Седемчасова операция преживя малката Нелис, която обедини хиляди хора



Операция по отстраняване на тумор от лявата надбъбречна жлеза преживя в понеделник двегодишната Нелис Кедова от Велико Търново. Съдбата на малката болярка, която страда от невробластом, трогна хиляди хора от региона, страната и чужбина и само за 10 дни бяха събрани необходимите 100 000 евро за животоспасяващо лечение.

Първата стъпка към преборване на болестта бе хирургичната интервенция, дело на медици от болница „Anadolu Medical Center“ в Истанбул. Процедурата е преминала успешно, заяви пред „Борба“ лелята на момиченцето Соня Кедикова. Тя сподели, че племенничката й е вкарана в операционната зала още в 8:15 часа сутринта, а интервенцията е продължила цели 7 часа.

„Лекарите са обяснили на родителите, че всичко е минало по план. Нелис е преместена в реанимация и следващите 48 часа ще са от изключително голямо значение“, допълни Соня.





След този период момиченцето ще бъде преместено в обикновена болнична стая, където ще остане 10 дни. Отново ще премине изследвания и прегледи, на база на които специалистите ще решат колко курса химиотерапия са наложителни.

По тази причина кампанията по събиране на средства продължава в пълна сила. Във Фейсбук групите „ДА СПАСИМ ЖИВОТА НА МАЛКАТА НЕЛИ!“ и „Благотворителен базар в помощ на малката Нелис“ текат търгове в подкрепа на детето, а дарителниците в града и страната се умножават.

Само ден преди интервенцията в Елена бе организирана благотворителна хоротека, в която се включиха клубовете „СамоДиви“, „БелоногА“, „Плетеница, „Еленика“ и „Хоро“ и десетки жители на балканското градче. Инициативата набра 2354 лв.





12-годишната Владимира Хаджипетрова от София отказа подаръци за рождения си ден, а пожела финансовата им стойност. Майка й Свилена Насалевска пък помолила гостите да не носят цветя на партито, а сумата, която биха отделели за букети. Така двете заедно успяха да съберат 1000 лв., които дариха за Нелис.

Няколко младоженци също подкрепиха малката търновка със суми от сватбата, а десетки училищни класове от страната предоставиха средства за каузата.

От името на семейството лелята на Нелис изказа огромна благодарност към всички, които са помогнали за осигуряването на сумата за операция.

„Нели е борец. Вярваме, че ще се справи, защото е силна. Благодарим ви за подкрепата и положителната енергия“, заяви тя.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴 Д-р Папазова разкри най-страшната отрова в храната на българите

🔴 След 5-часова борба над 10 лекари спасиха живота на 5-годишно момче

🔴 Дечко Овчаров стана европейски рекордьор по хвърляне на копие





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе