Съдът обяви ромските стипендии за дискриминиращи



Специализираната комисия два пъти не видя проблем в тях

Стипендиите, предоставяни в продължение на 2 г. на ромски ученици по съвместен проект на просветното министерство и Ромския образователен фонд, са дискриминиращи спрямо останалите деца. Това е становището на Софийския административен съд, отменил наскоро решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) от 12 юли 2018 г., според която няма дискриминация в предложението да се отпускат тези стипендии. Съдът връща на КЗД казуса за ново произнасяне.

Новината съобщиха от сдружение “Азбукари”, които водят съдебно дело още от 2016 г., когато по времето на министър Меглена Кунева започна проектът на МОН и Ромския фонд. По него се предвиждаха стипендии от по 30 евро на ромски ученици, които имат успех над 3.50. Целите му бяха задържане на ромските ученици в средното образование, повишаване на резултатите им, както и увеличаване на броя на кандидат-студентите роми. Планирани бяха общо 1200 стипендии за 700 ромски ученици от 9-и до 12-и клас, финансирани с 561 хиляди евро. 60% от средствата бяха от Ромския фонд, а 40 на сто - от МОН.

Масово обаче родители се разгневиха, защото според тях проектът дискриминира децата с различен произход от ромския. От МОН опитаха да потушат напрежението, съобщавайки, че частта от финансирането, което дава министерството за проекта, ще се използва не за стипендии, а за менторите на учениците. Майки и бащи от Добрич обаче продължиха дни наред да излизат на протести, след което заведоха жалба в КЗД. Решението на комисията бе, че няма дискриминация. Същото направиха и от сдружение "Азбукари", които продължиха инициативата и сезираха повторно комисията. През юли 2018 г. комисията отново постанови, че няма дискриминация в това да се дават стипендии за ромски ученици.

С решението си от 10 декември м.г. обаче Софийският административен съд върна казуса на комисията за ново разглеждане с мотива, че в случая става дума за пряка дискриминация. Сравнявайки един ученик от ромски произход и един от различен произход, които имат еднакъв успех, например от 3.50 до 4.49, "ученикът от ромски произход ще получи стипендия, за да продължи да се обучава, а ученикът от различен произход няма да получи нищо и ще трябва да продължи да учи единствено по собствено желание", пишат съдиите. "Описаното представлява и следва да се тълкува като осъществена пряка дискриминация на основата на защитен признак „етническа принадлежност", категорични са те. От съда подкрепят мерките за стимулиране на деца при обучението им, но това според тях не бива да става на расова, етническа, религиозна или друга основа.

 

НА ПРАКТИКА

През 2016/17 и 2017/18 г. по проекта са били подкрепени 763 младежи от ромски произход. Успехът им е бил доста по-висок от минималния за получаване на подкрепа - около "много добър 5", съобщи Деян Колев от "Амалипе". Според него дискриминация няма, тъй като според закона за защита от дискриминация изравнителните мерки за групи, които са в неравностойно положение, не могат да се определят за дискриминационни.


Четете още:

🔴 Катрин Тасева - грацията със златно сърце. А зад блясъка в очите й - борец

🔴 Деси Радева се припозна в думи на Борисов за Елена Йончева: Съзирам причинена болка. На подсъзнателно ниво

🔴 9 неизвестни истории за Георги Парцалев. Репетирал как да преодолее уплахата си от щракването на клапата преди всеки дубъл





Източник: СЕГА





Коментари

горе