Всичко, което не знаем за чудото, наречено манов мед



Лечебни свойства и ползи.

Лечебните свойства на невероятния манов мед са познати от древни времена. Това творение на природата е незаменим лечебен еликсир, който намира приложение при лечението на куп здравословни проблеми от грип до бъбречни и чернодробни заболявания. Уникалните лечебни свойства и по-висока хранителна стойност на мановия мед го отличават от останалите видове мед.

Комплексът от биологично активни вещества – минерали, незаменими аминокиселини и витамини обуславя неговия силен антибактериален ефект и способността му да укрепва имунната система. Положителното му въздействие при лечение на настинки и грип се дължи на свойството на този мед да стимулира потенето. Известни са неговите отхрачващи и слабителни качества. При гастрит и язва с по-лека проява на симптоматиката, мановият мед притежава лечебна сила. Лекарите го препоръчват още при бъбречни и жлъчни заболявания.

Признат е като естествено средство за лечение на паротит и морбили. Приложим е при лечението на кожни проблеми като екзими, рани, изгаряния. Положително влияе и при проблеми със съня. Лъжичка от чудотворния манов мед помага да се отпуснете и съответно да заспите по-бързо.

При стрес и синдром на хронична умора този еликсир също е невероятен. Бързият лечебен ефект от приема на манов мед е обусловен от способността на полезните съставки в него да достигнат до всяка клетка в тялото.

Кой е истински и как да го познаем, проба + изображения.

Истински мед (не само манов) е трудно да открием. Производителите влагат подобрители и глюкоза, които променят меда не само във вкусово и цветово отношение, но и в лечебно. Вероятно се питате кой е най-сигурният метод да познаете истинския мед. Разбира се, това е пробата в лабораторни условия, но има начин да го направите и сами у дома с подръчни средства. Нуждаете се единствено йод и оцет.

Към малко количество мед добавете малко йод, разреден във вода. Ако сместа придобие син цвят, това означава, че в меда е добавено нишесте. Ако след прибавянето на оцет към меда, забележите че той образува пяна, това е сигурен признак за наличието на креда в него.

манов мед

Истинският манов мед се тества със спирт

Не се заблуждавайте по наличието на кристалчета в меда. Погрешно е схващането, че наличието им е признак за ниско качество на меда. Кристализацията е естествен процес за този продукт, особено при съхранението му при ниска температура. Единствено за меда от акация и елда този процес е нетипичен. Трудното кристализиране е типично и за мановия мед, който е по-гъст от обикновения мед.

Истинският мед се разпознава и чрез обръщане на буркана с капачката надолу. Ако се образува голяма капка в дъното на буркана (от мястото където медът се стича от дъното към капачката), това означава, че медът е качествен.

Истинският манов мед е лесно да се разпознае и със спиртна проба и с проба с варов разтвор. В съд се поставя част мед, две вода о десет спирт или алкохол. При положителна проба се получава утайка.

Разлика с нектарен мед.

Между коментирания манов мед и нектарен мед съществува разлика не само по отношение начина на добиване, но и по отношение на химичния състав. Суровина за приготвянето на мановия мед е така наречената мана. Отделя се чрез някои видове насекоми, паразитиращи върху листата на растенията, отделящи мана – дъб, липа, бор, круша, вишна, ела, смърч и други.

манов мед

Мановият мед е тъмен и гъст и рядко кристализира

От местата, където насекомите правят пробиви за изсмукване на мана, дълго време се отделя сок. След попадането й в храносмилателната система полезните вещества от нея, не се отделят напълно чрез отделителната система, а част от тях остават в организма на насекомото и се усвояват от него.

Нектарният мед се добива от нектара на растенията, с който пчелите се хранят. Маната е богата на вода – възлиза на около 60% от веществата, съдържащи се в нея. Богата е на захари, от които захароза и фруктоза. Отличават се високомолекулните захари, благоприятстващи кристализацията.

От четири до шест пъти повече са декстрините в мановия мед за разлика от тези в нектарния мед. В меда от мана тяхното действие е обратно на свързания с кристализация процес мелицитоза.

Декстрините са лесноусвоими от пчелите, които благодарение на специални ензими, ги разграждат в прости захари.

