394 000 лв. си взеха депутатите от БСП, без да работят



За отсъствията от бойкота ще им бъдат удържани над 280 000 лв. през март

394 хиляди лева е изплатило Народното събрание за заплати на депутатите от БСП за месец февруари. Сумата е след направени удръжки за неизвинени отсъствия от пленарната зала и от заседанията на комисиите за януари. Това става ясно от данни, предоставени от Народното събрание на “24 часа” по Закона за достъп до обществена информация.

Ако посочената по-горе сума се раздели на 79-имата червени депутати, това прави

средно по 5000

лева на човек

Социалистите напуснаха парламента с решение на Националния си съвет от 17 февруари и за месеца имат само 11 работни дни, в 6 от които е имало пленарни заседания. Те не само не сядат на банките и не ходят на заседанията на комисиите, но и не стъпват въобще в сградата на НС. Отсъствията им обаче ще бъдат изчислени и отразени във ведомостта за месец март, обясняват от администрацията.

251 лева е среднодневното възнаграждение на депутат, присъстващ на всички заседания на парламента и на комисиите, са сметнали в парламента. Сумата е според последните данни на НСИ за декември 2018 г., по които се преизчисляват депутатските заплати, след направени удръжки за данък и осигуровки.

3807 лв. е основната депутатска заплата в момента. Възнаграждението

на всеки обаче

е индивидуално,

тъй като се начисляват допълнително пари за трудов стаж и за научни титли, както и за участия в комисии и заемани ръководни постове в йерархията на НС - шефове и зам.-шефове на групи и комисии, секретари на ПГ и прочее.

Хипотетично, за едно неоправдано отсъствие на народен представител, който е член на една комисия и получава 22% за прослужено време и стаж, удръжката за февруари би била 254,34 лв.

Според финансовите правила на парламента обаче, при 3 поредни неизвинени отсъствия или общо 5 за месеца, удръжката на всеки за месец е равна на 2/3 от заплатата му. Така за февруари сумата би била 3560,78 лв., изчисляват от администрацията на НС. Ако се запазят досегашните правила, 79-имата леви депутати ще бъдат глобени с малко над 280 хил. лева общо.

Бойкотът на БСП предизвика люта дискусия за депутатските заплати и глоби. Проектът за пълно орязване на парите засега не влиза в дневния ред. А соцлидерката Корнелия Нинова обяви през фейсбук, че след като групата е напуснала, не желае да получава възнаграждения, командировъчни и да ползва служебни коли и разходи за гориво за това време.


Четете още:

🔴 30 години по-късно: Как българският народ посрещна Дан Колов

🔴 По селата сме забравени... и от управници, и от Бога

🔴 Къде издъхва Хаджи Димитър?





Източник: 24 часа





Коментари

горе