Кардиолозите с важен съвет при измерването на кръвно



Съветът на кардиолозите при хипертониците е кръвното да се мери и на двете ръце. Известна разлика в стойностите е нормална.

Ако то е в рамките на 10-20 при горната и до 15 при долната граница, няма нищо подозрително.

Ако разликата е по-голяма, трябва да се обследва възможната причина за такава разлика. Възможно е да има блокирана артерия в областта на рамото и мишницата, предупреждават експерти, цитирани от вестник „Ретро“. Като последица кръвното налягане в тази ръка е по-малко. Такива случаи непременно трябва да се консултират със съдов специалист, за да се изключи евентуално тежко протичане. Около 4% от населението има разлики в кръвното на двете с ръце с 20 или повече мм живачен стълб.

Такива стойности се свързват с някакво съдово заболяване. При измерването на кръвното винаги се дават две стойности – систолично (горна граница) и диастолично (долна граница).

Когато например се каже, че кръвното е 140 на 80, това означава, че систоличното налягане е 140, а диастоличното – 80. Систоличното кръвно налягане се получава, когато сърцето се свива и изпомпва кръвта към артериите. Кръвното налягане във фазата на почивка, когато сърцето практически не извършва работа до следващото помпане, се нарича диастолично налягане. Заключението на лекарите е винаги да се мери кръвното и на двете ръце, за да може навреме да се хванат признаците за настъпващо съдово заболяване. Освен това за съобразяване на терапията при хипертония винаги се взема по-високата стойност.

Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!


Четете още:

🔴 4 места в България, където се сбъдват всички мечти и желания

🔴 Как соцът щеше да произведе бензин от вода (ВИДЕО)

🔴 Българите, живеещи на Острова, жестоко ще си изпатят заради Брекзит и "settle status"





Източник: За Жената





Коментари

горе