Маги Халваджиян вдигна завесата за "Господарите"! Няма никакъв шанс за БНТ, но...



В навечерието на 52-рия си рожден ден Маги Халваджиян отговаря на редица въпроси за кариерата и бизнеса му, които са му задали от "Уикенд". Част от тях са свързани с бъдещето на „Господари на ефира” – предаването, което се излъчваше с огромен успех над 3 петилетки, но навръх Нова година бе сложено на пауза.

- Маги, виждам, че ви е доста напечено. Заради „Капките” ли?
- Тази година e така поради ред причини, свързани с продажбата на Нова телевизия. Тя уж беше купена, а след това се оказа, че не е, след това щяха да я взимат други хора... Покрай цялата тази история се забавиха с 4 месеца всички възможни преговори. Всъщност, ние в момента сме на нечовешки педал, защото подготовката на „Като две капки вода” тръгна 2 месеца по-късно, отколкото трябваше. Добре, че правим 7-ми сезон и машината е отлично смазана. Ако ни предстоеше 2-ри сезон, нямаше да можем да се оправим никога. Има страшно много работа, която трябва да се свърши под високо напрежение. Но пък си е забавление, въпреки почти невъзможните срокове.

- В крайна сметка има ли нови собственици Нова телевизия?
- Не, няма. КЗП спря продажбата на Келнер. Впоследствие купувачът обжалва, а се появи и едно съобщение, че се оттегля и сделка няма да има. Доколкото знам, други също са кандидати. В момента, когато едно телевизия се продава, много неща стават неясни и се разбричкват, защото не е ясно кой ще е новият собственик, а старите не желаят да правят никакви резки движения.

- Имаше ли вариант тази година да няма „Като две капки вода”?
- Не. „Като две капки вода” за 6 години се превърна в емблема за Нова. Как няма да го има в ефир най-рейтинговото шоу?! Въпросът е, че когато се продава една телевизия, се оставя на новия собственик да води преговорите. Преди години в Би Ти Ви сме го преживявали същото.

- Знайно е, че жури в „Капките” отново ще бъдат Хилда Казасян и Фънки, спряга се и името на Любо Киров. А вие ще оценявате ли?
- Ще бъда и аз жури, но както миналата година – не за постоянно. Много ми хареса през 2018-а вариантът като гост оценител да бъде канена известна личност. Оказа се, че тази моя идея сработи страхотно. Още не съм решил, но може и Любо Киров да се присъедини. Доста идеи имам кой да журира.

- Ще има ли изненади в седмия сезон на шоуто?
- Въпрос на фантазия е да се измисли нещо ново и интересно, за да не си приличат сезоните. Зрителят знае, че в това шоу се случват всякакви неочаквани ситуации и всичко е възможно. Преди доста години си извоювах свободата да импровизирам – нещо, което по принцип не е предпочитано в медиите. Телевизиите не обичат несигурността, защото става въпрос за големи инвестиции. Аз обаче съм си спечелил доверие и в „Като две капки вода” нямам вмешателство, оставили са ме да правя, каквото си искам. Това между другото се отплаща, защото колкото повече ограничения имаш в онова, което правиш, толкова повече рискуваш да влезеш в релси и рутината да съсипе нещо, което е успешно. В това отношение съм благодарен на Нова - никога не са ми поставяли условия по отношение на „Капките”. Извоювал съм си свободата с високите резултати, които давам с всяко едно предаване.

- На гърба на „Капките” по другия основен канал - Би Ти Ви, ще върви „МастърШеф”. Притеснявате ли се от конкуренцията?
- Не мога да кажа нито, че ме притеснява, нито, че не ми пука, какво ще върви паралелно с „Капките”. Ние не сме за първи път срещу „МастърШеф” и миналата година кулинарното шоу нямаше голям шанс срещу нас, да не кажа никакъв. Конкуренцията е нещо здравословно и трябва да я има винаги. Ако нямаш срещу себе си конкурент, се приспиваш, решаваш, че няма защо да се напъваш. Ще видим, какво ще стане тази пролет. Обичам да има състезание.

