Българка, световно светило в медицината, разкри! Най-страшният хищник в храната е…

Дядо Херкулес вдигна мост - България ДнесДава 10 бона лични средства 

Бай Юсеин го построява за две години, сам носи огромни речни камъни 

Дядо Херкулес от Родопите построи сам мост!

73-годишният Юсеин Мадански от смолянското село Чепинци дава 10 000 лева лични пари, без чужда помощ носи огромни речни камъни и за около две години завършва съоръжението пред смаяните погледи на съселяните си.

Здравият пенсионер решава да построи моста, за да свърже махала Яновска, където живее, със селото. Дядо Юсеин запретва ръкави и почва да вади камъни от реката, които лека-полека трупа, за да направи основата на моста. Някои от канарите са на близо метър във водата, но с търпение якият старец успява един по един да ги извади и да ги изтърколи, а след това да ги слепи с бетон.

От кмета на Рудозем получава стари неизползваеми бордюри, които вгражда в горната част на строителния си шедьовър. За да си помага в градежа, пенсионерът си прави въжена линия, по която транспортира строителните материали. Нито пек, нито минусови температури плашат Херкулеса от Родопите и той работи по моста всеки ден.

"Строителството ми отне две години, наскоро го завърших. Тествах го с натоварен камион с общо тегло от 26 тона, за да се убедят всички, че мостът е стабилен", казва Юсеин Мадански. Той е скромен и не иска да говори много за доброто си безвъзмездно дело. Не жали и за инвестираните пари, тъй като получава 450 лева пенсия, която по негови думи му е напълно достатъчна. Общо в градежа влага около 200 тона строителни материали.

"Много добър човек е, хубави неща прави за селото. Напоследък Юсеин придоби популярност и всякакви хора му звънят. Не се уморява да работи, а да говори за това какво е направил", коментира пред "България Днес" с усмивка Хайри Брахимбашев, кмет на Чепинци.

След завършването на моста бай Юсеин му слага и парапет, за да бъде безопасен за преминаващите хора и превозни средства.

Това не е първи строителен успех на родопчанина. Преди време изгражда две подпорни стени на реката, за да обезопаси къщата си, която се намира близо до водоема. На брега срещу къщата си издига беседка от камък и дърво, а в нея вгражда чешма.

Здравият дядо е категоричен, че няма да се отдава на почивка и да лежи на стари лаври, а вече мисли по нови градежи, които да издигне, преди да са го напуснали силите. За самоотвержените си дела Юсеин бе отличен с приза "Достойните българи" на вестник "24 часа".

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!Източник: Днес.БГ

Следваща статия:
Слави остана без актьори

Коментари

Видео на деня

горе