Как правилно да почетем Успение Богородично



За да се подготвим за тържественото честване на този празник, Църквата е постановила двуседмичен пост. На него се разрешава риба само на Преображение Господне.


Тежко съгрешават онези християни, които колят курбан, без да съобразяват със светостта на поста. Те трябва да знаят, че тяхната жертва няма да бъде приета от Господа поради нарушаването и неуважението им към църковните канони, дори и да намерят свещеник, който да им чете курбана или солта за него. А свещениците, които вършат подобни дела също съгрешават, защото не само че сами не спазват каноните, но и други вкарват в грях.






След като човек реши да пости, е добре да очисти и душата си, както и тялото и да отиде на Изповед. Там в храма, без да се срамува и смущава, да открие греховете си пред православен свещеник. Желателно е жените да бъдат с покрити глави по време на Изповедта, каквито са и църковните препоръки. След като човек очисти съвестта си от натрупалите се грехове, може да вземе Свето Причастие без да е ял и пил вода. Рано сутринта по време на светата Литургия. Ако желае все пак да извърши някакъв принос, християнинът може да дари на храма брашно (за просфорите), червено вино (за Причастието) и олио (за кандилата). Може да остави и парична сума, но не върху иконите, а в касите. Ако желае може да раздаде храна, пари или дрехи на бедни хора. На този ден също така не се прави помен за починали поради празничния му характер. Ето с такива дела човек може да почете най-добре празника Успение на Божията Майка.

Къде се намира гробът на Света Богородица






Много хора често споделят, че заминават за Ефес, за да се поклонят на гроба на Божията Майка. Трябва да се знае, че Нейният гроб никога не е бил в Ефес. Светата Дева умира в Гетсимания близо до Иерусалим, където е и погребана до гроба на Своите родители праведните Иоаким и Анна и св. Йосиф Обручник. В Ефес Тя само е живяла известно време, придружавайки мисионерската проповед на св. апостол и евангелист Иоан Богослов. Но, както казахме, Нейният гроб винаги е бил само и единствено в Гетсиманската градина. През 4 век на това място бил издигнат величествения храм „Успение Богородично”. И до днес множество вярващи отиващи на поклонение в Иерусалим, не пропускат да се поклонят на гроба на Пресветата Дева родила Спасителя на света.

Каква е била Божията Майка според Нейните съвременници
В едно древно предание, приписвано на св.Игнатий Богоносец, се казва следното:
„Много са у нас жените, които желаят да видят Майката Иисусова. Чуваме, че тая девствуваща (обрекла се на девство) Майка Божия е изпълнена с всякаква благодат: в гоненията Тя е благодушна, при сиромашия и лишения не скърби, на оскърбяващите Я не се гневи, но им прави добро, в щастие е кротка, към бедни е милосърдна и им помага, колкото може. Но не търпи въставащите против нашата вяра, Тя е благовестница на нашето благочестие и наставница на верните във всяко добро дело. А особено обича смирените, защото сама във всичко е смирена.”

Молитва към Божията Майка
Всеки човек, колкото и малък молитвен опит да има, знае че молитвата винаги носи радост и утешение. Човек може да поиска всичко в молитва и ако е полезно за душата му, ще получи търсеното. Има обаче едно много важно условие: да не е във вражда със своя ближен и да не таи в сърцето си лоши помисли към него. Колкото по-често се обръщаме към Бога, Божията Майка и светиите в молитва, толкова по-добре е за самите нас. Те не биха се „отегчили”, ако ние ежечасно ги призоваваме на помощ, защото се радват винаги, когато издигаме ума си към Небето.






Една от най-хубавите и кратички молитви към Светата Дева, с която можем по-често да се обръщаме към Нея е: „Пресвятая Богородице, спаси нас!” Дори не е нужно постоянно да напомняме за какво Я молим. Достатъчно е просто умилно да зовем в сърцето си този вопъл, а Божията Майка знае от какво имаме нужда. Хора, които усърдно се занимават с молитва твърдят, че тази молитвена въздишка особено силно действа в мигове на изпитания, опасности или житейски недоумения. Освен това, когато човек търси помощта и ходатайството на св. Богородица, Тя се „ангажира” да му помага и подкрепя поради надеждата възлагана върху Нея.


Четете още:

🔴 Поляк взе булка от Масларево с кон и каруца

🔴 Полицай се хвърли в морето и спаси баща и 8-годишния му син, които се давели

🔴 Идиоти, ненормални, лигльовци… вилнее нашенка. Търси си планета!? [ВИДЕО]





Източник: Десант





Коментари

горе