Инспектор Стрезов – 50 истории на 50-годишния супергерой



Инспектор Стрезов е един от малкото български литературни герои, превърнали се в нарицателно. Името му е чувал почти всеки, независимо от възрастта и интересите. Неотдавна супергероят, появил се за първи път на страниците на култовото списание „Космос“, навърши 50 години. За юбилея му излязоха две специални книги със случаи от неговата пребогата криминална практика. Дори днес три печатни медии публикуват редовно загадките му. Къде се крие магията на нашия Шерлок Холмс от времето на соца и как се е запазила тя през десетилетията? А как ли изглежда днес криминалистът с очилата?

През юли 1968 г. в новия брой на списание „Космос“ е публикувана загадката за наблюдателни читатели със заглавието „Старинният накит“. На илюстрацията до нея за първи път се вижда човекът със строг поглед зад очилата с дебели рамки, който решава първата си професионална задача. Текст от по-малко от половин страничка, достатъчен обаче за да пробуди задълго емоциите на читателите му към един литературен герой.

Създател на инспектор Стрезов е зам. главният редактор на „Космос“ д-р Светослав Славчев (1926 – 2016 г.). Няколко години по-рано списанието, достигало тираж от 210 000 броя, започва рубриката „Решава логиката“, в която публикува преводни загадки и главоблъсканици. Д-р Славчев и главният редактор на „Космос“ Стефан Дичев решават, че е време за нещо различно. Следват месеци на обмисляне и съгласуване. Името идва случайно – дълго време двамата търсят достатъчно характерна фамилия, докато един ден Дичев влетява в редакцията радостен, попаднал на запомнящото се, „стържещо“ име. Следват още перипетии. Както разказва „бащата“ на Стрезов, той за малко не остава без характерните си очила, защото партийният секретар в Комсомола решава, че не е уместно видът му да е твърде интелектуален…

После обаче идват годините на славата. Във всеки брой на „Космос“ излиза по една загадка – многобройните почитатели на Стрезов с нетърпение търсят отговора, докато го дочакат в следващото издание, след цял месец. Немалко са историите на младежи, решили да се насочат към криминалистиката заради увлекателните случки на наблюдателния Стрезов. Случвало се е в редакцията да се обаждат хора, които търсят съдействието на инспектора за да решава техните проблеми…

Хладнокръвен и дистанциран, на пръв поглед дори еднопластов, героят в кратките истории се превръща в легенда. Старият „Космос“ продължава да излиза до 1994 г. – в първите години на прехода отново под перото на д-р Славчев инспекторът вече е в съвсем нова среда – бори се с фалшиви чейнджаджии, мутри… докато бурните времена не водят до последния брой на легендарното списание. Инспекторът обаче изкарва в пенсия само 15 години – от 2009 г. д-р Славчев отново публикува случаите на инспектора, вече във всеки втори брой на Списание 8. Не спира да го прави до смъртта си през 2016 г.

И така, през юли 2018-а се навършиха 50 години от първото приключение на инспектора. Тъкмо навреме за юбилея групата от 14 писатели „Саламандър“ подготви сборник с истории, вдъхновени от д-р Славчев.

А ето че преди броени дни инспекторът получи още един специален подарък, който събира в себе си цялата му дълга история. За първи път на едно място се срещат 50 загадки от целия път на Стрезов, създадени от д-р Светослав Славчев. В „Инспектор Стрезов се завръща“ намират място случаи, публикувани в списанията „Космос“ и „Осем“ през всяко от десетилетията на тази дълга история. Като се започне с ретро звученето на първите случаи от 60-те и се стигне до начина, по който д-р Славчев преведе инспектора в първите години на нашия век. Провокиращо любопитството и наблюдателността четиво, но също така и разказващо историята на инспектора, а и на неговите читатели. В която можете да научите за работното време на софийската баня през 70-те, да разберете трябвало ли е да дупчат билетче милиционерите в трамвая, но също и да прочетете за първи път… какво е малкото име на инспектор Стрезов. И за финал ви очаква една мъдра среща изненада на инспектора и неговия създател.

Сборникът е подготвен от издателство „Българска история“ съвместно със семейството на д-р Славчев. Предговорът е от неговия внук Николай Тодоров. Илюстрациите са дело на художника Александър Въчков, избран от самия д-р Славчев да рисува новите приключения на инспектора.


Четете още:

🔴 9-годишна шампионка по шахмат мечтае да победи Веселин Топалов

🔴 Няма следа от изчезналия баща на близначки-абитуриентки

🔴 Мисис България 2018 Станислава Андреева: Свалят ме и до кофите за боклук





Източник: offnews





Коментари

горе