Със супермодерна система тестват за онкологични заболявания в Стара Загора





Новата хибридна SPECT/CT система на отделението по нуклеарна медицина на Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Стара Загора ще бъде официално открита на 22 януари. Апаратът от последно поколение Symbia Intevo Bold е първият извън София и седми в страната, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Хибридната SPECT/CT система е щадяща и позволява по-точна и прецизна диагностика на пациенти с онкологични и неонкологични заболявания. SPECT/CT е от най-бързо развиващите се образни методи, а апаратът Symbia Intevo Bold съчетава два принципно различни метода - нуклеарно-медицински и компютър-томографски. Предимствата му пред останалите образни методи е получаването на хибриден 3D образ. Това позволява едновременно получаване на информация за функцията, топографията и структурата на патологично променения орган в едно изследване и дава до 30% по-точна диагноза.

С новия SPECT/CT апарат могат да се изследват всички органи на човешкото тяло и се прецизира диагностиката в областта на онкологични заболявания като тумори на гърдата, простатата, белия дроб, щитовидната жлеза и други. Използването му ще подобри ранната диагностика и стадирането на онкоболните за успешно съвременно лечение. Ранното откриване на рецидиви на заболяванията и проследяването на ефекта от прилаганата терапия също е голямо предимство на метода. Хибридният апарат има широки диагностични възможности и при много неонкологични заболявания в нефрологията, пулмологията, ендокринологията, неврологията, ревматологията и ортопедията. С използването му се намалява лъчевото натоварване на пациентите.
С хибридната SPECT/CT система ще могат да се изследват както здравноосигурени лица (по амбулаторни процедури № 35 и № 37), така и неосигурени, които ще заплащат за изследванията по утвърден ценоразпис на центъра. Пациентите ще се приемат след предварително записан час на регистратурата на отделението по нуклеарна медицина на телефон 042/614 163. Трябва да предоставят индивидуалната си медицинска документация с предходни образни и нуклеарно-медицински изследвания – SPECT, SPECT/CT и PET/CT.

Новата апаратура е закупена със средства по инициатива JESSICA, част от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г. съгласно Договор за кредит между “КОЦ - Стара Загора“ ЕООД, Регионалния фонд за градско развитие и Сосиете Женерал Експресбанк.


Четете още:

🔴 Съдът обяви ромските стипендии за дискриминиращи

🔴 Катрин Тасева - грацията със златно сърце. А зад блясъка в очите й - борец

🔴 Деси Радева се припозна в думи на Борисов за Елена Йончева: Съзирам причинена болка. На подсъзнателно ниво





Източник: Актуално





Коментари

горе