-Имаше публикации, че „Капките” са спасителната ви сламка, че едва ли не ще предпазят от фалит братя Халваджиян. Как ще коментирате?
- (Смее се.) Откъде излезе тази информация?! Кой я пусна? Дори не ми се иска да коментирам жълти сайтове и вестници. Излиза абсолютна лъжа, а после журналисти на същата медия оправдават глупостите, които колегите им са написали. Защо да се завирам в това и да го обяснявам. Винаги призовавам хората от страницата си във фейсбук да мислят и анализират. Ако някой смята, че „Като две капки вода” е единственото нещо, което нашите 7 компании правят, и ако не са „Капките” ще фалираме, много се заблуждава.

- Предаването „Господари на ефира”, с чието продуциране се занимава оперативно брат ви Джуди, беше спряно от Нова телевизия...
- Никога не е било спирано. Не е моя работа да коментирам в пресата взаимоотношения с телевизията. Водят се преговори и те могат да завършат по един или друг начин, зависи дали ще бъдем доволни от условията, които ни се предлагат. Ако не сме доволни, няма да има „Господари на ефира” в Нова телевизия. Може да ги има в Би Ти Ви. Всичко е въпрос на преговори.

- А в БНТ не може ли да отидат „Господарите”?
- Не, защото БНТ няма пари за такова предаване. Обществената телевизия никога не е била част от състезанието и заради факта, че се финансира от държавата. „Господарите” са доста критични в много отношения към хората, които управляват страната, независимо от коя партия са. Бихме ли искали да отидем в БНТ, където някой с три телефона може да се опита да ни коригира?!

- Ако ви предложат от Нова предаването да се излъчва 3 дни в седмицата...
- Няма икономическа логика в този вариант и той никога не е съществувал нито за нас, нито за телевизията. Абсурдно е това като хипотеза.

- Промени ли се отношението към предаването „Господари на ефира” след гафа на вече бившия ви репортер Димитър Върбанов?
- Със сигурност - няма как това нещо да не даде отражение. Отново казвам, че аз разчитам на здравата логика на мислещите хора, заради които правим това предаване. В моя живот винаги съм слагал нещата на везна и съм гледал къде ще натежи повече. От една страна имаме 16 години и 15 000 репортажа, много разобличени престъпници, лъжци и крадци, които са ощетили гражданите и са си получили заслуженото. От другата една издънка на репортер, който беше моментално наказан и отстранен. Къде натежава везната? Но пак казвам, няма как да не се отрази гафът на репортер, който плюе върху цялата работа на останалите си колеги. С брат ми много сме си говорили, че трябва да се внимава с хората, които работят за „Господари на ефира”, защото освен развлекателно, предаването за нас е и кауза. Ние твърдо вярваме, че с него помагаме на българина, който е забравен от институциите. За нас справедливостта е изключително важна, тя е и най-липсващото нещо в тази държава.

- Слави Трифонов ликува, след като „Господари на ефира” спря. В шоуто му дори се разигра скеч, в който ви бяхте главен герой...
- Колкото си по-малък, толкова повече ликуваш и злорадстваш в подобни ситуации. Слави някога беше мой приятел, когото харесвах и обичах. С годините на този човек постепенно нещо му стана, затвори се в себе си и се превърна във вълк единак. В шоуто му могат да се бъзикат, с когото си искат - не виждам проблем в това. Въпросът е в начина, по който го правят. Поне да беше смешно, а то не беше. Дори и грубо да беше, но да е смешно... За съжаление това, което те показаха, не беше талантливо. Направиха го по глупавия начин. Друг е въпросът, че за скеча им разбрах от хора в офиса, които са го гледали. Аз самият от години не следя „Шоуто на Слави”. Нито ми е смешно, нито ми е интересно.