Отличителен белег на мановия мед е високото процентно съдържание на аминокиселини – аргинини, цистини, глицини, хистидини, лизини, метионини, както и аспарагинова киселина и глутаминова киселина.

манов мед

Така изглежда пита с манов мед

Минералите в ценния манов мед са около девет пъти повече от тези в нектарния мед. В мановия мед се откриват и киселини, типични за нектара – ябълчена, винена, лимонена, оксалова. Те участват в преработвателните процеси на маната и нектара.

По отношение на вкусовите качества за коментирания манов мед е установено, че по този показател почти няма отклонения от нектарния. Тръпчивият и леко горчив вкус също е типичен за мановия мед.

Друга отличителна черта между мановия мед и този от нектар е цветът. Първият вид се отличава с по-тъмен цвят, който е тъмно маслено зелено до черно. Наличието му в пчелните пити се установява при разпечатването на техните килийки. Освен по-тъмен мановият мед е и по-гъст, което обяснява по-трудното му центрофугиране.

Наличието на манов мед в килийки лесно се установява – питата се насочва към слънчевата светлина. Ясно се открояват по-тъмното и по-светлото съдържание в питата. По-светлият пълнеж представлява нектарния мед, а по-тъмния – мановия мед.

По-голямата хигроскопичност на този вид пчелен продукт е другият белег, отличаващ го от нектарния мед. Високата хигроскопичност обуславя бързото поглъщане на влага от околната среда и бързото прокисване на меда.

Поради високото минерално съдържания пчелният продукт от мана има не само по-висока хранителна стойност, но и по-висока цена от нектарния мед.

Що е мана от дъб?

манов мед лечебни свойства

Уникалният манов мед притежава куп лечебни свойства

Най-големи количества мана се отделят от широколистния растителен вид дъб. Тя представлява светла и прозрачна течност, която в течение на времето придобива тъмен цвят, достигащ до черно. Наситеността на цвета зависи от микрофлората в маната и периода на събирането й.

За маната от дъб е известно, че съдържа в изобилие полезни вещества и е най-ценен по отношение на лечебните си свойства медът, произведен от нея.

За отслабване.

За отслабване с манов мед съществуват множество варианти ще Ви представим няколко от тях, които считаме, че са най-резултатни. Първият включва спазването на тридневен режим, включващ предварително разтоварващи дни – два преди диетата и два след нея.

Първия ден закусете с каша, приготвена от два жълтъка, две лъжички мед и лъжичка сок от лимон. На обяд консумирайте сто и петдесет грама сирене и чаша чай или кафе, подсладено с лъжица от чудодейния мед. Вечеряйте с препечена филийка и един плод, а непосредствено преди сън приемете чаша чай, подсладена с лъжичка от чудотворния пчелен продукт.

отслабване с манов мед

Отслабване с манов мед се препоръчва от диетолозите

Втория ден започнете по същия начин с гореописаната закуска, а на обяд хапнете едно прясно яйце, разбито с лъжичка мед и сто и петдесет грама сирене. Отново изпийте чаша чай или кафе, което е подсладено с лъжичка мед от мана.

Вечеряйте с порция бяло месо или риба (сто и петдесет грама) и зеленчукова салата. Приемете отново чаша чай с мед. И третия ден закуската е същата като в останалите дни. Обядвайте препечена филийка с петдесет грама сирене и порция зеленчуци. Вечерята се състои от варено яйце, триста грама зеленчуци и лъжичка от меда.

Към другия режим може да се придържате неограничено време. Той включва прием на чаша топла вода, в която се разтваря лъжичка мед от мана и същото количество сок от лимон (може да увеличите сока от лимон, ако вкусът му Ви допада). След това хапнете нещо леко – препечена филийка, варено яйце и варен картоф.

Половин час преди обяда повторете процедурата, която се изпълнява преди закуска. Преди вечеря повторете процедурата, като е възможно да приготвите напитката със зелен чай или друга билкова отвара.

Диетолозите определят диетата с мед като най-полезна и балансирана – отслабвате без да лишавате организма си от всички полезни вещества – мед, калций, желязо, фосфор, манган, витамини, антиоксиданти и аминокиселини.

