Боряна показва на янките що е наша хубост



Емигрантската душа е като въпрос с повишена трудност - в родината не става, навън мъката по нея натиска и мъчи. Това се усеща и отвъд думите, разказва Боряна Павлова, известна като "Боряна от Ню Йорк".

Боряна завършва ВИТИЗ в класа на Николай Люцканов и в компанията на Владо Пенев, Мартина Вачкова, Таня Шахова. Пращат я да играе по разпределение в тогавашния михайловградски театър. Първата й роля е в съветската пиеса "Омагьосаната мелница". Тя е момиче, предрешено като войник, защото е влюбено в командира на полка. Разписва се и в "Сън в лятна нощ", "Мата Хари". Идва в София, защото тогава имало много "поздравителни концерти" и съответно много работа. С усмивка отбелязва, че това понятие на хората днес нищо не им говори. Снима в киното -"Женски сърца", където е Божура, играе в тв постановката на "Татул" до голямата Емилия Радева. Както се казва, колелото на късмета й тръгва да набира скорост като центрофуга, но Боряна сама забива клин в спиците. Не дава шанс на актьорските си пориви. Тръгва за Америка. Първо през Канада.

"Бяха плашещи времена - режим на тока, купонна система. Много хора хукнаха да бягат", спомня си тя. Колежките й Ваня Цветкова, Ирен Кривошиева, Мариана Димитрова също се пробват отвъд океана.

Боряна се снабдява с емигрантска виза за Канада и заминава с мъжа си. Настаняват се в Монреал и започва да ходи на училище по френски, което е по цял ден, а държавата й плаща помощи. Там иностранците овладяват всякакви практични неща. "Водеха ни в банка да ни обясняват как се попълва фиш, на музей, на кино. Просто те внедряват в техния свят. Намерих приятелки българки там, с които сме заедно и до днес. И те кандидатстваха за зелена карта за САЩ", спомня си Боряна. За да не се цепи от колектива, пуска си документите и тя. Спечелва само Боряна. "Изпитвах неудобство. Все едно взимам тяхното място. После обаче си казах, че щом ми се е паднало, трябва да опитам. Заминахме за Ню Йорк. Канада е по-кротка страна, нищо не се случва, а аз съм емоционален човек, който обича предизвикателствата. Ню Йорк е държава в държавата, много различен от другите градове на Америка. Отначало си шокиран от това, което виждаш. Тези огромни небостъргачи са нещо много величествено, наистина е магнетичен град.

Живея в Куинс и пътувам всеки ден до Манхатън. Минавам през "Куинсборо бридж" и на него има табелка, която обяснява, че е строен от 1900 до 1908 г. И от тогава съществува в същия вид до сега. Там не се правят нови неща, реновират се", разказва тя. Отначало работи в туристическа агенция, но интернет свива офисите. Фирмата разпуска голяма част от екипа и шефовете започват да бачкат от вкъщи, което им е по-изгодно. Спасява я руският. Лекарите в Ню Йорк особено ценят хората, които владеят езика на Пушкин, защото голяма част от клиентелата им е с такова потекло. Боряна работи в кабинетите на педиатри, офталмолози. До нея има две руски улици, по които има само техни ресторанти и магазини. Едната е "63 драйв", където има гостилница "Чорное море". Боряна с годините свиква с живота на града, който никога не спи. Вижда световноизвестни звезди от една ръка разстояние - Ал Пачино пие кафе на няколко маси от нея, става свидетел на сватбата на Катрин-Зита и Майкъл Дъглас, докато се разхожда в Сентрал парк. За деен човек като нея обаче Манхатън е като тясна килия. Липсва й българският момент в живота. Започва да урежда колеги актьори на турнета - три пъти на Стоянка Мутафова, на Никола Анастасов, Ванча Дойчева, Васил Михайлов, Ивайло Христов. Тя прави легендарната обиколка на НЛО през 2003 г. Те изнасят шоу в 14 града от общо 18 дни престой в Америка.

"Получаваше се така, че два часа след като кацнат, излизаха на сцената. Затова Мамалев се шегуваше: "Ние не питаме в кой град сме. Знаем, че щом се приземим, трябва да играем". Стоянка Мутафова беше впечатлена от разни сгради по време на разходките ни и всички те се оказваха погребални бюра. Накрая ни стана смешно. Когато се снимахме за спомен, помолихме един младеж на английски да ни щракне, а той я позна, проговори на български и тя беше изумена. Васил Михайлов имаше болки в крака и ме помоли да му купя бастун. Смееше се на себе си - че дошъл в Америка, а му се налага да се движи с бастуна", връща лентата Боряна.

Тези дни тя влезе в дописките на журналисти и у нас, и в Щатите с конкурса "Мис България в САЩ". Преди две години Боряна и приятелките се обединяват в "Български дамски клуб в Ню Йорк". Събират се в консулството и се занимават с какво ли не - от готварство до организиране на театрални постановки. Хрумва им да покажат българската хубост на янките.

От посолството ги подкрепят и започват са събират първите кандидатури на сайта си. Обява има и в трите нашенски вестника там - "България", "България сега" и BG voice. "Първият път беше много трудно, но тази година се справихме доста добре. Идеята ни не е да покажем красиви жени -всеки може да ги види в разни списания. Ние искаме да изпъкнат талантите на тези момичета - пеене, танци, спорт. Така определяме 20 между тях. На 25 май се събрахме в "Метрополитън павилиън" в Челси. Един адвокат миналата година спонсорира първата награда от 5000 лева, тази имахме други помощници. Той обаче иска за вбъдеще само той да осигурява сумата.

Просто на хората много им хареса спектакълът. Тази година темата беше "Огън". В журито бяхме аз, Лили Славова, актриса, сега режисьор и продуцент във Вашингтон, Христо Бакалов, много успешен оператор от Кънектикът, Антон Касабов, многократен шампион по таекуондо, сега снима в "Дневниците на вампира", Лаура Чуканов, моделът Роси Чорбаджийска, Мартин Мартинов - "Мистър България 2009", Ралица Иванова, топмодел. В първия кръг момичетата дефилираха в рокли на Детелина Стойкова. Вторият кръг беше по бански костюми, а в третия показваха талантите си. Имаха време по три минути. Невена Чалова, която победи, изпя народна песен, която е научила от баба й в Хисаря. Невероятен глас", признава Боряна Павлова. Събитието е мост, начин отново да се свържат с корените, да направят празник на българщината.

"От 20 години съм там, устроила съм се, не ми се мести, но търся българското в себе си. Конкурсът придоби невероятно популярност и беше отразен навсякъде. За любимка на публиката м.г. гласуваха 310 души в сайта ни, а тази над 5000, като половината от гласовете са от България", доволна е актрисата.



Източник: Стандарт





Коментари

горе