Катрин Тасева - грацията със златно сърце. А зад блясъка в очите й - борец



На дясната ръка е татуирана мечтата ѝ - олимпийските кръгове. Ако някой можеше да татуира сърцето ѝ, върху него щеше да изрисува още едно - златно. Когато срещнеш усмивката и очите ѝ, откриваш игрива нежност, потопена в абсолютно усещане за жена. Но ако се вгледаш внимателно, в очите ѝ откриваш борец...

За мнозина Катрин Тасева е гимнастичката, която спонтанно реши и продаде за благородна кауза единствения си златен медал от световна купа и бухалките, с които го спечели в София. Момичето, което се просълзи в ефир, когато купилият ги друг голям добряк ѝ ги върна анонимно в предаването “120 минути” по bTV, за да продължи линията и вярата, че доброто няма име или професия. Но

Катя не е просто

“15 минути слава”,

не е и “120 минути слава”, а много повече...

Тасева по време на съчетание с обръч.

Катрин Тасева е родена на 24 ноември 1997 г. в Самоков, но от много малка живее в Пловдив. Още ненавършила 4 годинки, започва да тренира художествена гимнастика. Един ден се прибира вкъщи с листовка, която треньорки оставили в детската градина. И родителите ѝ я завели до указаното място - залата. Започва пътя си в “Тракия”, а първата ѝ треньорка е Светлана Цветкова. В началото се колебае между спортните танци и гимнастиката, но вижда как какичките правят омагьосващи движения с лентата... И е пленена. За цял живот.

На 12 г. идва в София, започва да тренира в “Левски” при Бранимира Маркова. Става част от националния отбор. Първоначално е избрана за част от ансамбъла за девойки с треньор Валентина Симеонова. Но не след дълго продължава пътя си като индивидуален състезател. В съчетание от стабилност и нежност тя развива таланта си и се показва пред всички като “нешлифован диамант” за българската художествена гимнастика. Така се утвърждава в националния отбор за жени - индивидуално с треньори Бранимира Маркова и Силвия Стойнева. Именно Маркова, която се захваща с шлифоването на диаманта още от идването на “Герена”, гимнастичката определя като треньора, допринесъл най-много за развитието ѝ. Съдбата си знае работата и предопределя Катрин да приближава целите си с националния отбор именно следвайки указанията на Бранимира.

Тасева дебютира в състезания при жените през 2015 г. Прави пробива си сред най-добрите в света през 2017 г., когато вече е част от клуб "Илиана" - печели първия си медал в многобоя на световна купа - бронзов, както и сребро на бухалки и бронз на топка в Ташкент. На световната купа в София е сребърна медалистка в многобоя след най-добрата си приятелка Невяна Владинова. През 2018-а вече е втора в света отборно на шампионата на планетата в София. Шеста в многобоя на домашното световно. Сребърна в многобоите на световната купа в Пезаро и гран при в Киев. С медали и на четирите уреда на световната купа в София, включително онзи, златния на бухалки.

България - второ място в света отборно СНИМКА: Благой Кирилов

Влиза в 2019-а с нови амбиции. С година по-близо е до спортната си мечта. Онази, която изрече на глас, още преди да започне пробивът ѝ сред най-добрите: “Искам да отида на олимпийски игри, а преди това аз да си спечеля квотата. Надявам се да представям България на следващите игри в Токио през 2020 г.” Е, идва време за печелене на квоти. Идва времето, в което Катрин трябва да извади на преден план бореца в себе си. Че може да се бори с всички, тя доказва не само на големите състезания, но всеки ден в залата. Доказва го и на най-важните хора, показващи ѝ правилния път към реализирането на мечтата - треньорите, показва го и на самата себе си. Не само с всеотдайност по 10-11, че и повече часове тренировки на ден, но и с отношение, когато очаква следващия ден пак да стане време за изтощителни упражнения и безброй повторения. “Активните тренировки са по два часа сутрин и следобед. През останалото време е много тежко, защото се прави едно и също, тренират се много елементи и това еднообразие те потиска повече психически, отколкото физически”, разказва Тасева.

Но тя знае какво иска и се бори с усмивка с всички и себе си. Признава, че е от гимнастичките, които непрекъснато имат проблем с килограмите: “Страшно много мъка ми създават, много глад и лишения. Но това е положението, трябва да изглеждаме добре.

Има доста дни,

в които не хапвам

абсолютно нищо

Обикновено не вечерям, а на закуска и обяд ям по малко, особено когато съм качила някое и друго килце. Тогава гледам веднага да го свалям, за да не се натрупат повече, че става много трудно да вляза във форма”, споделя, усмихвайки се, Катрин. И като говори, и като играе, има едно огромно достойнство, партниращо си със силния ѝ характер - истинска е.

Че е талантлива, знае какво иска и работи здраво, за да го постигне, вече стана ясно. Че е истински борец с харизма - също. Но вече повече от година зад блясъка в очите ѝ и в преносния, и в буквалния смисъл се крие борец. Общи приятели срещат Катрин Тасева и бореца Николай Щерев, син на легендарния треньор по борба Симеон Щерев. Николай е роден на 16 декември 1986 г. Той е носител на златния пояс “Дан Колов” през 2011 г. Той бе прекратил кариерата си за седем години, но случайно или не точно след старта на връзката си с Катрин Тасева реши да се завърне към професионалния спорт, а през юни 2018 г. спечели държавното първенство по борба свободен стил в категория 125 кг.

Николай Щерев и Катрин Тасева показват любовта си.

21-годишната Катрин Тасева започна 2019 г. с блясък не само в очите, но и блясък от специален пръстен. “Ами да... Нова година, нов късмет!”, написа тя в профила си в инстаграм към снимка на ограден в сърце пръстен, поставен на ръката ѝ. Това беше нейният начин да

обяви на всички

своето “да” за

Николай Щерев

Плановете за сватба обаче засега ще останат подвластни на голямата мечта - олимпийските игри в Токио догодина. След съчетанията и олимпийския марш в Япония ще дойде ред на бракосъчетанието и “Сватбения марш” в България.

След кратката почивка по коледните и новогодишните празници обаче вече пълната концентрация на Катрин Тасева е за Азербайджан 2019. На световното първенство по художествена гимнастика в Баку от 16 до 22 септември ще се раздадат 16 квоти за олимпийските игри. Катрин трябва да е в топ 16 в многобоя, за да участва в Токио 2020. Максимум две гимнастички от държава могат да спечелят виза за Токио от Баку. Това е и основната цел пред българския отбор. А понеже Тасева може да мечтае и за двама, вече се стреми към две неща - в индивидуалното състезание в Япония да има две българки, а ако съдбата реши, това да са двете най-добри приятелки - Катрин и Невяна Владинова. Време за прехласване по увеличените шансове на страната ни за две квоти няма, защото целеустремената Катрин знае добре: всяка минута може да е ново повторение на елемент и нова крачка към успех в борбата за сбъдване на олимпийската мечта. След това е времето само за мечти и златни спомени за художествената гимнастика и борбата.

 


Четете още:

🔴 Деси Радева се припозна в думи на Борисов за Елена Йончева: Съзирам причинена болка. На подсъзнателно ниво

🔴 9 неизвестни истории за Георги Парцалев. Репетирал как да преодолее уплахата си от щракването на клапата преди всеки дубъл

🔴 Призрачна черква пази магическия свят на Радичков в Калиманица





Източник: 24 часа





Коментари

горе