Медът активизира производството на хормон, който насърчава топенето на складираните мазнини. Тези диети е възможно да бъдат изпълнявани с всякакъв вид мед, но е препоръчително използването на манов мед като най-пълноценен пчелен продукт.

В продължение на 12 дни с диетата с манов мед е възможно да се смъкнете от не по-малко от шест кг излишно тегло. Изпълнението й елементарно: можете да ядете всичко, но най-важното е да съблюдавате съдържанието калорийно съдържание, не трябва да надвишавате 1200 калории на ден.

Час преди закуска и два преди лягане (общо два приема за деня), приемайте специална напитка: мед (пълна голяма лъжица), разреден в сто грама вода на стайна температура, след това добавете сок, изцеден от половин лимон.

Британски диетолози препоръчват следната алтернатива на диета с манов мед:
За закуска изберете между някои от трите варианта:

  • Една чаша ябълков сок, мюсли – 120 грама + мед (една лъжица) и нискомаслено мляко.
  • Една чаша доматен сок, плюс – супена лъжица мед и овесени ядки (200 грама) в нискомаслено мляко.
  • 200 грама плодова салата ( ябълки и портокали), подправени с малко мед, една малка част от цялото зърно хлябове и един варено яйце.

Следобедна закуска –  сушени плодове, слънчогледови семена (ядки) и пресен плод.
За обяд опциите са две:

  • Една чаша пресен портокалов сок, сандвич, приготвен от две малки филийки хляб (пълнозърнест) с риба тон, салата с краставици и гъби на скара. За десерт – един от всеки пресни плодове.
  • Една чаша прясно изцеден плодов сок, хляб (пълнозърнест – две филийки), бекон или пиле на грил, салата от листни зеленчуци, краставици, домати, банани, фъстъци, моркови, стафиди и ядки или ябълка, нарязани, с една малка част от нискомаслено сирене.

За вечеря изберете между вариантите:

  • Пресен плодов сок (една чаша); сьомга – 150 грама, изпечена на скара с малко зехтин, пълнозърнести макарони – 150 грама, смесени с черни маслини, черен пипер; салата с домати, репички, краставици, целина.
  • Една чаша зеленчуков или плодов сок; печени картофи, гарнирани с лук и малко варено гъби; салата от сезонни зеленчуци; кисело мляко (нискомаслено) с три кайсии.
  • Два часа след вечеря правете упражнения. Час преди лягане приемайте вода с лимон или ментов чай, лайка, добавяйки лъжица мед.
    За поддръжка на постигнатите резултати след диетата не преяждайте и бройте калориите – не повече от 1200-1300 на ден. (best-diet.ru)

Цена.

манов мед цена

Буркан манов мед се предлага на цена от около 12 лв

Буркан качествен манов мед струва седем лева (400 грама). На цена от 12 лева е възможно да купите буркан с грамаж 750 грама.

Кои производители са добри.

Въпросът, които вълнува всички, е кои производители са добри. Очакваме да се включите в дискусия с препоръки и мнения за продукти, от които сте доволни.

Производителят, спечелил приз за най-добър пчелар в страната, е пчелна ферма „Мана“, чиято продукция се добива в екологично чист район на Странджа. Възможно е да поръчайте онлайн от тук manovmed.bg.

Хармоника също предлага био манов мед. Производителят гарантира за качеството на продукта.

Странджански.

Странджанският манов мед се счита за най-качественият продукт от тази група. В екологично чистите райони на Странджа планина има най-добри предпоставки за добив на манов мед.

От Царево.

Околностите около китното черноморско градче Царево са най-добрият район за производството на природното чудо, наречено манов мед. Всяка година в курорта традиционно се провежда изложение на качествени пчелни продукти, произведени в околностите.

Как се прави, добиване.

манов мед производители

Някои производители на манов мед притежават сертификат за био продукция

За добиване на манов мед е необходимо наличието на силно опаразитени с листни въшки широколистни видове, които се хранят с маната по листата им. Мястото, където те правят пробив за маната, дълго след това отделя ценната течност. Паразитите връщат обратно по листата приетия еликсир, като преди това го обогатяват с ензими.

