Не ми пука за кръвната група на Слави



Преди години ме пуснаха в едно радио да дърдоря за мажоритарната система. Обяснявам аз, обяснявам, нали си падам малко чалнат по тази точно тема. Ако не ме прекъснат, ще обяснявам поне година напоително и приспивателно.

По едно време водещият се събуди, прекъсна ме и пусна телефона. Първа проби една дама:

- Ще започна с това, че този Валери Найденов не е от моята кръвна група…





- Ама госпожо, аз не съм кръводарител! – възразих.

- Искам да кажа, че не си ми прекалено симпатичен… – захапа тя.

- Ама госпожо, аз съм женен човек!

Защо ми предлагате симпатия?

- Простак! – скъси разговора дамата и хлопна.

Та като чета напоследък коментарите за политическия проект на Слави Трифонов, много ми напомнят онази дама с кръвната група. Държат се, като че ли Слави ще им прелива кръв. Или ги кани голи заедно под душа. А той просто предлага едни политически промени. Ако ви харесват – подкрепете му партията. Ако не – не.





Никой не ви кара да му харесвате музиката, майтапите или прическата. И обиците няма нужда да му харесвате. Макар че нека все пак признаем, че тия обици много го отварят.

Ако търсите лекар, програмист, градинар, ветеринар, то последното, което гледате, е дали ви е симпатичен. Първото е дали ще ви свърши работа. Точно така би трябвало да е и с политиците. Най-важното е какво обещава да направи, а ще успее ли – това вече зависи не само от него, но и от нас. Ако не гласуваме за него, той просто се разтваря във въздуха.

Ама не бил достатъчно културен и извисен? Представете си един пасторален поет, който всяко утро носи цветя на гроба на Яворов и трие сълзи в копринена кърпичка като слуша Брамс, а когато някой простак в трамвая си изпусне гръмко газовете, той избухва в ридания. Ангел небесен! Но става ли за политик? Абсурд. Дайте му държавата и бягайте да се спасявате.

Хамлет е изпреварил епохата, той осмисля всичко с философска дълбочина, терзае се морално-етически и накрая всички са мъртви. Ако бе заклал убиеца на баща си без да му мисли и терзае, всички останали щяха да са живи. И нито щеше да има нещо гнило в Дания, нито чуждият принц Фортинбрас щеше да пристигне със своите умиротворители, за да изнесе телата.

Става ли Хамлет за политик?

Абсурд, прекалено е изискан. Според великия социолог и политолог Макс Вебер, когато един човек избере професията на политика, той сключва сделка с дявола. Това е така, защото посяга към властта над държавата - единствената организация, която има правото на легитимното насилие. А насилието, както знаем, е от дявола.

Затова и политическият морал не е като възпитанието на благородни девици, хамлетовци и естети от кръвната група на Оскар Уайлд.

Така че аз бих предпочел политик, който може да е нахален и да гази през просото, но който обещава истинска промяна - а именно чиста и свята мажоритарна избирателна система в 2 тура. Както се видя, това го искат седем осми от българския народ. Манипулациите на ЦИК го свалиха на пет шести, аз държа на седем осми, защото това е не само ритъмът на тракийската ръченица, но и неравноделният такт на народната воля.

30 години пиша за нуждата от мажоритарни избори,

сега трябва да съм пълен идиот, ако поради някакви музикално-естетически съмнения не подкрепя първия политик, който се бори за тази реформа. Това е единственият ключ, който отваря вратата към демокрацията в България. Ако вие смятате обратното, ако според вас ключът затваря вратата, ами не го подкрепяйте. Само не ми говорете за вредата от чалгата.





Някои идеи на Слави не могат да станат без Велико народно събрание, като например избирането на главния прокурор от народа. Но това според мен показва, че насоката на неговата мисъл е правилна.

В САЩ например в 47 от общо 50 щата главните прокурори се избират от народа с пряк вот. Това е една от причините, поради които САЩ са велика империя и владеят света. Но ако се върнем още по-назад във времето, цели 5 века преди Христа, един малък народ в Италия

прогонва своя тиранин и започва

да си избира магистратите

И така постепенно този малък народ, защитавайки се и защитавайки се, покорява света. Сами се сетете как му е името.

Слави е единственият политик за целия преход, който предлага да се даде повече власт на народа. Предлага на народа да му израснат топки. Всички други политици културно предлагат да му се отрежат топките. И не само предлагат, но го и правят, при това много образовано и културно, с благородната експертна помощ на едни фондации. Както бе казал един, готов съм да се боря за вашето демократично право да си харесвате народ без топки. Аз пък предпочитам народа си да е с топки.

Слави не бил политик? А сигурни ли сте, че знаете кой е политик? Онзи със суджуците или другият там с тефтерчето? Или четвъртият отгоре надолу в листата, който носел кокали за кучето на лидера и така му допаднал? Идиоти. Само Слави успя да сътвори политически акт, чрез който суверенът си поиска суверенството. Нищо че не го получи – важното е, че си го поиска.

За 30 години преход само този политически акт е от

същата кръвна група с Магна харта

- документът, с който в началото на 13. век английският крал дава права и свободи на аристократи и граждани. Вярно, референдумът на Слави бе хвърлен в кошчето.

Но и Магна харта е изхвърлен веднага след подписването. Обаче следват цели 4 века и половина битки за налагането на този документ, докато чак през 1689 г. в Англия се установява конституционна монархия.

Така е и с референдума на Слави – както видяхме преди месец, той хем е мъртъв, хем дава тон на голямата политика. Който го използва като коз, печели. От своя гроб референдумът срита задника на своите противници и тепърва има да ги рита по кокалчетата, а те да подскачат като кози нестинарки..

Може би това има предвид Воланд*, когато казва, че ръкописите не горят. Ръкопис като Магна харта не гори. Референдумите също не горят. И да ги хвърлиш в екарисажа при свинете, те си остават вечно живи.

Затова аз лично бих гласувал за партията на Слави, без да си правя никакви илюзии. Искам поне да му дам възможност да ме разочарова!

*Воланд – герой от "Майстора и Маргарита" на Булгаков, човешко превъплъщение на Луцифер. В този роман обаче играе положителна роля.


Четете още:

🔴 Българи във Валенсия против назначаването на Пламен Георгиев за консул

🔴 Български ученици с медали във всички категории на състезание по дебати в Хага

🔴 Сцена с български актьор от филм за Ескобар – интернет сензация [ВИДЕО]





Източник: fakti





Коментари

горе