Хилядарки се сипят тайно в олтара на асеновградска църква



Две хиляди лева бяха открити под вратата на олтара в асеновградската църква "Св. Атанасий". Отец Александър Андонов, който служи в храма, и работник първи видели парите.

"Бяха две пачки с банкноти от по 10 лева. Нямаше никаква бележка. Явно благодетелят е желаел да остане в тайна", обяснява свещеникът. Сумата е заприходена и ще бъде използвана за външно боядисване на сградата.

През 2001 г. пак анонимен дарител оставил 42 500 германски марки в строящата се тогава църква "Св. Иван Рилски", която е на подчинение на "Св. Атанасий".

"И до ден днешен не разбрахме кой е бил, но благодарение на средствата успяхме да довършим храма", уточнява отец Александър. Дарението за "Св. Атанасий" е в навечерието на храмовия му празник на 17 януари. Тогава там се очаква да се съберат стотици богомолци. Асеновградчани твърдят, че в църквата се намира чудотворна икона на светеца. Според легендата по време на робството турчинът Юмер Юглу оздравял от тежка болест след молитва пред изображението на св. Атанасий и започнал всяка година да прави курбан. На празника в четвъртък ще бъдат раздадени два казана фасул и 80 порции риба.


Четете още:

🔴 Цветелина Пенкова - една успяла млада българка: Работя за бъдещето на Европа (ВИДЕО)

🔴 На 21 януари от България ще се наблюдава пълно лунно затъмнение

🔴 ЧЕРНА ВЕСТ: Почина майката на музиканта Иван Лечев





Източник: 24 часа





Коментари

горе