10 лафа, по които да познаем истинския пловдивчанин



Пловдивчани се различаваме от останалите по начина, по който говорим. Най-изявени и правещи впечатление са думи като „тилифон“, „пипируда“, „пили“, „тиливизор“ и т.н. Но ако поговорите с пловдивчанин повече от половин час, не само и-кането ще ви направи впечатление, а и някои типични за града лафове и фрази. Ето част от тях:

1. “Майна” - истинският пловдивчанин употребява тази дума във всяко изречение. “Майна” няма определен или точен превод, но това не й пречи да е номер 1 в речника на "майните".

2. “Айляк съм” - безгрижно състояние, свободен съм, също така и най-честият отговор на въпроса “Как си?”.





3. “Офлянквам се” - означава да се разсейваш и бавиш, като си губиш времето, което може да се употреби за по-интересни и смислени занимания.

4. “Ай сиктир” - израз, употребяван от всеки раздразнен пловдивчанин.

5. “Голяма е шматка” - всеки пловдивчанин е чувал това определение за себе си в един или друг контекст или момент. Употребява се с известна доза симпатия за завеяни и разпилени хора.

6. "Хава." В разговорния език се употребява за ситуация, положение, състояние, настроение. Пловдивчани често се питат взаимно "К'ва хава?" или пък канят гости на купон, който наричат по пловдивски "хава".






7. “Харабия” ​- дума с много значения, също както и “айляка”. Зависи от контекста и интонацията, с която се произнася. Например въпросителното “Харабия?” се използва при учудване, за да попиташ дали това наистина е така. А в отговор получаваш утвърдителното “Харабия” - сериозно, наистина. Едно от другите значения е на нещо хубаво.

8. "На аванта е" - да купиш нещо с отстъпка. Често пъти нещото е ненужно, но какво значение има, нали е на аванта?!

9. “Да правим трампа” - да си разменим нещо с някого.


10. “Бича” - когато стоиш за по-дълго време на едно място. Не е нужно това да включва някакво определено занимание. В Пловдив най-често се бичи айляк.






Четете още:

🔴 Как беше сниман "Игри на волята" - хроника от резервата, зад кадър

🔴 Бившата на Лукарски заби младок (СНИМКИ)  

🔴 Кога мазната храна… топи килограми?





Източник: Марица





Коментари

горе