Затрогващи думи на малката Кристин преди да се спомине



Mайката на Мартин Трифонов, който беше арестуван за зверското убийство на 7-годишната Кристин, е подготвила раницата му за бягство. Това разказаха пред "Монитор" трима от доброволците, които са участвали в издирването от полицията на предполагаемия убиец. След това тази информация беше потвърдена и от окръжния прокурор на Сливен Пламен Стефанов.

Детето беше намерено в безпомощно състояние, изнасилено и пребито, в четвъртък вечерта край село Сотиря. По-късно то почина от раните си.





Трагедията се разиграла в ранния следобед на Голяма Богородица. Тогава 7-годишната Кристин отива до местния магазин в близост до дома си, за да си вземе сладолед и 2 бири за дядо си. Пред магазина стои 21-годишният Мартин Трифонов, който пие енергийна напитка, купена от магазина. Той също така е взел и 200-грамова домашна ракия, която обаче била за неговия баща според думите на съпругата на собственика на магазина Цонка Иванова. Той е стоял пред магазина около 1 час. Никой не е видял кога точно Мартин тръгва след детето. Към 5 часа дядото тръгва да търси внучката си и вижда чехъла на детето в близост до спирката, зад която Мартин е захвърлил телцето на детето – спирката е „Стефан Савов“. С него е и семейното куче пинчер. Първоначално дядото не намира детето, но съседка го съветва да следва кучето. Когато дядото намира Кристин, тя все още диша. Устата й е запушена с пликче от хляб. Дядото отпушва устата й и тя успява да каже само „Дядо, дядо”. Въпреки че детето веднага било откарано в болница, то издъхнало от раните си.

По ирония на съдбата няколко часа по-късно в болничното заведение се озова и соченият за убиец на Кристин Мартин. Мъжът беше прострелян по време на полицейската акция по залавянето му.

Към обяд на 16 август са били получени сигнали, че предполагаемият убиец на 7-годишното момиченце в сливенското село Сотиря Мартин Трифонов е видян. Той бе задържан от полицията в покрайнините на селото. След подадените сигнали той е успял да избяга и се е укрил в близка местност, съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Един местен човек го е видял в гората и е успял да го снима 

Ако не се беше стигнало до задържането, този кадър е щял да бъде най-актуалният, който от полицията щели да предоставят за медиите. До това обаче не се стига. При преследването е бил прострелян и заради това е заведен първо в болницата. Младият мъж е бил в затвора от ноември 2017-а до май м.г., където е изтърпял присъда за блудство и кражби.





Преди да бъде заловен от полицията, Мартин Трифонов е бил завързан от човека, който го е срещнал в гората, но е успял да избяга. В момента предполагаемият убиец е в болница, има охрана. Той има наранявания по краката, не е установено дали е от оръжие на полицаите. Но е имало продължително преследване, задържане, бягство - което обуславя основателно използване на оръжие, посочи Ивайло Иванов. Няма опасност за живота му, прегледан е бил от лекари и е хоспитализиран, поставена е и охрана край болничната стая. Получена е информация, че близки на Мартин са знаели за извършеното 

от него престъпление. Съучастници няма. Няма данни Мартин да страда от психически заболявания.

Има две присъди - за блудство и кражби. Блудството е назад във времето, извършвал е дребни кражби на местата, на които е работил. Не е имал подготовка за убийството, нямал е планове да напусне страната. Не е употребявал алкохол, фен е на енергийните напитки. Ще се направят тестове за наркотици. Но според полицията не е взимал такива, тъй като е бил изключително беден, а наркотиците струват пари. Мартин нямал даже и мобилен телефон.

Емилия, бабата на доброволеца Дончо, разказа пред „Монитор“, че в деня на трагедията към 19,30 – 20 ч Мартин е минал покрай Живко– местния полицай 

и се е представил за кравар, след което е започнал да бяга, имало е и 5 - 6 изстрела. Събрали се доброволци, които да помогнат на униформените в издирването на убиеца.

Доброволците - момче, момиче и жена, разказаха още, че докато ходели из гъстата гора да търсят заедно с полицаите изчезналия заподозрян Трифонов, към 14,30 ч. чули шум. В следващия момент видели Мартин, който бил гол до кръста и обут в зимен анцуг. Това било на километър от селото. Мартин хукнал да бяга, полицаите стреляли 2 - 3 пъти във въздуха и след това в него, разказаха още очевидците.

Младежът нямал приятели 

За Мартин е известно, че той няма приятели, няма редовна работа. Пред „Монитор” местни споделиха, че той продава малки кучета на битака и най-вероятно се изхранва и с кражби. Просел пари в Сливен. Майка му и баща му имат проблеми с алкохола, за него се знае, че употребява наркотици, споменаха дрогата пико. Казват, че винаги носи голяма раница и има слушалки в ушите. Дразни местните кучета, заплашва деца с вериги, бухалки и ножове.





Междувременно стана известно, че съвсем наскоро Трифонов е заплашвал с нож деца от същото село и му е бил нанесен побой от местен жител, който само се похвали за това в социалните мрежи. Мартин е израснал под грижите на дядо си, след като баща му починал, а майка му заживяла с друг мъж.

Момиченцето трябвало да бъде в първи клас

За Кристин е известно, че е добро и възпитано дете, добре гледано. Главно е отглеждано от баба си Милка и дядо си Красимир, докато майка му Гергана работи в Слънчев бряг, предишната работа на майката е била в консервен завод в Нова Загора. Майката и бащата на момичето са разделени. Днес е трябвало детето да замине на морето при майка си. Кристин е ходила редовно на детска градина, трябвало е тази година да започне училище. Емилия, бабата на доброволеца Дончо, казва за нея: „Гледана е като писано яйце.”


Предстои в понеделник да бъдат повдигнати обвинения за убийството на момиченцето, за изнасилване и блудствени действия, взети са материали за извършването на ДНК проба, очаква се резултатите да бъдат готови още в събота, уточни окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов. Според участвалите в издирването майката на Трифон и живеещият с нея на семейни начала мъж са имали информация за мястото, където се укрива, но не са я споделили с полицаите.

Тепърва ще се изясняват мотивите за извършеното престъпление, Трифонов не е бил под влияние на алкохол или дрога, няма данни да е използвал наркотици. Осъждан е бил за блудствени дейности и за кражби от местата, където е работил през 2017 година. Изтърпял е присъдата си и е напуснал затвора в Бургас през май м.г.

 

Кеворк Дадурян


Четете още:

🔴 Сувенирите, които носят нещастие, ако си ги купите от друга страна

🔴 Мартин Карбовски: Във всяко село по един изрод отгледахте

🔴 Тежка катастрофа затвори пътя за Маказа, има загинал





Източник: uniconbg





Коментари

горе