Пчелите събират обогатената с ензими мана, обработват я и с нея произвеждат лековития мед.

При лечение на диабет.

При лечение на диабет е добре в диетата да се включи мед. Според някои специалисти болните от диабет е добре да избягват мановия мед. Други по препоръчват  като перфектния заместител на захарта за диабетно болните.

Ниското въглехидратно съдържание на продукта е още една от причините да се препоръчва на болните от диабет. (epochtimes.ru)

При анемия.

манов мед лечение

При анемия опитайте лечение с манов мед

Изобилието от микроелементи в чудотворния манов мед го прави изключително подходящ за страдащите от анемия. В случая подобрява общото състояние по отношение на кръвните показатели. Количественото съотношение на аминокиселини в него съответства на тези в кръвта на човека. Те действат регулиращо по отношение на нивата на хемоглобина и желязото в кръвта. Ниският хемоглобин е предпоставка за анемия.

За фитнес.

За фитнес маниаците мановият мед е безценен, особено когато се комбинира с пчелен прашец. Количественото съотношение между тези две натурални съставки е четири към едно в полза за мед. Препоръчително се смесването на следните количества – четиристотин грама манов мед и сто грама пчелен прашец. Лекът поставете в хладилник и разбърквайте преди прием – преди трите хранения по лъжица.

За тези, които не търсят фитнес ефект – стимулиране отлагането на мускулна маса, сместа действа ободряващо. Силно се препоръчва на хора с натоварен ежедневен график, подложени на постоянен стрес, недостатъчно сън и изморителна физическа и психическа дейност. В този случай приеманата доза е една лъжица, приемана сутрин на празен стомах.

Рецепти с пчелен прашец (перга) за възстановяване и за мускулна маса.

Гореспоменатата комбинация от манов мед с пчелен прашец, наречена перга, работи успешно не само за натрупване на мускулна маса, но и за възстановяване след претърпяна операция или прекарано заболяване. Ето и няколко рецепти, с чиято помощ ще постигнете по-бързо възстановяване и укрепване защитните сили на тялото.

Смесете 55 грама прашец с 290 грама манов мед, след което оставете сместа да престои седмица на стайна температура и едва тогава започнете да приемате по супена лъжица от нея, по три пъти дневно. Приемайте най-малко три седмици от лека.

Друга алтернатива – разбъркване на 220 грама манов мед с деветстотин милилитра вода и прибавяне на двадесет грама прашец. По сто и седемдесет грама от този лек поглъщайте преди храна.

Със сок от чудотворното алое (осемдесет грама) също се приготвя невероятен лек. Смесете го с 450 грама манов мед и прибавете двадесет грама пчелен прашец. От три до четири пъти на ден приемайте по лъжичка от лека двадесет минути преди консумацията на храна. (beehoney.com.ua)

Дневна доза.

Количеството манов мед, препоръчано за дневна доза, е петнадесет-двадесет грама. Възможно е тази доза да се превиши в определени случаи.

За черен дроб.

За прочистване на черен дроб и по-лесно преодоляване на зависимостта към алкохола добре действа прием двадесет минути преди храна на лъжичка манов мед, примесен със същото количество пчелен прашец. Не поглъщайте лека веднага, а го задръжте в устата си възможно по-дълго. (beehoney.com.ua)

Положителните резултати са на лице три-четири дни след приема на лека. След постигане на желания резултат, с профилактична цел продължете да приемате лека по три пъти седмично.

При кашлица.

Един от най-известните бабини лекове при кашлица е мед и лук. Необходимо е да пасирате или настържете на ренде една глава лук и получената кашичка да залеете с пет пълни лъжици манов мед. Поставете лека в бурканче и изчакайте да престои няколко часа с цел извличане в максимални количества на полезните вещества от лука. От него е необходимо да приемате по супена лъжица четирикратно и резултатът няма да закъснее.

Освен за облекчаване на кашлицата този лек е ефективен и при запушен нос и хре,а. В случая може да поставите по капчица-две от него във всяка ноздра. (epochtimes.ru)

С джинджифил при рак.