- Слави Трифонов казва, че ви е осъдил окончателно за нарушаване на авторското право по отношение на шоуто му. Така ли е?
- Няма такова нещо, абсолютна неистина! Има три дела между нас и Слави, като две дела сме ги спечелили ние на последна инстанция. За последното, за което той говори и хубаво извърта, че ни е осъдил, истината е съвършено различна. Той заведе дело за това, че сме използвали кадри от неговото шоу, без да искаме разрешението му или да му плащаме. Съдът каза, че имаме право, защото законът го позволява. Виновни сме само в това, че сме изписали, че кадрите са взети от „Шоуто на Слави”, а е трябвало да посочим, че продуцент е Слави Трифонов. Защитихме се, като изтъкнахме, че това е копродукция и не само Слави е продуцент, а и Би Ти Ви, и че няма как, като пуснем кадър от шоуто, да изпишем 50 реда автори и всички, които са правили това предаване. В противен случай 15 минути ще трябва да показваме имена на автори и продуценти. Съдът каза, че принципно изглежда, че няма логика, но в крайна сметка Трифонов е продуцент на шоуто и ние трябва да го посочваме като такъв, когато използваме кадри от предаването му. Беше решено, че сме виновни за въпросния надпис, а не за това, че сме взимали кадри от „Шоуто на Слави”. Тоест, ние кадри от продукцията му можем да използваме и занапред, колкото си искаме. И ще продължим да го правим, защото законът го позволява. Слави от своя страна извъртя нещата и разпространи различна версия. С брат ми Джуди се разбрахме изобщо да не опровергаваме, да оставим Трифонов да си говори, каквото иска. Ние знаем истината и това, което казвам, може да се провери - има документи. 

- „Х Фактор” явно няма да го има и тази година...
- Провеждаме предварителни кастинги, които не обявяваме. Проверяваме дали се е появил някой нов талант. Ако аз преценя, че няма достатъчно хора за нов сезон, е по-добре шоуто да не се прави. Не е задължително „Х Фактор” да го има у нас всяка година, ние не сме Англия и Америка. Това, че България е пълна с талантливи пеещи хора, е мит, не е вярно. Има таланти, но не са чак толкова много, та да се правят „Х Фактор” и „Гласът на България” всяка година. 

- Мнението ви за шоуто „България търси талант”, за което Би Ти Ви пак обяви кастинг? Навремето вие го правехте...
- Имам лек проблем с „България търси талант”, защото последният му сезон беше само пеене и танци. Предаването не е това. Два сезона сме го правили ние и знам, че там талантът трябва да бъде провокиран и търсен, а не да чакаш каквото ти дойде, защото в противен случай идват само пеещи и танцуващи. Американският вариант е пищно зрелище, защото представя всякакви хора със странни способности и умения. Това му е интересното. В момента, в който този елемент изчезне, и предаването се превърне в певческо и танцувално, е по-добре да го спреш. „България търси талант” има същият проблем, какъвто и „Х Фактор” и „Гласът на България” – няма достатъчно добри кандидати, които да направят шоуто бляскаво и незабравимо. Аз не искам да правя неща, които ще минат просто така и никой няма да ги забележи. Никога не съм се работил само за да изкарвам пари, а и за да ми доставя работата удоволствие.  

- Каква ще е съдбата на сериала ви „Полицаите от края на града”?
- Има вариант за нов сезон. Пълни сме с идеи и за други предавания и сериали, проектите са много. Мен продължава да ме притеснява фактът, че телевизията е в продажба и не е ясно кой ще й е новият собственик. Същият процес тече и в Би Ти Ви. Когато това се случва в двете големи телевизии, за продуцентите е проблем. Ние искаме да се правят нови неща и телевизията да поема рискове, а когато медията се продава, собственикът не желае да рискува. Ще ни се „Господарите” да е по-дълго като времетраене и да е в друг час. Тук не става въпрос за цензура, какъвто бе проблемът преди време. Преговорите не са никак лесни. С брат ми Джуди смятаме, че „Господари на ефира” има още поне 17 години живот пред себе си, ако се подходи правилно, ако се направят промени. 

- Ако Нова, не одобри идеите ви, какво ще правите?
- Няма да оставим „Господарите”. Не можем да зарежем нещо, което толкова години дава уникални резултати и което ни е коствало страшно много. Емоционално сме свързани с предаването. Ще се борим докрай за него, а ако ударим на камък, поради факта, че има разминавания във вижданията за това как трябва да се развива... Дето се вика, ще си направим една телевизия и ще си излъчваме по нея „Господари на ефира”. Бъзикам се, разбира се.

