Как да се отървем гъбичките под ноктите на краката




Едно от най-неприятните и неразрешими заболявания по пръстите и под ноктите на краката се нарича онихомикоза. Това е гъбична инфекция под нокътя.

Днес много хора изпитват дискомфорт от гъбичките под ноктите на краката.
Какво представляват гъбичките под ноктите на краката
Един от първите признаци на гъбички под ноктите е появата на бели или жълти петна по нокътната плочка. Постепенно, с развитието на болестта, настъпва промяна в структурата на нокътя. Той става по-дебел, може да променя формата или да се разпада.






Факт е, че нокътят е отлична хранителна среда за гъбичката настанала се под него. Тя отделя вещества, разтваря кератин и се храни с получените отпадъци.
Гъбичната инфекция прави ноктите грозни. Това ограничава възможността да ходим с отворени обувки, често ни кара да крием ръцете си, а когато сменяме дрехи, дори да прикриваме краката си.
Опасността от гъбичната инфекция е в това, че прогресира бързо. Ако гъбичките под ноктите на краката бъдат подценени и не се лекуват, след известно време рушат целия нокът.

Причинителите на онихомикозата са много силни алергени. Те могат да променят чувствителността на организма и да причинят различни видове алергични реакции.
Какво правят гъбичките под ноктите на краката?
Гъбичките по ноктите са често срещано заболяване. Те са голяма огромна микроорганизми, наброяващи близо 70 хиляди различни вида. Значителна част, от тях са патогенни за хората. Умението на гъбична инфекция да оцелява в различни условия е и в това, че към нея човешкият организъм не може да изгради имунитет. Следователно, от нея се заразяваме неограничен брой пъти.
Онихомикозата и народните средства
Ако съпоставим традиционната медицина с лекарствата от аптеките, първата ще бъде много по-евтина.






Ефектът от народните средства, обаче също не отстъпва и не бива да се подценява. При него почти няма странични ефекти. Предимството на методите за домашно лечение е най-добрата комбинация от цена и качество, в сравнение с някои фармацевтични продукти.
Гъбички на ноктите на краката – превенция
За да се отървете успешно от гъбичките по краката, е задължително да се спазват определени правила.
Превантивните мерки и добрата хигиена ще предотвратят последващата им поява.
Необходимо е ежедневно да се мият заразените участъци. Редовно да се сменят чорапите и най-вече да се използват само отделни кърпи, инструменти за маникюр и обувки.

Гъбички на ноктите на краката – лечение
Преди, каквото и да било лечение, се препоръчва да се премахнат възможно най-много области от нокътя, които са повредени. Ето и някои от най-популярните начини за това как да се отървем от гъбичките по краката:

Лечение с оцет
Повишената киселинността има пагубен ефект над гъбичките. Терапевтичният ефект е, както в обикновения трапезен оцет, така и в естествения ябълков. Сред преобладаващия брой народни рецепти се препоръчва използване на втория.
За да приготви лечебна вана, трябва да вземете 500 мл трапезен оцет и да смесите с три литра гореща вода. Краката трябва да се задушат за петнадесет минути. Резултатът може да се подобри, като се поставят напоени с оцет чорапи, за времето докато трае съня.
За компреси се използва ябълков оцет, без примеси или същия оцет с растително масло, в пропорции едно към едно. Тази смес се нанася, върху тензух и се натрива в засегнатата област с пластир. За да избегнете изгаряния на тъканите, е важно да нанесете с тампон и марля само, върху нокътната плочка.

Лечение с терапевтичен мехлем
За втория метод е необходимо да изсипете сурово яйце в оцет за седем дни. След като черупката се разтвори се добавя масло към консистенция, подобно на майонеза. Такъв мехлем се прилага ежедневно, а това ще направи нокътя мек и ще помогне за по-лесно отстраняване на заразените участъци.

