Ето интервюто на ген.Румен Радев в "Преса", което Цветанов размаха от парламентарната трибуна



Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов размаха от парламентарната трибуна старо интервю във в. "Преса" от 2012 година на президента Румен Радев по темата за изтребителите, докато в пленарната зала кипеше спорът за избора на нов боен самолет.

Според Цветанов във въпросното интервю в качеството си на летец и шеф на ВВС Радев е бил за Ф-16, а сега - като президент, издигнат от БСП, бил на друго мнение - подкрепял „Грипен“.

Публикуваме интервюто и всеки може сам да направи своите изводи

 

Евгени Генов, в-к "Преса" , 18 декември 2012 г.

- Кабинетът утре вероятно ще гледа проекта за нов изтребител. Трябва ли ни такъв самолет, г-н генерал?

- Въпросът не е дали ни трябва, а кога най-скоро можем да го вземем. Причината е, че се изчерпва ресурсът на бойните си самолети и нашите ВВС губят критични за националната сигурност способности. Самолетите ни на въоръжение са малко като количество и са с ограничени способности за водене на въздушни операции, особено в рамките на НАТО. Забавянето на проекта ще доведе до загуба на въздушен суверенитет, а това е риск за националната ни сигурност. 


- И все пак, какъв искаме – нов или употребяван?

 - Разбира се, че нов! Най-добре е правителството да купи нов „Ф/А-18 Супер Хорнет“ или „Еврофайтър“ транш 3. Прекрасни самолети. Ценовите оферти обаче са в размер на милиарди лева. И то само за осем самолета без въоръжение. Затова искаме да постигнем оптимално съотношение между цена и способности. Този критерий е в основата на методиката ни за анализ и математически модел за сравнение на вариантите, посредством които оценяваме петнадесет предложения от девет държави, които получихме. 


- И коя е най-добрата оферта?

- Внимателно разгледахме всички. И особено онези, които покриват нашите оперативни изисквания и са най-близо до финансовите възможности на МО: новопроизведени изтребители „Грипен“ от Швеция, употребявани „Еврофайтър“ транш 1 от Италия и употребявани „Ф-16 МЛУ“ от Португалия с въоръжение и наземно оборудване от САЩ. И трите типа самолети са чудесни машини, всяка със своите предимства. 


- Усилено се говори, че МО е избрало употребяваните Ф-16 от Португалия? „Преса“ писа за това преди месец.

- Не търсим победители, а оптимален вариант. Ф-16 не е самоцел. Например от шест предложения за Ф-16 от четири държави, пет отхвърлихме като неизгодни. В общественото пространство се вихрят дискусии само за техническите параметри на самолетите. Но не по-малко важно е наземното оборудване. А това е скъп комплекс от сложни системи, които позволяват на летеца да се подготви предварително за полет. То включва още стендове и лаборатории за поддръжка на машините. Без такова оборудване пилотът не може да реализира бойния потенциал на самолета, а техническото обслужване ще бъде напълно зависимо от държавата доставчик с всички последствия за автономността и цената. Освен това са важни видът и качеството на въоръжението, както и обучението на пилотите и техниците, което е един от най-сложните аспекти на проекта. Освен цената на изтребителите отчитаме и стойността на експлоатационните разходи. За момента по разбираеми причини не мога да говоря за цената на конкретните предложения. 


- Каква цена можем да си позволим да дадем за новите изтребители и какво ни предлагат отделните държави?

- В ценовите предложения на "Грипен" и "Еврофайтър" са включени основно самолети без въоръжение, с минимално наземно оборудване. Пакетът на Ф-16 МЛУ освен девет самолета с напълно отремонтирани двигатели съдържа и всичко необходимо за използване на машините: последно поколение въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-повърхност", контейнери и нашлемни системи за целеуказване, системи за обмен на видеоинформация в реално време, тренажори за летците и инженерите, системи за планиране и разбор на полетите, модерно оборудване за обслужване и ремонт, резервни двигатели и обучение. Цената на този пакет е чувствително по-ниска от другите предложения. 


- Да, но португалските самолети са доста стари, на около 30 години.

- Те са с ресурс от 8000 часа без ограничения по години, а до момента са налетели 3500 часа. Това означава, че можем да ги ползваме поне 25 г. Тези изтребители са модернизирани изцяло, конструкцията им е усилена, обновени са им всички важни системи. 


