US милионер става най-големият меценат на Велико Търново, след като го обират в София



Започна разчистването на терена на Стамболовия хан - дело на Колю Фичето, за да го върне в автентичния му вид

Едмънд Бек научава за България в самолета за Прага, когато студенти му подаряват туристически справочник

Всяко лято прелита океана, за да следи възстановяването на сгради паметници в старата столица, инвестирал е над $ 4 млн.

Разчистването на руините на Стамболовия хан трябва да приключи до 20 септември. СНИМКА: Дима Максимова

85-годишният тексаски милионер Едмънд Бек всяко лято прелита океана, за да спасява сгради в България - паметници в Старо Търново. Бившият военен пилот и ветеран от Виетнам, който има успешен бизнес в САЩ,

Ханът “Хаджи Николи” е първата инвестиция на американския милионер, който получи награда за опазване на историческото наследство на Велико Търново. СНИМКА: Дима Максимова

вече притежава

9 имота от

културното

наследство на

старата столица

и за повече от десетилетие е инвестирал в тях над 4 млн. долара.





“Идва за седмица, за да даде задачите за цялата година и да нагледа напредъка по възстановяването им. Прави го, защото е емоционално свързан с Велико Търново и продължава да инвестира, което е добре и за нас, българите, и за търновци”, казва местният представител на предприемача Любо Марков.

През 2005 г. желанието на тексасеца да даде парите си в затворения от години шедьовър на Колю Фичето - хана “Хаджи Николи” на Самоводската чаршия, звучеше като екзотика за търновци и бе посрещнато с недоверие. Днес обаче всички знаят, че Едмънд Бек е най-големият меценат на родните светини.

Той открива България съвсем случайно. Съпругата му Юта е чехкиня, пътуват всяко лято до Чехия. В едно от пътуванията през 2005 г. в самолета среща български студенти, които му подаряват туристически пътеводител. Така с жена си решават, че биха могли да се разходят до България.

Отсядат в София,

пред “Шератон”

го обират

и докато чака нови документи, правят екскурзия.

“На път за Варна спират във Велико Търново, така се запознахме. Разходиха се по Чаршията и си харесаха първо Старата поща, но тя е държавна собственост и там нищо не се случи. Тогава се насочи към хана. Като видя, че “Хаджи Николи” е изобразен на българската банкнота от 2000 лв. преди деноминацията, заедно с Колю Фичето, той разбра какво всъщност си е купил”, допълва шеговито Любо Марков.

Четири години и половина продължава ремонтът на творението на Колю Фичето. В него са вложени близо 3 милиона долара. С много внимание и усърдие той върна към нов живот емблематичната сграда.

Вече започва възстановяването и на друг знаков градеж на ненадминатия възрожденски майстор - Стамболовия хан. Наскоро Бек придоби руините на хана в старинната част на града и вече започна разчистването на терена. Предстои геодезично изследване и проектиране на обновяването, каза Любо Марков.

Намеренията на американеца са

да възстановят

фасадата в

автентичния ѝ

вид по запазени

фотоси и планове

Предвижда се под хана да има паркинг, да бъде възстановена вътрешната му градина, както и самата сграда, след като американският собственик, а след това и Институтът за недвижимо културно наследство одобрят проекта на арх. Драгомир Йосифов.

Стамболовия хан, който сега е само руини на пътя на туристите към Царевец, е строен през 1842 г. от Колю Фичето. Бил е собственост на чичото и бащата на големия български държавник Стефан Стамболов. Сградата е застроена на стръмен терен, била е на три етажа с вътрешен двор. На първия етаж са били разположени занаятчийските дюкяни, а над тях - стаите за работа на майстори абаджии и терзии. Ханът е работил до 1945 г., после е одържавен, а през 80-те години сградата е опожарена.





“Там е било сметище години наред, всеки си е изхвърлял боклука. В самата сграда, като е горяла, се е срутило всичко навътре и за да се направят проучвания за коти, нива и т.н., трябва да разчистим. Срокът ни е до 20 септември”, обясни Марков. Новата сграда ще има съвременно предназначение, но стаите може и да приютят колекцията от близо 170 творби - картини и малки пластики, на български класици и съвременни автори, която Едмънд Бек притежава.

Тази есен

започва и

реконструкцията

на друго бижу,

собственост на тексасеца - хотел “Царъ Борисъ” на ул.“Опълченска”. Първият български хотел след Освобождението ще бъде възстановен и разширен. Той ще има и малък амфитеатър с мизансцен крепостите Царевец и Трапезица.

“Тъй като много се влошава състоянието на сградата, спешно трябва да започнем работа не само за укрепване, но и за премахване на опасните части. Проектът на арх. Йосифов беше одобрен от г-н Бек. Даден му е срок 1 седмица да го съгласува и спешно да внесе в общината искане за вадене на строително разрешение”, каза Марков.

“Царъ Борисъ” се очертава и най-голямата инвестиция досега на Бек в старата столица. Той ще е с големи стаи с бани, ориентирани към хълма Трапезица.

Силуетът за възстановяването на красивата сграда от 1894 г. вече е съгласуван с Института за недвижимо културно наследство. Нищо в облика -

от стила на Виена

отпреди 150 г.,

няма да се

променя,

категоричен е Бек.

В стила на архитектурния ансамбъл на терен в съседство ще има двуетажен паркинг с 30 места. Ще се разшири и панорамната тераса с изглед към Царевец и Трапезица. Тя, както и камерният амфитеатър с 40 места на скалите, ще бъдат най-атрактивното място в новия хотел.

През годините Едмънд Бек е показал, че не търси печалба от инвестициите си в Търново. За него е важно да съхрани старинните сгради и да ги върне към живот. “Доставя му удоволствие, пък и може да си го позволи. Прави го по начин, по който да покаже добрия пример”, убеден е Любо Марков.

Миналата година Едмънд Бек бе удостоен с наградата “Велико Търново” за опазване на историческото наследство.


Четете още:

🔴 Жена пострада заради "перките" на "Графа", съпругът й ги извади с крик

🔴 Щъркел прелита 13 000 километра всяка година, за да бъде с дамата на сърцето си, която не може да лети

🔴 Джулия Робъртс: "Ключът към красотата са очите на човек, който те обича."





Източник: 24 часа





Коментари

горе