Бивш възпитаник на ПМГ "Васил Друмев" е преподавател в престижен университет във Франкфурт



Деян Радев е носител на награди за дисертации на Немския институт за капиталови пазари и на Дойче Бундесбанк

 

ДЕЯН РАДЕВ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛ ВЪВ ФРАНКФУРТСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „ЙОХАН ВОЛФГАНГ ГЬОТЕ“. 32-годишният нашенец е носител на награда за най-добра дисертация за 2013 година от Немския институт за капиталови пазари и на Дойче Бундесбанк за най-добра дисертация по икономика на университета „Гутенберг” в Майнц. В момента Деян води лекции на студенти по магистратура и прави изследвания, свързани с банкова регулация и с оценка на риска във финансовата система. Няколко от индексите му се ползват от Европейската централна банка.

Деян е роден през 1983 година в Лясковец. От малък показвал завидни умения по математика, които го отвели в Природо-математическата гимназия „Васил Друмев”, където завършил паралелка „Математика и информатика”. След това записал „Икономика и финанси” в Софийския университет „Св. св. Климент Охридски”. „Между втори и трети курс реших да потърся ново предизвикателство и започнах да проучвам различни алтернативи за магистърски програми в чужбина. Вариантите бяха Германия, Великобритания, Австралия и САЩ. Впоследствие разбрах, че няма стипендия за магистри в САЩ и Англия, защото от таксите за магистрите се финансират докторантите. Стипендия се отпускаше само в Германия, затова кандидатствах там. В крайна сметка бях приет в няколко немски университета”, разказа Деян, който ПРЕЗ 2006 ГОДИНА ТРЪГНАЛ ЗА ГЕРМАНИЯ С ЯСНАТА ЦЕЛ ЕДИН ДЕН ДА СТАНЕ ПРЕПОДАВАТЕЛ.

„Исках да преподавам, защото още от втори курс в София водех упражнения по микроикономика и информатика на студенти. Хареса ми тази дейност и мечтаех за академична кариера. Но обучението в Германия не дава гаранция, че един ден ще постигнеш това ниво само защото си учил там”, подчерта лясковчанинът.

Деян разказа, че следването в Германия е много по-трудно, отколкото в България. Най-голямо влияние има това дали човек ще работи, докато учи, тъй като обучението изисква цялото време и внимание на студента. „Там се гледа много критично на преписването. Не може да отидеш неподготвен на изпит. ПРЕКАРВАХ ВСЕКИ ВЪЗМОЖЕН ЧАС В БИБЛИОТЕКАТА, а първия семестър от магистърската ми програма беше най-тежката за цялото ми обучение. В началото нямах отпусната стипендия и се наложи родителите ми да изтеглят заем, за да се справя, но после, когато ми преведоха парите, ситуацията стана по-лесна”, спомня си младежът.

Бившият възпитаник на ПМГ „Васил Друмев” обясни, че в края на всяка година държал обобщаващ изпит, подобен на нашите държавни изпити. В него били включени въпроси за целия материал за изминалата година и само при успешното му взимане студентите могат да продължат към следващия курс. След като завършил за магистър, Деян атакувал и докторската степен. Тя била златният му билет към преподавателската дейност. След още няколко години на безсънни нощи, прекарани в учене, 32-годишният мъж станал доктор по икономика.

„От 2009 година преподавам, като сега водя лекциите на магистри, повечето от които са немци, но има и чужденци. Преподавам само на английски език.

Много по-различно е преподаването тук, защото студентите искат материалът да е интригуващ. Лекциите не са просто да диктувам информация, а после да ги изпитвам дума по дума”, обяснява Деян. Той представя информацията чрез презентации, като за всяка му отнема по няколко дни подготовка. САМ ИЗМИСЛЯ ЗАДАЧИТЕ И ГИ ПРЕДСТАВЯ НА СТУДЕНТИТЕ ПО НАЙ-ДОСТЪПНИЯ НАЧИН. Когато лясковчанинът направи паралел между преподаването в България и Германия, намира огромни разлики.

„Имах случай в София, в който преподавателят заключи вратата веднага като започна лекцията, и предприе поименна проверка на присъстващите. Ако направя това във Франкфурт, ще ме осъдят и ще си загубя работата. Тук лекциите са с отворени врати, може да влизаш и излизаш, когато си поискаш. Ако на студентите не им харесва курсът ти, просто няма да го посещават и ще изберат друг, на твой колега”, разказа Деян.

Нашенецът изтъкна, че В ГЕРМАНИЯ ВЕРОЯТНОСТТА ДА ПОДКУПИШ ПРЕПОДАВАТЕЛ Е НИЩОЖНА. „Преди 3 години мъж ме потърси, за да помогна на брат му за магистърската теза. Отначало разбрах, че искат да съм му научен ръководител, но се оказа, че желанието им е аз да напиша проекта. Веднага им казах, че е незаконно. Тук всеки, който опита подобна практика, рискува много, подкупването на преподавател е подсъдно, а плагиатството и преписването могат да доведат до загуба на правото да учиш в Германия”, обясни той.

Нашенецът сподели, че целта му е да продължи да работи в университета и да стигне най-високата степен в преподаването. Това обаче може да се реализира чрез публикуване на научни работи в добри международни журнали по финанси.

ЩЕ СЕ СТРЕМЯ ДА СТАНА ПРОФЕСОР. Ако го постигна, това осигурява голяма свобода по отношение на избора кои предмети да преподаваш и т.н. Мястото ти става гарантирано и никой не може да те уволни, дори ректорът. Само министърът на образование може да те уволни, при условие че си извършил престъпление”, уточни Деян.

Лясковчанинът твърди, че в университета никога не е ставал жертва на дискриминация, без значение, че е чужденец. „Няма дискриминация, без значение от коя страна си родом, тук съдят за теб по постиженията и качествата ти. Извън университета обаче нещата не са точно така. Исках да си взема телефон на изплащане и като им показах българската си лична карта, веднага отказаха. Може би това е, защото много българи са се възползвали от благонамереността на немците”, предполага Деян.

Като експерт в областта на икономиката 32-годишният преподавател дава прогноза за България.

„Икономическото й състояние ще се оправи, когато започнат да се спазват законите и всяка институция ги прилага както трябва. Това е доказано в много изследвания в световен мащаб. Прогрес в тази насока обаче, по мои наблюдения – няма. Има избирателно прилагане на закона. Наблюдава се повишаване на стандарта на живот, но то не е заради институциите, а заради сънародниците ни, които отиват на Запад и се връщат след това в България. А всъщност у нас има много възможности за бизнес”, твърди Деян.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴 Царица на розата сменя военната униформа с тракийска носия на Богоявление

🔴 Самотен баща се нуждае от 3000 евро за лечение (Видео)

🔴 Докторка се грижи за Алекс Сърчаджиева





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе