80-годишна хасковлийка в шок, пробутаха й прахосмукачка за 2 бона



80-годишната Руска Делчева от Хасково изпадна в истински ужас, след като разбра, че си купува прахосмукачка TURBO POWER CLEANER за 1900 лв. Възрастната жена попаднала в капана на напористите търговци на 6 декември, когато в читалище “Заря” се провела презентация на домакински уреди. Тя била настоятелно поканена на събитието на домашния си телефон от непознати за нея хора, които й позвънили два пъти.

Пенсионерката цял живот е работила като библиотекарка и имала слабост към културната институция. Времето също било хубаво и баба Руска се запътила към “Заря”.

Секретарят на читалището Александър Милушев не успя да каже коя фирма е правила презентация на този ден в “Заря”. От фирмата платили наем за залата, но “не поискали документ”. Само си спомнял, че е пловдивска фирма.

На презентацията показвали прахосмукачка-чудо и я обявили за връх на технологиите. После обявили, че трима от присъстващите 30-тина души, предимно възрастни хора, печелят голямата награда. Номер 7 на Руска Делчева бил големият печеливш.

Извикали възрастната жена извън стаята, за да “оформят” печалбата. Накарали я да напише имената си в един формуляр и да се подпише. После започнали да попълват друг документ, от който на баба Руска й станало ясно, че трябва да плати близо 2000 лева за “печалбата”. Заявила, че се отказва и не иска да участие в никаква томбола, но момичетата от презентиращия екип я убедили, че не бива да отказва такава голяма печалба и това било подарък от съдбата. На възрастната жена й прилошало, притеснила се, изпаднала в шок.

Един от младежите от презентиращия екип я съпроводил до близката банка, където възрастната жена изтеглила 500 лева и му ги дала като капаро за “печалбата” си. Сега трябва да плаща по 140 лева в продължение на 10 месеца.

“Не виждах, почти не чувах, исках да се махна оттам, страхувах се. Бях в културна институция, а бях ограбена”, казва Руска Делчева.

Жената е вдовица, тежко болна, пенсията й е около 300 лв. И досега не може да си обясни как се е вързала на сладкодумните приказки на търговците да си купи прахосмукачка за колосалните за нея 2 бона. “Склерозата”, клати глава жената.

Жената потърсила помощ от сина си Цвятко. Той пък се консултирал с адвокат и изпратили уведомление до търговците, че развалят договора за покупко-продажба. Според Закона за защита на потребителите за покупка извън търговски обект това може да стане в 14-дневен срок без неустойки.

Според документите фирмата, продала ненужната прахосмукачка на Руска Делчева, е “Уоол Премиум” ЕООД, регистрирана в Пловдив. На телефона, посочен в сайта на компанията, служителка обясни, че управителят Магдалена Сломинска е извън града. На въпрос кога ще бъде в офиса бе уточнено, че дълго време ще е извън града.

Справка за компанията показва, че и други потребители са връщали техни стоки, като в някои случаи фирмата е отказвала и се е стигало до съд. Бургаският районен съд разглежда подобен казус на 20.06.2016 г. През април 2016-а пък им е наложена глоба от 500 лв. от Комисията за защита на потребителите, а на 13 септември пловдивският съд разглежда жалбата им и я намира за частично основателна. Фирмата е била глобена, защото не е вписала в регистъра на рекламациите жалба от клиент, недоволен от тяхна стока.

Фирмата “Уоол Премием”, е полска. Едноличен собственик на капитала на компанията е “Здровео” ЕООД, Полша, показва справка в Търговския регистър. В гаранционната карта на прахосмукачката на Руска Делчева е даден адрес и телефон в Шчитно, Корпеле 71, но никъде не пише, че този адрес е в Полша.

Малко преди публикуването на този материал от фирмата поискаха писмено въпросите към тях и обещаха да изпратят становището на компанията по-късно.

Тодор Кръшков


Четете още:

🔴 Замъкът в Равадиново е включен в "Приказните дестинации на Европа"

🔴 Роми раждат по 8-9 деца, пишат ги болни... Докога, пита Каракачанов!

🔴 Как Емануил от София пребори рака за 3 месеца





Източник: haskovo





Коментари

горе