДИНА ГАЛИНА БАРТОЛОВА НЕ МОГЛА ДА ОТКАЖЕ на кмета на Петко Каравелово, където създаде клуб за народни танци „Мизийци“. В него играят 20 мъже и жени на различна възраст, а преди броени дни празнуваха своя първи рожден ден. За година „Мизийци“ все още нямат награди, но имат участия в изяви в селото, в Павел, в Страхилово и на надиграването „Ритми край Янтра“, което се прави всеки септември в Полски Тръмбеш.

Пак преди около година Галина станала художествен ръководител и на „Павелските мераклии“. Самодейците от Павел преди имали други ръководители, но разтропаната ентусиастка сега ръководи и този състав от 12 любители на българските народни хора. Самодейците от Павел вече ходиха на надиграване в Гърция, а през лятото на миналата година взеха наградата на кметицата на Страхилово по време на празника на царевицата.

НАЙ-МЛАДИЯТ КЛУБ НА Г-ЖА БАРТОЛОВА Е „БОЛЯРИ“ И В НЕГО ТРОПАТ 80 търновци в зала в кв. „Бузлуджа“, където всъщност семейството живее. Този състав тя ръководи заедно с Ани Лалова, която е учителка и също обича народните хора. В „Боляри“ има две групи –за напреднали и начинаещи, а кандидатите постоянно растат, споделя Галина. Миналата година търновци грабнаха наградата за автентично хоро в Павликени със северняшкия танц „Карамфилчето”.

„От 30 години се занимавам с народните хора и това ми доставя безкрайна радост. В клубовете възраждаме и стари български хора, сред които „Япрак” и „Копчето” в Ресен, в Павел сега работим над четири автентични местни хора, сред които „Шарена черга”. Аз правя и хореографията и се гордея със своите начинания. Смятам, че любовта към народните хора е духовната сила на българина и заради това намирам време за всичко“, казва още Галина Бартолова.

Заради това за последния й рожден ден миналия месец участниците в танцов клуб „Боляри“ й подарили книгата „Учебник по български народни хора“, която се оказала изключителна колекционерска рядкост.

Нели СУКОВА


Четете още:

🔴 Едногодишната Ванеса от старата столица изгря в 11 модни списания за деца и стана рекламно лице на 3 фирми

🔴 След 18 години опит в дерматологията и естетиката в Дубай д-р Мария Азарова избра да работи в ултрамодерен център във Велико Търново

🔴 Как да се справите със злобния и вечно критикуващ колега?





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе