Сара Фарнети: Не съществуват продукти, заради които дебелеем



Италианската диетоложка Сара Фарнети се грижи за фигурата на световноизвестната актриса Орнела Мути. Тя твърди, че ние подхождаме неправилно при съчетаването на нутриентите и посочва разпространените грешки, които допускаме, опитвайки се да се храним здравословно, правилно и най-вече с цел сваляне на килограми. Освен това смесваме сложни и прости въглехидрати и изцяло се отказваме от мазнините. Със своя външен вид Сара Фарнети доказва, че нейната методика действа и работи.





- Сара, моля да посочите какви основни грешки обикновено допускат хората в начина си на хранене?

- Да започнем с това, че е вредно да се следват модните течения, които се пропагандират от т.нар. гуру диетолози. Ние все по-често пропускаме основните приеми на храна, изтощавайки себе си с гладуване. Отказваме се от захарта и плодовете, убиваме своя организъм с протеин, считайки фруктозата за безопасна, а пържената храна за враг на организма. Ние се тъпчем с овесени ядки вместо с брускети и не позволяваме пастата да навлезе в нашето меню. 





Аз съм повече от сигурна, че в природата няма и никога не е имало продукти, от които можем да надебелеем. Но неправилното съчетаване на продуктите вече е голям проблем. Здравословното хранене е профилактика на развитие на множество заболявания, които не се пряко свързани с храносмилането или метаболизма. Запомнете, диетата, както и скъпият костюм трябва да се подбират строго индивидуално.

- Моля тогава да посочите какви продукти задължително трябва да употребяваме и от кои следва да се откажем?

- Към днешна дата сме заложници на множество митове и стереотипи на хранене. Те са резултат и от постоянните страхове и от слуховете и заблудите за високото ниво на холестерола и едва ли не моментална смърт от пържената храна; вредата от шоколада и контрола на килограмите заради включения в менюто варен ориз. Продължавам и с отказа от зехтин, ако човек страда от наднормено тегло. Ние предпочитаме да консумираме пастите и ориза в обедно време, а не на вечеря, тъй като това било тежка храна. За тези, които желаят да живеят дълго и щастливо, да подобрят своя метаболизъм и състояние, своето самочувствие, ако щете, задължително трябва да включат в менюто си зехтин, черен шоколад, кълнове, сурови зеленчуци, различни билки и подправки. Но пък да се смесват в един прием на храна ориз, мюсли, хляб, пица, плодове, сокове и сладкиши - това вече е забранено, тъй като става дума за различни типове въглехидрати. Разбира се, вие можете да си хапвате от всички тези изредени продукти, но само разделно. Към строгите забрани във всяко време на денонощието аз бих посочила палмовото, рафинираното и кокосовото масло.  

- На какво се основава вашият метод?





- Системата на хранене трябва да се построи, изхождайки от психологическите характеристики на човека. Основната цел на храненето е следната: да заставиш организма си да функционира по правилата на синергията, т.е. да активира хормоните, които ще обезвреждат мастните капани и ще укрепват състоянието на организма като цяло. Аз не се концентрирам върху храната като такава, просто обръщам внимание на това как функционират клетките, органите и тяхното взаимодействие. Аз следя измененията в тези зони, които зависят от нашето хранене.

- Доколко скоро могат да се забележат резултатите?

 - На първата среща с моя бъдещ пациент го моля винаги да носи със себе си списъка с менюто си за предишния ден. Освен това са ми нужни резултатите от изследвания на кръвта, ултразвуковите изследвания и други данни и резултати, които има клиентът (МРТ, ЕКГ, гастроскопия и други). По време на първичната консултация изследвам системата на метаболизма на ендокринната система и се старая да обърна внимание на връзката с прекараните заболявания, генетичните условности, особеностите на хранене и начина на живот. Както и по какви причини този човек се е обърнал към мен, а също и въпросът за алергичните реакции 

Следващите срещи вече преминават под егидата на проследяване динамиката на промените в теглото и нивото на хормоните. Важно е да се отбележи дали при този човек са се появили признаци за здраво функциониране на организма. Аз предпочитам динамичната работа със своите пациенти: коригирам вариантите на менюто, изпращам им ги по пощата или им ги диктувам по телефона един-два пъти в седмицата. 

Старая се да поддържам диалог с клиентите си, тъй като измененията в организма се случват постепенно. Повечето мои клиенти твърдят, че забелязват положителните промени достатъчно бързо. Аз смятам, че това е заслуга на променящия се към здравословна насока метаболизъм. 

Сара Фарнети

- Вие работите не само в Италия, но и в САЩ. Има ли някаква разлика в работата с италианските и с американските ви пациенти?

- Аз бих казала, че основната разлика е в следното: италианците (по-голямата част от тях) умеят да подбират добри продукти и да ги приготвят правилно. Традициите на нашата кухня са основани преди всичко на законите на правилното хранене. Пък и по качество италианските продукти превъзхождат много други в целия свят. 





За жителите на САЩ понятието “здравословно хранене” се възприема по специфичен начин. Те не умеят да подбират хранителните продукти, не разбират какво е това добра храна, не осъзнават, че е добре приготвена. Първото, на което ги уча, това е как да различават добрата от лошата храна.

- Сара, правилното хранене невинаги отчита внезапното чувство на глад. Как ще коментирате това и какво ще препоръчате в това отношение? 

- Преди всичко запомнете и не забравяйте, че е нужно да избягвате съчетаването на въглехидрати. Те са способни да повишат нивото на инсулина. А повишаването на този показател над нормата води на свой ред до понижаване показателите на глюкоза в кръвта. Именно този процес се нарича чувство на глад. Освен това повишените норми на инсулина водят до преработването на глюкозата в мазнини. 

Например в абдоминалната област, където се синтезира т.нар. висцерална мазнина. Имайте предвид, че е практически невъзможно човек да се избави от нея. Освен това същата тази висцерална мазнина провокира развитие на диабет, ракови тумори и болест на Алцхаймер.

Ето какви са полезните и позволени за съчетаване продукти според диетоложката:

• От белтъчините - немазните сортове месо (говеждо и заешко); птиче месо (кокоше и пуешко); морски продукти; кисело-млечно продукти; яйца, гъби, ядки, бобови продукти.

• От мазнините - лененото масло и зехтинът.

• От въглехидратите: прости въглехидрати - плодове, сушени плодове, мед, горски плодове; сложни въглехидрати - каши, булгур, мюсли, макарони, хляб - пълнозърнест.

Яна БОЯДЖИЕВА






Четете още:

🔴 Откриване на Новата учебна година в Нова по-хубава сграда и с увеличен ученически състав в „Българска акдемия в Ричмънд“, Вирджиния

🔴 14 септември 1918 г. Битката при Добро поле

🔴 Смешна присъда за англичанина, убил български баща





Източник: zdrave





Коментари

горе