Историята на Ева Тонева е с холивудски сюжет



Нейната история е като холивудски сюжет с Джулия Робъртс в главната роля. Млада, току-що омъжена жена се проваля чаровно с чифт прегорели яйца в първата сцена. Тя и мъжът й заспиват под звука на къркорещи стомаси същата вечер. След няколко сцени младата невеста е запретнала здраво ръкави и бори заплахата от гладна смърт в семейството с олимпийско усърдие. В малката квартира в чуждия град няма дори хладилник. На героинята се налага да прави кулинарни подвизи по три пъти на ден, за да може да сервира прясна храна на децата и съпруга си. Постепенно тя се задълбочава в заниманията си и дори започва да снима някои от най-добрите свои попадения и да ги показва в кулинарен форум.





Мъжът й не след дълго съзира, че тук става въпрос за необикновен талант и й сервира мечта – подхвърля й, че тя може да се занимава професионално със стайлинг и заснемане на храна. В първия момент героинята се забавлява от сърце с щедрото му предложение, уверена, че той силно преувеличава прехласването си. В същото време започва да чете за фууд стайлинга и фууд фотографията и кротко, но смело експериментира в малката си кухня...

Във финалните сцени децата вече са големи, героинята е популярен кулинар в страната си, кухнята й – далеч не толкова малка, а един ден тя открива случайно, че американско издание я е поставило на четвърто място в света на фууд фотографите. Това е сбъднатата българска мечта на Ева Тонева – вдъхновител на десетки и призната за четвъртия най-добър фотограф на храна в целия свят.

Днес тя празнува рожден ден. Припомняме ви един наш разговор с нея.

Ева, кога и как беше призната за четвъртия най-добър фууд фотограф в света?

Съвсем случайно научих за това. Става въпрос за американско издание и изненадата ми беше огромна, защото дори не знаех за тази класация, а още по-малко, че в Щатите са забелязали работата ми. Един ден ми изпратиха линк със статия за най-добрите в света. И хоп - номер четири – Ева Тонева! Учудването беше страхотно. Бяха ме открили чрез сайта ми и социалните медии.

Кои бяха другите в тази класация?

За мен повечето бяха непознати имена, защото от години умишлено не следя чужди кулинарни блогове. Взела съм това решение, за да съм сигурна, че няма да копирам подсъзнателно стайлинг идеи. В никакъв случай не бих си позволила да повторя нечий чужд кадър. Колкото и човек да се опитва да избяга от това, гледането на снимки и на стайлинги на храна оказва влияние. Стремя се да съм напълно откровено в работата си и всичко да е изцяло мое, авторско.

Професията на фууд стилиста и тази на фууд фотографа са сравнително нови за нас. Сигурно много хора ще си кажа: „Е, всеки може да сложи храната в една красива чиния и да я снима! Какво толкова?!“

Храната има своята специфика и трикове за заснемането. На практика изобщо не е лесно. Например при фотографирането на супи е много трудно да се пресъздаде структурата им. Необходимо е съответното осветление, има и тайни при самото заснемане, а да не говорим колко решаващ е стайлингът.

Не е едно и също да направиш таратор, за да го консумираш вкъщи,

и за да го снимаш като за реклама

При заснемането краставичките трябва да са на повърхността, иначе ще се вижда само едно бяло петно в чиния.





И как правиш така, че краставичките в таратора и топчетата в супата топчета да се виждат на повърхността?

Има няколко варианта – или да се подпрат с клечки отдолу, или да се желира течност. Тя трябва да заема 2/3 от съда, в който снимам, и отгоре подреждам краставичките, топчетата или каквото друго съдържа супата. Понеже желето ги държи, те няма как да потънат.

Историята ти всъщност започва с едни яйца, които така и не си успяла да приготвиш като хората, и си изгорила? Наистина ли изобщо не можеше да готвиш?

Имала съм опити, още баба ме е учила да готвя. Но кулинарията никога не ми е била страст. Единствено обичах да гледам снимки на храна в старите кулинарни книги. Един ден трябваше да хапнем нещо с моя мъж и разполагахме само със сурови яйца. Оказа се, че не знам как да ги приготвя – не загрях правилно мазнината, те загоряха и останаха во веки в тигана. Същата вечер си легнахме гладни.

Днес, 19 години по-късно, колко вида рецепти с яйца можеш да приготвиш?

Безброй. Всякакви. Дори такива, които не са популярни.

Рецептата за козунака ти със сметана, която сама си измислила, стана изключително известна. Кога започна да експериментираш така смело?

Неминуемо се стига дотам да искаш да се качиш с още едно ниво нагоре. Когато преодолееш страха от неуспеха, започваш да се забавляваш. И да експериментираш. А пътят дотам е съвсем простичък – добавяйки нещо към някоя рецепта, променяйки грамажа или някои от основните продукти. Наистина хубав пример е козунакът със заквасена сметана, който стана любим на много хора. Вълнуващо е да направиш нещо сам, да създадеш. Но още по-удовлетворяващо е да вдъхновиш хората и те да опитат. И да им се получи! И да зарадват с моята рецепта своите любими хора – по-хубаво от това няма.

Мъжът ти е бил този, който е разпознал таланта ти пръв. Кога се случи?

Да, цялото семейство бяхме в Чехия – там работеше съпругът ми, а аз се грижех за децата. В началото даже нямахме хладилник и се налагаше за всяко едно от храненията да приготвям всичко на мига. Готвех доста и бях започнала да снимам храната. Снимките споделях в един бебешки форум, но един ден мъжът ми каза, че трябва да се занимавам професионално с фууд стайлинг и фууд фотография. Първо си помислих, че се шегува. Но после започнах да търся информация, защото в началото изобщо не знаех какво представлява това. Нито пък си давах сметка колко труд и знание изисква, за да си добър в него.


Четете още:

🔴 Трите най-интелигентни зодии

🔴 Блатечки и Диляна Попова тайно в баровски хотел (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

🔴 Французите забраняват добавка в храните, която е канцерогенна





Източник: mila





Коментари

горе