Най-чистите гръцки плажове, отличени със "Син флаг"



Все повече българи обръщат поглед към южната ни съседка, като място където да прекарат лятната си ваканция.

Повечето любители на морските курорти държат на перфектния плаж, студените напитки и чистата вода. Несъмнено Гърция е страната с най-много плажове, отличени с приза за чистота „Син флаг”. Някои от тях дори се намират само на 4 часа път с кола от София и Пловдив.  

Гърция е на второ място в света по чистота и качество на плажовете сред 47 страни, участващи в програмата. Миналата година Син флаг са получили 486 гръцки плажа и 12 пристанища, като лидер по брой на чистите плажове е районът на Халкидики със 71 плажа, пише TrafficNews.





Наградата Син флаг е международен символ за екологичното качество на плажовете – освен чистота на морската вода, плажовете трябва да отговарят на над 30 допълнителни критерия като организация, безопасност, защита на природните богатства в крайбрежните зони, екология.

Приготвили сме ви някои от най-близките курорти до родината, които омагьосват туристите с кристална вода и чист пясък.

Макриамос

Макриамос e пяcъчeн плaж, рaзпοлoжeн в мaлъκ зaлив нa 2 км οт cтoлицaтa нa Тacοc, Лимeнac. Плaжът ce cтoпaниcвa οт хoтeлcкият κοмплeкc Мaκриaмoc и e нaгрaдeн cъc Син Флaг. 

Плaжът e c мeк пяcъκ и хοрaтa c мaлκи дeцa гo прeдпοчитaт, зaщoтο вoдaтa e плиткa мнοгo мeтри нaвътрe οт брeгa. Оcвeн бийч бaрa, нa плaжa рaбoти и рecтοрaнт, кoйтο прeдлaгa трaдициoннa гръцκa и cрeдизeмнοмoрcкa κухня.

Дo вхοдa нa хoтeлa e οтбивкaтa c чeрния κрaйбрeжeн път, кoйтο вoди дο мрaмoрнитe плaжοвe Сaлиaрa и Пoртο Вaти.

Пефкари

Пeфкaри e eднo οт пo-мaлκитe ceлa нa Тacοc. Рaзпoлοжeнo e в южнaтa чacт нa οcтрoвa, мeжду Пοтoc и Лимeнaрия, зaοбикoлeнο oт бοрoви дървeтa. Плaжът e дълъг oкοлo 300 мeтрa и нaгрaдeн cъc Син Флaг. Пяcъкът e примeceн c oбли κaмъчeтa. Въпрeки чe вoдaтa e κриcтaлнο чиcтa и прoзрaчнa, οглeждaйтe ce зa мoрcки тaрaлeжи. Мяcтoтο e пoпулярнο и c нaй-гoлeмия избοр oт вοдни cпoртοвe в рaйoнa - бaнaн, вοдни cки, пaрaшут, джeтoвe. Имa и мрeжa зa плaжeн вoлeйбοл.





Керамоти

Най-удивителното тук е плажната ивица. Тя е широка на места и 100 метра, а дължината й е 14 километра. Гърците й казват амоглоса, което означава „пясъчен език“. Това е и най-широкият плаж на Балканите, който не е застроен с хотели, каквато гледка наблюдаваме на родното Черноморие.  

Противно на повечето гръцки плажове, тук дъното на морето е покрито с фин пясък, а дълбочината му е минимална поне на 100 метра навътре.

Морската вода ще ви изненада – дори и през януари нейната температура не пада под 14 градуса. През топлите месеци тя стига дори до 30 градуса. Ако попитате местните, най-доброто време за море тук е през май и септември – когато не е горещо, а и туристите са малко.

Крайбрежната ивица на градчето е особено живописна – тя е покрита с малки таверни, кафенета, ресторанти и сладкарници. Плажът, към който води част от дългата ивица на Керамоти, носи титлата Син флаг заради чистотата и непокътнатата си природа.

Тоска

Плажът е сред най-популярните около Кавала. Разполага с 300-метрова пясъчна ивица към едноименен хотелски комплекс, поради което има входна такса за ползването му. Тук можете да играете плажен волейбол. Намира се на около 6 км от Кавала в посока Неа Перамос. Уникалната красота и величието на природата в съчетание с достъпния за всички лукс на комплекса  са гаранция за спокойна и запомняща се почивка. 





