Николай Бареков: Кошлуков ще затрие БНТ! Спират "Стани богат", защото от него не може да се крадат пари    





Изборът на Емил Кошлуков за нов генерален директор на БНТ породи разгорещени дискусии и куп негативни коментари в социалните мрежи и сред тв спецове.
Потърсихме за коментар Николай Бареков, който навремето ръководеше ТВ7 и е работил дълго време с Кошлуков. Телевизията приключи безславно именно докато Кошлуков я оглавяваше през 2014 г. После той бе и част от проваления екип на предишния бос на БНТ Константин Каменаров.

- Г-н Бареков, какво я чака БНТ с Емил Кошлуков начело?






- БНТ с Кошлуков не я очаква нищо добро. В неговата концепция няма нито реформи, нито стратегия. Нито Сашо Диков, нито Сашо Йовков (аз ги уважавам много) имаха финансова концепция за управление. Все пак аз съм ръководил телевизия дълго време, за този пост трябва да разбираш от хора и от пари. А г-н Кошлуков не се е доказал нито в едното, нито в другото.За да няма спекулации, ще кажа само, че продуцентската компания, която той управляваше, фалира, и самата телевизия ТВ7 фалира по негово време. Аз си тръгнах от ТВ7 през 2013 г. есента, а телевизията фалира следващата година есента. Точно когато г-н Кошлуков беше начело на ТВ7. Тогава ТВ7 натрупа най-големите дългове и фалира.

- Той бе и в проваления екип на Константин Каменаров в БНТ, как си обяснявате избора му за шефския пост сега?

- Г-н Кошлуков е много близък на хора, свързани с властта, и най-вероятно сега ще му отпуснат доста сериозен бюджет, който ще бъде похарчен за продукции, които му посочат. И причината да махне „Стани богат” не е друга, а защото предаването си има определена концепция, наречена „библия”, която е писана от външни продуценти и там не може да се злоупотребява с финансови средства. Г-н Кошлуков сега ще получи пари, които ще даде за български продукции на продуцентски компании, близки до него. Това е цялата идея. Затова свалят „Стани богат”, защото там не могат да откраднат пари.Още един голям пропуск – те говорят за това как се харчат парите в БНТ. БНТ в момента не може да усвои малкото реклама, която ѝ се дава право да пусне на екран. Второ, генералният мениджър трябва да предложи работен вариант на правителството и парламента как тази телевизия да бъде финансирана директно от данъкоплатците, на принципа на Би Би Си. Защото в момента тя се издържа директно от правителството и затова се превръща в негов слугинаж. Има и друг вариант – да се създадат обществени фондове за предавания, за които да кандидатстват както БНТ, така и други телевизии. Тоест да има някакъв пазар за предавания с обществена значимост и насоченост към публична проблематика.

- А как ще коментирате, че БНТ ще ръководи човек, който неотдавна размаха среден пръст от екрана?

- Като морална деградация на българската журналистика.






- Всъщност може ли на „Сан Стефано” да стане по-зле, по-скучно, по-безинтересно?

- Винаги ще става по-зле, винаги ще става по-скучно, докато БНТ се поддържа на изкуствена кома от българското правителство. Независимо кой е на власт, независимо коя партия управлява. И аз мога да кажа за сравнение: положението не беше по-добро нито по времето на Жан Виденов, нито по времето на Иван Костов, нито по времето на царя. Който управлява, се изкушава да използва БНТ като медиен рупор.

- Вие сте с доста голям телевизионен опит, от каква промяна има нужда тази телевизия?

- БНТ трябва да бъде наистина обществена телевизия и да изпълнява своята функция. Не да забавлява народа, а да отразява обективно новините, да дискутира обективно и безпощадно проблемите.

- „Умните и красивите” от сутрешния културен блок на БНТ бяха скочили на Кошлуков, след като той разкритикува предаването. Сега как ще реагират те според вас?

- Мога да ви кажа, че същите тези „умни и красиви” го избраха за генерален директор. Аз смятам, че „умните и красивите” са най-продажната прослойка в българското общество. Те скачат на който си плати.

- А на вас минавала ли ви е мисълта да се кандидатирате за директор на БНТ?

- Честно казано, мина ми тая мисъл през главата и много хора ме караха да го направя. Но аз не съм такъв ентусиаст, че да участвам в нагласени конкурси. Аз смятам, че г-н Кошлуков няма да може да изкара мандата си, телевизията още догодина ще бъде в много тежка финансова криза и ще бъде пред закриване. Тогава ще дойде ред на хора като мен, които разбират от тези неща, но не са удобни на никои управляващи, от която и да било партия.


Четете още:

🔴 Ангелкова, спиш ли за безобразията на мутрите по морето  

🔴 25 редки думи, с които ще блеснете в разговора

🔴 Бащата на починалата заради държавата Габи: Не бих се върнал в България, защото не вярвам, че нещо се е оправило





Източник: Ретро





Коментари

горе