Лечение на йод
Йодът е достъпен антисептик, който се среща в почти всеки шкаф за лекарства. Лечебният ефект на йода се свежда до способността му да разруши връзката на протеините.
За целта се прави терапевтична вана от три литра вода и един флакон с йод. Краката трябва да се напарят за десет минути, след което се подсушават и натриват с антибактериален мехлем. Благодарение на този метод се наблюдава подобрение още при първата процедура.
При двата варианта лечение с ябълков оцет и лечение с йод, терапията трябва да продължи над 3 седмици.
Важно е, да се вземат под внимание и някои характеристики. Йодът, например предизвиква алергия. Може да се бори само с определени видове гъбички и боядисва нокът в ярко жълто. На последното му свойство трябва да се обърне внимание, когато предстои да се носят отворени обувки.

Лечение със сода
Содата често се използва за различни цели в ежедневието. Тя се справя добре и с гъбични заболявания. Съществуват два начина за прилагането й:
При първия метод се добавят 2 с. лъжици сода и малко течен сапун към два литра топла вода. По този начин краката се потапят за тридесет минути, след което се почистват от меките заразени зони.
Вторият метод е да добавите половин чаша сода към литър вода. ¼ чаша оцет и водороден пероксид към същия разтвор. Краката трябва да се киснат поне тридесет минути.
Лечебната паста се приготвя, чрез малко количество вода към содата. След това нокътят се третира с тази смес, като отгоре се добави и лимонов сок.
Содата се различава от оцета и йода по това, че няма абсолютно никакви странични ефекти и не причинява изгаряния.






Лечение на гъбички със сапун за пране
Сапунът приготвен у дома е отличен помощник при лечението на онихомикозата. Той има противогъбично свойство, поради което много често се използва във вани. В състава си съдържа брезов катран. Последният го прави най-сигурният и чист продукт.
Трябва да разтриете краката си с пяната на сапуна, за около двадесет минути. След тази процедура нокътната плочка се накисва и става мека. Така ще е възможно да премахнете засегнатите области, без проблеми и да обработите пръстите с пемза. След това трябва да избършете пръстите с кърпа и да намажете с крем срещу гъбички. Сутрин изплакнете краката с хладна вода, намажете с катран и изчакайте, докато абсорбира. Този метод се прилага за поне 2 седмици.
Ако миете краката със сапун за пране всеки ден, сутрин и вечер, лечението на болестта ще премине по-бързо.
Всеки може да намери начин, който да му подхожда най-много.
Изброените по-горе методи са сред най-популярните, но има и други, които се използват по-рядко. Те също са не по-малко ефективни.
При лечението на гъбички под ноктите на краката се прилагат и мехлеми, супстензии и масло от чаено дърво и ментоли пр.
Предпазни мерки за безопасност
Част от терапията с гъбички под ноктите на краката е хигиената. На първо място, дерматолозите съветват да се изхвърлят всички стари чорапи и обувки, в които гъбичките са се настанили от години.
Ако съжалявате за чифт скъпи нови ботуши, те могат да бъдат обеззаразени с фармацевтични препарати или с помощта на оцетна есенция. За целта се поставя напоен обилно парцал в дъното на обувката. Така се оставя в продължение на два дни. Самата обувка е по-добре да се постави в плик от найлон и да се завърже здраво.
Чорапите също са добре да се подменят с нови. В крайни случаи старите чорапи трябва да се изварят в много гореща вода и да се гладят с ютия. Успоредно с това е необходимо да дезинфекцира инструментите, с които се обработвате ноктите - пили, ножици, ноторезачки.
Спазвайки тези прости, на пръв поглед правила ще подобрите значително състоянието на своите крака. Така ще върнете свежестта за по-дълго.


Четете още:

🔴 Горките жени, ако мъжете им са една от тези зодии

🔴 Лекари се хванаха гуша за гуша заради зверското убийство на Кристи

🔴 Багаж в самолета – правила и ограничения





Източник: Актуално





Коментари

горе