Комбинацията мед с джинджифил е лесно достъпен лек, препоръчван като средство, спиращо развитието на тумори при рак. Приготвянето му не е трудно. Към килограм манов мед (може и обикновен, но мановият е по-добрата алтернатива) се прибавя настърган корен и от сместа се приема по лъжичка от три до четири пъти дневно.

Състав, съдържание.

Лесно усвоимият манов мед е с химичен състав, близък до този на човешката кръв. Този пчелен продукт е с богато съдържание на куп полезни вещества и аминокиселини. Освен калций, калий, фосфор, магнезий и желязо, в него са открити високи дози от витамините РР, В6, В12, В1, както и фолиева киселина и биотин.

Мелицитоза, ерлоза, галактоза, кварцови кристали, катион К и минерални соли, допълващи дългия списък от полезни вещества в мановия мед.  Минералните соли са с процентно съдържание от 1,52%.

При бременност.

При бременност мановият мед е изключително полезен и изпитан метод за вдигане стойностите на хемоглобина, което е често срещан проблем по време на бременност. Достатъчно количество е една лъжица дневно. . Пчелният продукт е полезен за бременните и поради факта, че доставя фолиева киселина и желязо – други важни елементи за важните девет месеца в живота на жената.

Противопоказания.

Противопоказен е този продукт за прием от пациенти, които имат алергия към пчелни продукти. Някои специалисти го определят като напълно противопоказен за пациенти с диабет, заради съдържащата се в него глюкоза.

Мнения за и против.

Мненията за коментирания манов мед са противоречиви. През 2005 година руски учени заклеймяват употребата му като вредна, изхождайки от неговата токсичност върху пчелите.Въпреки, че твърденията им за вредата от този уникален пчелен продукт са недоказани, съществуват потребители, настроени скептично към това природно чудо.

Не липсват специалисти, определящи като спекулативни твърденията, че това е най-силния мед, в който съдържанието на полезни вещества е в най-високи стойности.

Вкус.

Мановият мед се отличава със специфичен вкус и аромат. По отношение на вкуса му може да се каже, че е леко тръпчив.

Има ли вреда?

Наред с всички ползи от приема на манов мед основната вреда от консумацията му е свързана с алергия към пчелните продукти. Това е главният рисков фактор, с който се сблъсква всеки човек, консумиращ мед. (roypchel.ru)

Ако Ви е известна алергия към пчелни продукти, подходете внимателно към приема на манов мед.  В големи дози е токсичен не само за пчелите (при тях медът причинява токсичност и смърт независимо от количеството), но и за хората.

Захаросване, кристализация – какво означава?

Захаросването и кристализацията са характерни процеси за меда. Специфична особеност на мановия мед е дребнозърнестата кристализация, която е признак за липсата на подобрители и добавки в меда. За тъмния вид от този пчелен продукт кристализацията се наблюдава рядко, като пространството между образуваните кристалчета се запълва от специфична за този мед течност.

Калории.

Мановият мед се отличава с висока калоричност и с калории, за които е специфично бързото разграждане и трансформация в хормон, насърчаващ изгаряне на складираните мазнини. В сто грама от уникалния пчелен продукт се съдържат общо 323 ккл.

Производство, центрофугиране, продажба и изкупуване.

Най-добри условия за производство на манов мед създават широколистните масиви в Странджа. Това обяснява концентрацията на пчелни ферми в района, където благоприятни условия създава не само изобилието от дъбови липови насаждения, но и климатичните условия.

Центрофугирането на мановия мед е по-труден и продължителен процес, обусловен от гъстотата на продукта. Гъстият мед се точи на тънка струя през центрофугата и това значително забавя процеса. (roypchel.ru)

Продажба на манов мед се осъществява в търговската мрежа и онлайн магазините. Изложенията на пчелни продукти и продукти родни производство са мястото, където имате възможността да не само да си купите манов мед, но и да го дегустирате предварително.

Някои от големите производители на манов мед изкупуват продукцията на местните производители и тя се влага в производството след щателни изследвания за установяване на чистотата и качеството й.


Четете още:

🔴 Мановият мед - черното злато на Странджа

🔴 При източена карта съдете банката да ви върне парите

🔴 Лили Иванова с голямо турне в 10 града





Източник: bgbilka





Коментари

горе