"Пирогов" и "Майчин дом" спасиха бременна и бебето й след катастрофа



Лекари от двете университетски болници "Пирогов" и "Майчин дом" изродиха преждевременно по спешност бебе на ранена в катастрофа бременна. 21-годишната жена пострада тежко при пътно-транспортно произшествиемежду на 10 март, съобщиха от спешната болница.

Закарана е в „Пирогов“ с опасност за живота. Екипът на Централната реанимация стабилизира жената. За да бъде спасено бебето й, което е едва в 28-ма гестационна седмица, се сформира съвместен екип между акушер-гинеколози от "Майчин дом" и "Пирогов". Лекарите правят всичко, коетое е по силите им, и след продължителна операция израждат момче с тегло 1300 грама, 39 см.

Майката и детето са настанени за интензивно лечение и наблюдение в реанимациите на двете болници.

За последните 6 месеца това е вторият случай на съвместни спасителни действия на двете болници за спешна реакция при множествени травми от автомобилни катастрофи с бременни.

Нормалната бременност продължава около девет месеца, или 40 седмици. Бебе, родено преди седмица 37, се смята за преждевременно родено. Много недоносени бебета, родени близо до този срок, нямат сериозни проблеми. Бебетата, родени по-близо до 32-ата седмици, може да не са в състояние да се хранят сами, да дишат сами или да поддържат обичайната постоянна телесна температура. Но след съвременни адекватни и иинтензивни грижи може да продължат да се развиват добре и след време повечето от тях могат да напуснат болницата жизнеспособни и с добри прогнози за последващо развитие. 

Лекарите наблюдават тревожната тенденция на зачестили случаи на пострадали родилки при ПТП и се обединяват в необходимостта от съвместна инициатива за повишено внимание и спазване на правилата за безопасност.

За нашата страна няма точна статистика за случаите. По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ автомобилните злополуки са водещата причина за фетална смъртност и сериозно увреждане на майката, като 82% от смъртните случаи на плода са причинени от автомобилни злополуки. Травма на плода може да се получи по време на автомобилна катастрофа от удар по корема на майката, както и липса на кислород и други неблагополучеия в резултат на травмите.


Четете още:

🔴 Майки и дами, защо продължавате да давате пари на своите мъже и синове? И защо мъжете станаха такива в днешно време!

🔴 Заръките на Баба Ванга: Не оставяйте това на масата - ще изплашите щастието! Когато купувате свещи в църквата, оставете

🔴 Преслава зарадва всички със снимка на малката Паола, която става на половин годинка (снимка)





Източник: 24 часа





Коментари

горе