Проф. Тодор Кантарджиев разкри какви опасности ни дебнат през лятото и как да се предпазим от тях





Проф. Тодор Кантарджиев от Център по заразни и паразитни болести коментира пред сутрешния блок на Нова телевизия ситуацията в страната със западнонилската треска, проблемът с кърлежите и със заболелите от морбили. Той говори за това това от какво и как да се пазим през лятото.

„Западнонилската треска е най-актуалното заболяване в момента – коментира проф. Кантарджиев. - Когато става възпаление на мозъка, проблемът е сериозен. Не само в Гърция има проблем. Преди година в Гърция официално имаше 35 починали, вече чувам за 50 починали тази година там. Това са неща, които притесняват. Следим западнонилската треска много внимателно.






Миналата година имаме 15 случая на доказана западнонилска треска. Тя се доказва чак когато засегне мозъка. Двама души починаха. Всяка година лятото 50 – 60 души правят вирусна инфекция на мозъка. Част от тях обаче остават неразбрани. Те са следствие от ухапване на комари. Те са носители на този вирус и за първи път е открит и доказан в Африка. Хората не трябва да допускат комарите в спалните си, да не ходсят на места, където има комари. Децата са много застрашени. Да се използват средства за предпазване е много добре и препоръчително. Това е вирус, който се пренася в Балканския регион от прелетните птици и комарите го разпространяват.


Предупредени сме на световно ниво, че това лято вероятно в България ще има проблем със западнонилската треска.

В Северна Гърция от години го има и там 70 - 80 процента са защитени. Тук обаче малко хора са защитени. От няколко години предупреждаваме за комарите. Най-важното за комарите е, да бъдат унищожавани във водоемите – блатата, големите локви. В София се прави още от април месец. Някъде се прави по-добре. В Бургас РЗИ-то е препоръчало сериозни мерки и там нещата са добре. Човек не трябва да се плаши чак толкова. 20 процента от хората вдигат температура и след няколко дни нищо им няма. 70 процента от хората не разбират, че са хапани от болен комар и не разбират, че вече имат имунитет. Лошото е, че от 160 ухапани един прави възпаление на мозъка – дезориентация, болки във врата. Лекарите имат опит”.







Професор Тодор Кантарджиев коментира и бумът от ухапвания от кърлежи.


„По 80 – 90 души носят кърлежи за изследване в Националния център – заяви той. - . Кърлежите пренасят няколко заразни болести. Най-важното е, когато те хапе кърлеж в града, парка, междублоково пространство, след като се свали кърлежа човек трябва да вземе еднократно две таблетки доксициклин”.


Експертът от Центъра по заразни и паразитни болести коментира и ситуацията със заразяването от морбили.

„Морбилите е детска инфекция и за съжаление при нея проблемите са когато заболеят деца до 1-годишна възраст, преди да са ваксинирани – заяви професор Тодор Кантарджиев. - Защото след десетина години може да се получат усложнения. До тази сутрин регистрирани случаи от морбили в страната са над 900. В София има 306 случая регистрирани. Те намаляват благодарение на активните действия на РЗИ София. Трябва да сме наясно, че всеки сезон има своите особености”.


Четете още:

🔴 Мая – кандидат за кмет? ГЕРБ пак ще победи

🔴 Черна вест за смърт на българин дойде от Ситония

🔴 4-те зодии, които ще спечелят от лотарията през ЮЛИ





Източник: Ретро





Коментари

горе