Житният пост става все по-популярен



Програмата има отлични ефекти върху здравето

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности – вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Пречистването с умерена консумация на жито е известно като част от философията на Учителя Петър Дънов. Създателят на тази уникална система казва: “Всякога гледай с Радост на живота, защото Радостта е светлината на душата.”. А точно тези простички и универсални ценности са загърбени в последните години. Между сигурните пътища за връщането им е предписанието на Учителя за укрепване на тялото и духа с т. нар. житен пост. Безброй мнения и импровизации по темата изобилстват в интернет. За това съветите си основавам на опита на моята 73-годишна пациентка и приятелка Мария Митовска. Имам доверие на споделеното от нея, защото е била ученичка на първия най-близък кръг последователи на Дънов. Той е препоръчвал 10-дневен прием на 100 г жито, покрито с 1 л топла, но не вряла вода в плътно затворен термос за една нощ, 2-3 чаени лъж. мед, 3 ябълки и 9 ореха, разпределени на 3 приема за деня.

За ефектите на тази програма допринася и подборът на годишното време за нейното изпълнение. Тя е ориентирана според фазите на Луната – след пълнолуние преди пролетното равноденствие и винаги в близост до великденските пости. Тази година пълнолунието е на 19 февруари и първият “житен” цикъл трябва да започне 1 до 3 дни след него. Не се препоръчва отлагане за повече от 5 дни, защото постът ще завърши в новолунието, а това не е желателно. На десетия ден за обед се приготвя т. нар. ангелска супа – картофи, лук, магданоз и щипка сол. Вечерта отново се приемат ябълка, орехи, жито.

Много мои пациенти спазват житната програма и споделят, че им действа окриляващо. При всекиго обаче има и особености. Дънов никога не е бил краен и е разглеждал всеки отделен човек като център на вселенска система. Към тази максима се придържам и аз в практиката си. При някои хора могат да се получат оплаквания от главоболие, отпадналост, обложен език и др. Тези признаци на дезинтоксикация не бива да ни разколебават, защото са израз на полезно прочистване.

Важно е да се спазват и други ценни съвети на Дънов. Водата, в която е било изкиснато житото, не се пие, защото в нея са преминали ензимни инхибитори от зрънцата. Те са им необходими, за да ги предпазят от вредители в почвата до покълването им. Инхибиторите са вредни за хората, защото се свързват с ензимите в храносмилателната система и ги деформират, пречейки на пълноценната им работа.

По време на програмата се пие около 1,5 л топла вода на ден. В нея по желание се разтваря медът. Количеството на меда може да е повече от 2-3 чаени лъжички за хората с обща отпадналост и за по-възрастните.

В последните години мнозина заместват пшеницата с лимец. Тази хилядолетна култура има неоспорими предимства и наистина употребата й повишава ефектите за здравето. Лимецът е диплоидна пшеница – прародител на модерните сортове жито, отглеждани индустриално. Глутенът в него не е така агресивен, поради вида на глиадина в състава му. Притежава максимално количество микронутриенти на калория и е по-активно насищащ. След накисване зрънцата на лимеца стават много по-меки от тези на житото и не създават проблеми със зъбите и венците.

Определям този режим като спасение от принудителното зимно обездвижване, последиците от отрупаните празнични трапези и ограниченото слънчево греене. Ползват се и само родни продукти, които можем да подберем от гарантиран източник.

Ефектите на житния режим са добре известни през годините, подобно на други щадящи тялото правила за хранене – прием на по-ограничено количество от продукти в цялостен вид, лесни за усвояване.

Препоръки за захранване след житния режим

Дънов е съветвал най-малко 3 дни след поста с жито да не се приема никаква животинска храна. След приема на ангелска зеленчукова супа се прави постепенно захранване, по време на което чистенето на токсини продължава. Предложените подходящи рецепти са изготвени заедно с главния готвач на медицинския център Илия Илиев.

Рецепти на главен готвач Илия Илиев

Зеленчуци на пара

60-2(1 порция)

30 г броколи, 30 г карфиол, 30 г тиквичка и 30 г морков се поставят в уред за готвене на пара или в решетка за готвене на пара. Налива се вода до равнището на решетката и се вари 3-4 мин. Сервира се с малко нарязан копър и сок от резен лимон.

Билкови картофчета

60-3(1 порция)

Нарязва се на кубчета около 200 г обелен картоф и към него се добавят клонка лимонова мащерка, няколко иглички розмарин и 1 щ. риган. Разбърква се добре в малка тавичка, налива се вода до средата на зеленчука и се пече 25-30 мин. на 160 градуса. Сервира се с малко накълцан копър и резен лимон.

Овесени ядки със зеленчуци

(1 порция)

Нарязват се на средно големи кубчета около 15 г обелен морков, 15 г обелена тиквичка, 15 г прясна чушка, 20 г обелена целина и 10 г лук.

Наливат се 150 мл вода и се вари на бавен огън. Когато зеленчуците са омекнали, се прибавят 30 г овесени ядки, 3-4 листенца пресен босилек и по 1 щ. риган и куркума. Разбърква се, отстранява се от котлона и се оставя за 10 мин. Сервира се с малко накълцан магданоз и резен лимон.


Четете още:

🔴 Невена Коканова - обичана, аплодирана и... самотна

🔴 34-годишната Анелия преживя над 30 химиотерапии, пребори рака и стана майка

🔴 София без посланик в Лондон, докато Брекзит тресе





Източник: Труд





Коментари

горе