На 12 юли имен ден имат най-обичани имена!



На 12 юли Православната църква почита паметта на Света Вероника.

На латински името Вероника звучи като Береника или Беренике.

В деня на тази свята жена, имен ден празнуват Вероника, Вероник, Вера, Верка.





Заради запечатания образ на Иисус Христос, приемат Света Вероника за покровител на фотографията и фотографите. Благодарение на фотографията, ние добиваме нагледна представа за хора, събития и заобикалящата ни среда. Особено интересни са старите фотографии, които разкриват пред нас един непознат, но много интересен свят.

На 12 юли почитаме паметта на още двама смели християни - Свети Прокъл и Свети Иларий. Свети Прокъл бил осъден на смърт, защото отказал да се поклони на езическите богове. Присъдата била смърт, чрез пронизване с лък и стрела. Когато вървял към мястото за екзекуция, неговият племенник започнал да крещи, че също е християнин. Войниците заловили Свети Иларий и го хвърлили в тъмницата. През това време войниците обсипали тялото на праведния Свети Прокъл с множество стрели. Той агонизирал и накрая издъхнал в страшни нечовешки мъки. Добри християни прибрали и погребали неговото тяло. След 3 дни на смърт бил осъден и младият Свети Иларий. Той бил посечен с меч. Неговото тяло също било погребано близо до това на неговия чичо Свети Прокъл.





На 12 юли почитаме и паметта на новоканонизирания монах Свети Паисий Светогорец. Той придобил пророческа дарба още докато бил жив като монах на Света гора, Атон. След 40-дневен строг пост, Пресвета Богородица се явила на монаха и му оставила хляб и грозде. Когато монасите го намерили, той бил на ръба на силите си, но в очите му имало радостен пламък. Игуменът на манастира опитал хляба и гроздето. Той бил категоричен, че на Земята такива божествени вкусове не съществуват. Свети Паисий Светогорец продължава да помага на вярващите от Рая.


Четете още:

🔴 Николай Бареков: Кошлуков ще затрие БНТ! Спират "Стани богат", защото от него не може да се крадат пари    

🔴 Ангелкова, спиш ли за безобразията на мутрите по морето  

🔴 25 редки думи, с които ще блеснете в разговора





Източник: Petel





Коментари

горе