- В парламента депутат нарече тези самолети "летящ скрап".

- Наши експерти се запознаха отблизо с тези самолети. Всички са в перфектно техническо състояние. Лично аз летях на него и изпълних разнообразни задачи. Като способности Ф-16 МЛУ версия М5 няма нищо общо с първоначалния вариант на Ф-16 блок 15. Той превъзхожда значително Ф-16 блокове 30, 40 и в някои отношения дори 50, на които също съм летял, и срещу които съм изпълнявал десетки боеве с МиГ-29. Авиониката и интегрираното въоръжение, както американско, така и европейско са впечатляващи. На всеки три години самолетът се модернизира, като разходите се споделят от петте европейски държави в които е на въоръжение: Холандия, Белгия, Норвегия, Дания и Португалия. 


- Как ще поддържаме западни самолети?

Най-лесният начин е да възприемем предлаганата от „Грипен“ и „Еврофайтър“ концепция за техническа поддръжка на две нива: дават ни минимално необходимо оборудване, свиваме драстично инженерно-техническия състав, който преминава ускорено обучение и отговаря само за ежедневното обслужване на самолетите на старта и снемане и монтаж на агрегати. Според тази концепция всички висококвалифицирани дейности по дефектация и ремонти се извършват в чужбина от фирмата производител чрез куриерска служба. Периодично там се изпращат и самолетите за инспекции с предстой от два до шест месеца. Системата работи гарантирано, но гълта много пари. 

Докато от Ф-16 предлагат концепция за поддръжка на три нива: предоставят ни модерно оборудване и лаборатории, усъвършенстваме инфраструктурата, запазваме инженерно-техническия състав и инвестираме в неговото обучение. Самолетите никога не напускат България, всички инспекции и техническото им обслужване и поддръжка се изпълняват от български военни специалисти. Разходите за цялостна годишна издръжка на този „свръхсъстав“, сравнен спрямо необходимия за „Грипен“ и „Еврофайтър“ са около 2 млн. лв., но той спестява десетки милиони в сравнение с поддръжката на две нива.

- Каква ще е съдбата на проекта оттук насетне?

- Всичко зависи от това какви средства ще бъдат заделени. Ако можем да си позволим новопроизведени самолети с въоръжение и адекватно наземно оборудване, ще е прекрасно. Самоцелното купуване обаче на новопроизведен изтребител, без да останат пари за въоръжение и оборудване е все едно да си вземем самолет втора ръка без ресурс. Задачата на нашия екип е да намери баланса между всички тези сложни фактори при определена финансова рамка.
Важно е да отстояваме нашите летци да разполагат със съвременни средства за подготовка, а нашият технически състав – с модерно оборудване и квалификация. Това са задължителни условия за модерна и боеспособна авиация. Искам да подчертая, че трябва да отчитаме и потенциални финансови рискове на бъдещето, базирайки се на уроците на историята. Ако в нашите ВВС продължава и днес да има летящи МиГ-29 и Су-25 напук на продължителните периоди на финансов геноцид над тези самолети, то е благодарение на подготовката на невероятния ни инженерно-технически състав и на наличието на техническо оборудване.

 

- Ще „пенсионираме“ ли руските МиГ-29?

- Не! С девет самолета, които ще вземем, не можем да готвим необходимия брой летци за бойно дежурство.

- Много опитни авиатори напуснаха, а има изисквания летците, които ще се качат на новия изтребител да са с навъртени поне 500 часа във въздуха.

- Факт е, че нашите летци летят опасно малко. Претоварени са с дежурства, които не могат да компенсират с почивки. Заплащането е далече под натоварването и риска, а усещането им за обществена значимост на техния труд е разклатено. Проектът за нов изтребител трябва да се развива успоредно с решително увеличаване на летателните часове и с мерки, гарантиращи сигурността на летателния и инженерно-техническия състав и безопасността на полетите. Ако това не стане, дори совалки да си купим, ефект няма да има.

 


Четете още:

🔴 Вземат книжката веднага при катастрофа на завой

🔴 Миролюба Бенатова: Не вярвайте на фалшиви реклами! Аз не съм лице на никаква козметика

🔴 Пробвайте този метод и ще бъдете свидетели на невероятна промяна!





Източник: Епицентър





Коментари

горе