Венците ми кървяха безобразно, чак дъхът ми се беше променил. Добре че зъболекарят ми каза какво да правя в къщи!



Кървенето на венците е едно от най-често срещаните заболявания, наблюдавани от ранна възраст. Ако се случи да почиствате зъбите си и да кървите, въпреки че се опитвате да бъдете нежни, може да страдате от сериозен орален проблем.

По дефиниция, кървенето на венците може да се определи като вид инфекция на тъканите около зъбите.

Научното наименование за това е пародонтална болест. Може да бъде под формата на възпаление на венците или пародонтит. В повечето случаи състоянието може да доведе до зачервяване, чувствителност и подуване на венците. 





Натрупването на плака, също причинява кървене на венците. Плаката е безцветна и лепкава и обикновено се образува от бактерии, слуз и други частици. Постоянното натрупване на плака води до образуването на зъбен камък, който може да бъде почистен само от зъболекар.

МЕРКИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА КЪРВЕНЕ

1. Добрата устна хигиена 
 Ако имате лоша зъбна хигиена, венците ще кървят.

Зъболекарите препоръчват да миете зъбите си поне два пъти на ден. Някои хора имат навика да си мият зъбите само сутрин. Трябва да си миете зъбите, преди да заспите, за да премахнете от натрупването на плака и патогени, които са натрупали през целия ден.





2. Водороден пероксид /кислородна вода/

В много домове имат водороден пероксид, закупен с цел дезинфекция на предмети и повърхности. Въпреки това, можете също да го използвате, за да елиминирате плаката и кървене на венците.

Трябва да изплакнете устата си с водороден пероксид, ако забележите кървене, когато си миете зъбите. Разтворът ще спре кървенето. Като предпазна мярка, не поглъщайте течността, тъй като тя може да бъде опасна.

Освен спиране на кървенето на венците, водородният пероксид има и други ползи. Той е ефективен при лечението на възпаление на венците, което води до отслабване и подуване на венците. Течността достига бактерии, които се крият в най-дълбоките зони на зъбите и убива анаеробните бактерии.

3.  ВИТАМИН К

Кървенето обикновено се спира чрез натрупване на кръвоносни съдове, известни като тромбоцити. Тази процедура е известна като съсирване на кръвта. Като едно от най-важните лечения на кървенето на венците, витамин К спомага за ускоряване на кръвосъсирването.

Витамин К кара вашето тяло да произвежда протромбин, който е протеин, който подпомага кръвосъсирването и костния метаболизъм.

Въпреки че дефицитът на витамин К не е често срещан, той се случва. Ако венците кървят за продължителен период от време, тялото ви може да не произвежда достатъчно протромбин. В този случай можете да приемате добавки с витамин К. Сред храните, богати на витамин К, се открояват зелените листни зеленчуци (зеле, пресен лук, спанак), броколито, краставиците, карфиолът, пилешкия черен дроб, яйцата, ягодите. Този списък показва, че пресни храни, богати на витамин К, може да се набавят целогодишно за превенция на дефицита му.





4. ВИТАМИН С

Витамин С също е от съществено значение за здравословната хигиена на зъбите. Вашите венци и зъби се държат на място от фибри/влакна, известни като колаген. В повечето случаи, когато тялото ви не произвежда достатъчно колаген, венците и зъбите ви стават слаби. В резултат на това венците могат да започнат да кървят, докато миете зъбите си. Причината, поради която трябва да приемате Витамин С, когато усетите тези симптоми е, че помага при образуването на колаген. Витамин С е едно от най-доброто лечения на кървенето на венците. Това се дължи на факта, че той действа и като мощен антиоксидант и предпазва лигавицата на венците, повишавайки силата на съединителната тъкан.

5. СОЛНА ВОДА

Тъй като никога не можете да бъдете твърде сигурни в своята хигиена на зъбите, трябва да сте сигурни, че редовно изплаквате устата си със смес от топла солена вода. Разтворът е от жизненоважно значение за намаляване на бактериите и спиране на кървенето на венците, причинено от възпаление. Това също е лесно достъпна възможност за лечение на кървене на венците.

Ето как се подготвя. Добавете половин чаена лъжичка сол в чаша топла вода. Можете да направите изплакването около три до четири пъти на ден.

6. Пийте ЗЕЛЕН ЧАЙ

Зеленият чай има катехин, който е естествен антиоксидант помага за намаляване на възпалението, причинено от бактериите в устата. Препоръчително е да приемате три до четири чаши зелен чай дневно, за да подобрите хигиената на зъбите си. Също така напитката понижава киселинните нива в слюнката.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Когато използвате някое от горните средства, венците трябва да спрат кървенето в рамките на една седмица. Ако обаче забележите, че кървенето продължава и през втората седмица, трябва да потърсите допълнително лечение. Отидете при вашия зъболекар за точна диагноза.

Вашият стоматолог може да премахне зъбния камък, да предпише антибиотици и обезболяващи средства за кървене.


Четете още:

🔴 На 63 и без бръчки-С добрата стара маска се налага да си показвам личната карта, за да видят на колко съм

🔴 Пловдивски фермер продава ябълка за 95 000 евро

🔴 Седемчасова операция преживя малката Нелис, която обедини хиляди хора





Източник: За Жената





Коментари

горе