Carnegie Hall в Ню Йорк очаква българската Александра



Тя е само на 13 години и вече сбъдва мечтите на големите музиканти. През март Александра Иванова ще свири в прочутата зала Carnegie Hall в Ню Йорк.

Невероятната новина идва преди седмици. Алекс печели първо място в международното състезание „Golden Classical Music Awards 2018“ и като абсолютен лауреат е поканена да свири на класическа китара в легендарната зала в Ню Йорк.

„Бяхме много изненадани, когато научихме за успеха на дъщеря ни. Това е четвъртото й отличие на световен конкурс и Александра знае, че когато свириш от сърце и душа и даваш всичко от себе, нещата се получават и мечтите се сбъдват“, споделя майката на Алекс – Антония Дончева.

Александра учи в музикалното училище в София и свири на китара от 5 години.

До момента тя има редица отличия като първа награда в конкурса International music competition Salzburg “Grand Prize Virtuozo 2018“, където я канят да свири в  Mozarteum University Salzburg Wiener Saal като лауреат и млад виртуоз, втора награда в  International music competition Vienna “Grand Prize Virtuozo 2018“, трета награда в XIII международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти, април 2018 г., гр. Перник, специална награда в XIX International Erste Guitar festival 16-21 March, Belgrade, Serbia 2018, специална награда в 22-рия международен конкурс за класическа китара “Акад. Марин Големинов 2018“.

 

Съдба

„Алекс започна да свири случайно, но това е съдбата.

По време на разходка в парка дъщеря ни застана пред едно момче, което свиреше на китара, тогава той я попита дали иска и тя да изсвири нещо. Тя хвана китарата за пръв път в живота си и изсвири мелодия. Малко след това ни каза, че иска китара за рождения си ден и месеци след това започна уроци“, разказва майката на талантливото дете.

Самата Алекс си спомня, че тогава е била на 8 години. „Видях един уличен музикант, хвърлих му пари, свиреше много хубаво. Той ми предложи да хвана китарата и да се пробвам. Никога дотогава не бях хващала китара. Когато го направих, се влюбих в инструмента. Той ми каза, че имам усет за това, че съм много ритмична и че много ми отива да съм с китарата“, връща се назад момичето.

Алекс е категорична, че тази среща променя живота й завинаги.  От момента, в който пипва китарата, всекидневието й се насочва само към музиката.

„Започнах да виждам света по различен начин, да усещам музиката, да я разбирам, започнах да виждам през други очи“, разказва тя.

Когато е на сцена, тя не вижда нищо друго освен китарата си.

„Учителят ми е казвал, когато изляза на сцената, да не мисля за нищо друго освен

 

за мен и за китарата ми

И като го направих, никакъв друг шум не проникваше в главата ми освен това, което аз правя, което аз свиря. Все едно никой друг нямаше около мен, бяхме само аз и музиката“, разкрива Алекс.

Според майка й пред момичето не стои въпросът дали ще свири в бъдеще, защото иска да го прави. „Решихме, че ще й направим студио, за да можем сами да продуцираме и да й помагаме в това, което тя се занимава“, казва Галя.

И бащата Емил Иванов е изключително горд от постиженията на Алекс.

„Когато Александра е на концерт и свири, аз просто изтръпвам. И обикновено гледам да не ни се срещат погледите, гледам надолу,  за да не я притесня и да не обърка нещо“, споделя родителят.

Майка й допълва, че се е разплаквала на концерти на дъщеря си и че искрено й се възхищава колко е силна и упорита.

А Алекс иска да учи в чужбина. Тя не знае дали ще остане там, или ще се върне, всичко е въпрос на решения, които предстоят.

Не знае и с какво би могла някога да замени музиката. „На сцената се притеснявам от всички тези хора. Защото освен за себе си аз свиря и за тях и е много важно освен на мен, да хареса и на тях“, категорична е младата българка.

 


Четете още:

🔴 Компанията на Влад Тенев е сред най-желаните за работа в САЩ

🔴 Българите в Канада зарязаха лозята

🔴 Предсмъртните думи на медсестра: Лекарите ме убиха, откриха ми рак чак от седмия път





Източник: BG-VOICE





Коментари

горе