- Възможна ли е нулева година за предаването?
- Да, има го и този вариант. „Господарите” два път са били в такива паузи. Ако не можем да се разберем с Нова и Би Ти Ви, ще имаме повече време да ги подготвим и да ги убедим в това, което предлагаме ние. Не се знае, какво може да се случи, в нашия бизнес всичко се обръща за три минути.

- Работещите в „Господарите” в неплатен отпуск ли са?
- Да, повечето, с изключение на част от администрацията, която се занимава и с други проекти. Наясно са колегите със ситуацията, знаят какъв е проблемът и защо се бавят нещата. На никой не му е приятно, но ни познават добре и не се съмняват, че ще се борим докрай. По един или друг начин решение ще има.

- На 18 февруари имате рожден ден. Ще празнувате ли? 
- Ще празнувам с Бебо, Кремена, Алекс, Еди, брат ми, жена му и племенницата ми. Също и с майка ми, която тази година е по-често в България. Може би ще бъде само роднинско събиране, без приятели.

- Как се чувствате на 52 години?
- Успокоен - на 50 го усетих. Когато вървиш към петдесетте години, си леко изнервен, но щом ги навършиш, е друго. Спрях да водя битки, без които мога. Концентрирам се върху важните каузи, не се разпилявам.

- Със здравето как сте?
- Добре, не мога да се оплача. Пропуших пури, за да намаля цигарите. Все още съм си хипохондрик и скоро ходих да си правя някакви изследвания, защото имах леко завишена кръвна захар. По принцип сладко не ям, но пък пия по 10 кафета на ден с много захар (смее се).

- Публикувахте снимка с внука ви Еди във фейсбук и имаше коментари, че той изглежда като момиче заради дългата коса. Това подразни ли ви?
- То и мен ме бъркаха цял живот, че съм момиче, тъй като все съм бил дългокос. Това си е свобода. Еди е прекрасен с дългата си коса и ще я носи, докато иска.

- Съпругата ви Кремена ваш коректив ли е?
- Да, за много неща ми е коректив, а за други - аз на нея. Може би това е тайната на нашето съвместно съжителство, продължаващо вече 30 години.

- Все още ли сте строг и изискващ към сина си Бебо?
- Кремена ме натиска да не съм чак толкова. Какво значи изискващ? Просто винаги съм му повтарял едни принципи, които човек трябва да има от малък. Даже и не съм му говорил прекалено, той повече е наблюдавал.

- Все още ли майка ви се опитва да поучава вас и брат ви? 
- Майка ми не всичко знае, а и не бива. За да не се притеснява, винаги съм й казвал, че нещата са наред. И точка по въпроса. Да, опитва се да ни поучава… Мен не смее много, към брат ми се насочва, но той е дебела глава и не я слуша.

- Почина вашият приятел Иван Ласкин...
- Да, за съжаление... Сви ми се душичката, обадих се на Алекс и й казах, че може да разчита на мен, но знам, че това не помага, когато загубиш близък. Има дълъг период, в който е много-много тежко. 

- Коя беше последната ви среща с Иван?
- Отдавна беше, видяхме се на парти на нашата компания, където беше с Алекс. Тогава говориха с брат ми Джуди да прави нещо и той в „Господари на ефира”.

- Не е ли жалко, че талантливи хора си отиват от злоупотреба с алкохол?
- Това не е нещо ново в историята на човечеството - случвало се е много пъти с талантливите хора. Алкохолът не прощава, влезеш ли в този водовъртеж... Не мога да съдя никого за зависимостта му, защото тя е нещо, от което наистина няма отърване. Артистичните натури са по-емоционални и за съжаление понякога намират утеха в пиенето или дрогата. Знам, че Иван правеше опити да се пребори, но просто някой път нещата са по-силни от човека.


Четете още:

🔴 Деси Слава си докарва над 700 бона от закуски

🔴 Условна присъда за лекарка от ТЕЛК, хваната с подкуп

🔴 Ураганен вятър удря България до часове, кодове за опасно време почти в цялата страна! (КАРТА)





Източник: Блиц





Коментари

горе