Амолофи

Няма фен на южната ни съседка, който да не е чул или посетил местността.

Само на 2 километра от Неа Перамос по пътя преди Кавала се намира приказният девствен плаж Амолофи, което означава „дюни”. Той има „Син флаг“ и е един от най-красивите, до който можете да стигнете само след 4 часа шофиране от София и Пловдив.

 За да стигнете до този живописен плаж ви е необходим автомобил, тъй като е отдалечен от шума на курортните градчета.

Плажната ивица е дълга три километра, като се разделя на първи, втори и трети дюни, посредством скали. Там е рай за любителите на гмуркането и любуването на подводния свят. Близо да скалите може да видите различни формации, риби и дори октоподи. В близост до плажа се намира и борова гора, в която са разположени барбарони и е подходящо за релакс и следобедна дрямка.

Неа Ираклица

Курортът се намира на 14 километра от Кавала. Лесно се стига до него – от магистралата се слиза на отклонението за Неа Перамос. Плажът е невероятен - златист пясък, плитко лазурно море и широка плажна ивица. Дължината на плажа е два километра и никога не е пренаселено.  Плажът е награден със „Син флаг”, отличие, което се дава за изключителна чистота. Чадърите и шезлонгите естествено са безплатни, като е прието да си поръчате по нещо. На запад от големия плаж се оформя заливче. То е подходящо за гмуркачи, но е наситено с морски таралежи.

В курорта е пълно с таверни и барове покрай плажа, малки хотели. Както навсякъде в Гърция, настаняването е основно в апартаменти в семейни вили, повечето непосредствено до плажа. За любителите на палатките и караваните има организиран къмпинг.

Неа Перамос

Неа Перамос е крайбрежен курорт на 18 км от Кавала. Част от плажната ивица е заета от шезлонгите на заведения, като за ползването им се изисква консумация. В района има и други ненаселени плажчета, цялото крайбрежие в тази част на Гърция е пясъчно и на много места по пътя ще видите палатки на брега. 

Офринио

Курортното селища Паралия Офринио (Тузла) се намира на 58 км от Кавала и на 28 км от Аспровалта. Въпреки че предлага прекрасни условия за туристите, селището не е прекалено оживено и е идеален вариант за спокойна почивка. Плажът Офринио Бийч е дълъг и широк и известен с големия си детски център - кафене с надуваема водна пързалка, хамаци, батути и специални столчета за децата. 

Морският бряг е смесен - пясъчно-каменист. Но пък е  чист, а плажната ивица е огромна и не е пренаселена. Чадъри и шезлонги са поставени пред романтичните кафененца по плажната алея. Има и по-отдалечени и неохраняеми, които предлагат спокойствие, далеч от светски живот и непокътната природа.

Плажната ивица е с дължина 17 километра. Същата плажна ивица има пристанище, където можете да закотвите вашия плавателен съд, а ако нямате такъв от там можете да си закупите най-прясната и вкусна морска риба, уловена току-що.

Перигиали

На източния вход на града, на 2 километра от центъра на града. Общински плаж, частично организиран и награден със "синия флаг" всяка година от 2009 година. Автобусите до и от Перигали са № 2 и № 3. В плажа има рибни таверни.

Каламица

Организиран плаж на община Кавала на западния вход на града, награден със "син флаг" и разполагащ с голям брой къпещи се през летните месеци. Няма такса за вход.Достъпно е с автобуси № 4, № 5 и № 8. На плажа и наблизо има таверни и барове.

Плажът на Авдира

Авдира е морски курорт, разположен край Ксанти, а плажът му е удостоен със Син флаг за чистота и безопасност на морето край него. Пясъкът блести на слънцето, може би заради многото черупки на морски обитатели, които ще намерите около брега. Морското дъно е много плитко и подходящо за малки деца. 


Четете още:

🔴 Молитва, която може да промени живота ви

🔴 Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

🔴 8 храни с колаген, които са същински източник на младостта- запомнете ги добре





Източник: dunavmost





Коментари

горе